Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008

Λίβερπουλ ετών... 116


Η Λίβερπουλ, ίσως η πιο ιστορική αγγλική ομάδα, συμπλήρωσε 116 χρόνια ζωής. Στις 15 Μαρτίου του 1892 ο Τζον Χούλντινγκ ίδρυσε την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, ύστερα από ασυμφωνία στο ενοίκιο της «συγκάτοικου» μέχρι τότε και συμπολίτισσας, Έβερτον. Οι «κόκκινοι» δυο χρόνια μετά την ίδρυσή τους, το 1894, άρχισαν να συμμετέχουν στο αγγλικό πρωτάθλημα και από εκεί και έπειτα δεν σταματούν να μετρούν τίτλους. Έχουν κατακτήσει 18 φορές το πρωτάθλημα Αγγλίας, 7 φορές το Κύπελλο Αγγλίας, 5 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ και 3 φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2008

Έφηβος γεμάτος δόξα


83 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Ολυμπιακός. Στις 10 Μαρτίου 1925 οι άνθρωποι του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιά και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά είχαν πια αποφασίσει να πορευτούν μαζί, δημιουργώντας μία νέα ομάδα, αλλά έψαχναν την ονομασία της.

Ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός, έμελλε να την εμπνευστεί, χωρίς ούτε και ο ίδιος εκείνη τη στιγμή να φανταστεί ότι αυτός ο σύλλογος θα γινόταν ο Θρύλος της Ελλάδας. Ενας σύλλογος που στα σημερινά 83α γενέθλιά του θα είναι γεμάτος τίτλους και διακρίσεις. Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς γεννήθηκε εκείνο το βράδυ με έμβλημα τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Πολύ γρήγορα έγινε η μεγάλη ομάδα του Πειραιά, εκφράζοντας τον απλό κόσμο.

Κυριακή, 9 Μαρτίου 2008

Τίτορμος 82 ετών


«Εν Αγρινίω και εν τω Γυμνασίω Αγρινίου, σήμερον την 9ην του μηνός Μαρτίου του 1926 έτους, ημέραν της εβδομάδος Τρίτην και ώραν 5 μ.μ. συνελθόντες οι κάτωθι υπογεγραμμένοι αποφασίζομεν παμψηφεί. Ιδρύομεν Σωματείον κατά τους Νόμους 281 και 2151 περί Σωματείων υπό την επωνυμία Γυμναστικός Σύλλογος "Παναιτωλικός". Οι ιδρυταί: Ευθύμιος Χαβέλλας, Γεώργιος Χατζόπουλος, Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος, Νικόλαος Σαραντόπουλος, Διονύσιος Εξαρχος, Ιωάννης Σελιμάς, Ανδρέας Παναγόπουλος, Γεώργιος Στύλιος, Χρήστος Σ. Γιάγκας, Λάμπρος Μπούστος, Νικόλαος Τσιτσιμελής, Χρήστος Παπαγιάννης, Γεώργιος Πάτσης, Παναγιώτης Τσιχριντζής, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος». Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του Παναιτωλικού. Το όραμα δεκαέξι εύπορων ανδρών του πνεύματος και ενεργών πολιτών υλοποιήθηκε τότε με σκοπό «την ανάπτυξιν και έντασιν γυμναστικού και αγωνιστικού φρονήματος, την ηθικήν επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, διά παιδονομίας και εσπερινών ή κυριακών Σχολών!». Οπερ και εγένετο. Εκατοντάδες φτωχά παιδιά έμαθαν γράμματα στις νυκτερινές σχολές του Παναιτωλικού, γι' αυτό και προστέθηκε στην ονομασία του η λέξη «Φιλεκπαιδευτικός».


Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008

«Κατάρα» ή «ευχή» το 0-0;


Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Την Τετάρτη αντιμετωπίζει την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με στόχο την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο ματς παρότι δεν νίκησε, πήρε αποτέλεσμα το οποίο του επιτρέπει να κάνει όνειρα. Το 0-0 με το οποίο ήρθαν ισόπαλες Ολυμπιακός και Τσέλσι, είναι αποτέλεσμα που κατά το παρελθόν έχει βοηθήσει ομάδες. Από το 1992 μέχρι και την περσινή περίοδο, έχει βγει 17 φορές το 0-0 στην πρώτη αναμέτρηση οποιασδήποτε νοκ άουτ φάσης («16», προημιτελικά, ημιτελικά) της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.