Το βράδυ της 17ης Μαΐου του 2006 στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού ο Ολλανδός κ. Χενκ Τεν Κάτε
μαζί με το Τσάμπιονς Λιγκ κέρδισε κατά κράτος και τις εντυπώσεις από
τον φημισμένο (και δικαίως) ως παίκτη αλλά πολυδιαφημισμένο ως προπονητή
συμπατριώτη του κ. Φρανκ Ράικαρντ.
Το φινάλε του τελικού της
κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (η Μπαρτσελόνα επεκράτησε
της Αρσεναλ 2-1) βρήκε τον πρώτο προπονητή της Μπάρτσα κ. Ράικαρντ
σχεδόν στεγνό, εν αντιθέσει προς τον βοηθό του κ. Τεν Κάτε που ήταν
μούσκεμα! Οι ουρανοί άνοιξαν στη γαλλική πρωτεύουσα την ώρα του μεγάλου
τελικού, αλλά τούτο δεν εμπόδισε τον κ. Τεν Κάτε από το να
παρακολουθήσει σχεδόν και τα 90 λεπτά της αναμέτρησης όρθιος, έξω από
τον πάγκο - στο όριο δίπλα στη γραμμή του πλαγίου άουτ - δίνοντας
διαρκώς οδηγίες. Την ίδια στιγμή ο κ. Ράικαρντ, σχεδόν ατάραχος (παρά το
γεγονός μάλιστα ότι η Αρσεναλ προηγήθηκε στο σκορ), ελάχιστες φορές
ξεπρόβαλε το κεφάλι από το σκέπαστρο του πάγκου για να συμβουλεύσει τους
ποδοσφαιριστές του.
Εξ ου και η εικόνα που παρουσίασαν οι δυο τους κατά
τη διάρκεια της απονομής του τροπαίου: ο μεν κ. Ράικαρντ... γυάλιζε, ο
δε κ. Τεν Κάτε... έσταζε! Εκείνο το βράδυ έγινε αντιληπτό (απ' όσους δεν
το είχαν καταλάβει) ότι ο κόουτς Τεν Κάτε ήταν το «μυαλό» και ο
κινητήριος μοχλός εκείνης της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε, εκτός του
Τσάμπιονς Λιγκ, και δύο πρωταθλήματα Ισπανίας. Και όπως συχνά πυκνά
αναφέρει ο Τύπος της Καταλωνίας, έπειτα από εκείνο το τελευταίο βράδυ
του στον πάγκο των Μπλαουγκράνα «ο Ράικαρντ ήταν η προσωπικότητα και ο Τεν Κάτε το μυαλό στην καλύτερη Μπάρτσα των τελευταίων ετών».
Το καλοκαίρι του 2006 ο αποκαλούμενος και «δάσκαλος» (για τις αναλύσεις
του σε θέματα ποδοσφαιρικής τακτικής) κ. Τεν Κάτε ανέλαβε α´ προπονητής
στον Αγιαξ κατακτώντας Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ολλανδίας, ενώ από τον
Οκτώβριο του 2007 ως τα τέλη του περασμένου Μαΐου ήταν βοηθός προπονητή
του απολυθέντος από την Τσέλσι κ. Αβραάμ Γκραντ. Ποιος είναι
λοιπόν ως προπονητής και ως χαρακτήρας ο ολλανδός κόουτς Τεν Κάτε ο
οποίος είναι πλέον ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού και γιατί τον
επέλεξαν οι Πράσινοι προτιμώντας τον από μια μεγάλη λίστα συνυποψηφίων;
Γεννημένος στο Αμστερνταμ στις 9 Δεκεμβρίου 1954, ο Ολλανδός (γόνος Σουριναμέζων) κ. Χενκ Τεν Κάτε αποτελεί τον εκλεκτό για τον πάγκο του Τριφυλλιού σε μια εποχή όπου οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες από ποτέ. Ο 54χρονος κόουτς αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των Πρασίνων, την ώρα που η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλάζει ιδιοκτησιακό-διοικητικό μοντέλο και εισέρχεται στη φάση της πολυμετοχικότητας. Ούτως ή άλλως, για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό οι τίτλοι αποτελούν μονόδρομο, ωστόσο με τα νέα (διοικητικά) δεδομένα αλλά και υπό το βάρος της τελευταίας πλήρους αποτυχημένης τετραετίας γίνεται αντιληπτό ότι ο ολλανδός κόουτς καλείται να χτίσει μια ομάδα ικανή να κατακτήσει εγχώριους τίτλους και παράλληλα να διαγράψει καλές ευρωπαϊκές πορείες παίζοντας σε αμφότερα τα αγωνιστικά μέτωπα ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Η πρόσφατη απόλυσή του από την Τσέλσι (λίγο μετά την αποπομπή του ισραηλινού τεχνικού κ. Αβραάμ Γκραντ) στην οποία ήταν βοηθός προπονητή έβαλε τον κ. Τεν Κάτε από το... παράθυρο στη λίστα των υποψήφιων προπονητών για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Εκεί δηλαδή όπου ήδη βρίσκονταν ο Δανός κ. Μίκαελ Λάουντρουπ, ο Γερμανός κ. Μίχαελ Σκίμπε, ο Ισπανός κ. Βίκτορ Φερνάντες και ο Γάλλος κ. Αλέν Περέν. Ο τελευταίος μάλιστα, αν και πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τη Λυών στη Γαλλία, κόπηκε από τους «εκλεκτούς» λίγες ώρες προτού ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου των Πρασίνων κ. Κώστας Αντωνίου αρχίσει τα ραντεβού μαζί τους.
* Πλούσιο βιογραφικό
Ετσι, μπορεί να πει κανείς ότι η απόλυση του ολλανδού κόουτς από την εφετινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε σαν δώρο του ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του αγγλικού συλλόγου κ. Ρόμαν Αμπράμοβιτς προς τους Ελληνες... Αμπράμοβιτς (κατά την περιβόητη ρήση του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, που είχε πει ότι «οι παναθηναϊκοί είμαστε πιο ισχυροί κι απ' τον Αμπράμοβιτς»)!
Το πλούσιο ποδοσφαιρικό βιογραφικό του κ. Τεν Κάτε, η 18ετής παρουσία του σε πάγκους 12 ευρωπαϊκών ομάδων, ανάμεσά τους κορυφαίες όπως είναι η Μπαρτσελόνα, ο Αγιαξ και η Τσέλσι, αλλά και η φήμη του ως σπουδαίου θεωρητικού του ποδοσφαίρου ευθύς εξαρχής τον κατέστησαν φαβορί για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Κάτι που έγινε ξεκάθαρο - και αδιαπραγμάτευτο - στο μυαλό του κ. Αντωνίου όταν ταξίδεψε ως το Αμστερνταμ και συνομίλησε μαζί του.
* Η προπονητική φιλοσοφία του
Στη συνάντηση της Δευτέρας 2 Ιουνίου ο «δάσκαλος» κ. Τεν Κάτε κέρδισε από κάθε άποψη τον παλαίμαχο άσο των Πρασίνων, καθώς σημαντικό ρόλο δεν έπαιξε μονάχα η ποδοσφαιρική ανάλυση και η εν γένει φιλοσοφία του πάνω στο άθλημα το οποίο υπηρετεί ως παίκτης και προπονητής για μια 30ετία, αλλά και η τεράστια διάθεση που έδειξε για να εργαστεί στον Παναθηναϊκό από την πρώτη στιγμή.
Ως γνήσιο τέκνο της μεγάλης του ποδοσφαίρου ολλανδικής σχολής, ο κ. Τεν Κάτε είναι θιασώτης του 4-3-3 και ως εκ τούτου του ανοιχτού και επιθετικογενούς ποδοσφαίρου.
Σχεδόν όλες οι ομάδες στις οποίες εργάστηκε ως τεχνικός ακολουθούν την ίδια τακτική, ενώ ο ίδιος προτιμά μέσα στο γήπεδο γρήγορους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν ακούραστα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι «κολλημένος» με το 4-3-3. Αντιθέτως, αν χρειαστεί αλλάζει σύστημα και τακτική ανάλογα με τις απαιτήσεις τής κάθε αναμέτρησης. Ως εναλλακτικές επιλογές έχει το 4-4-2 καιτο 3-4-3.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού πάντως με τον ολλανδό κόουτς μάλλον θα ξεχάσουν το σύστημα «ροτέισον» που είχαν συνηθίσει με τον πορτογάλο προκάτοχό του κ. Ζοζέ Πεσέιρο. Ο κ. Τεν Κάτε αρέσκεται να δημιουργεί και να στηρίζεται σε έναν βασικό κορμό 7-8 ποδοσφαιριστών διότι θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μια ομάδα αποκτά ρυθμό και συνοχή στο παιχνίδι της.
* Τι υποστηρίζουν οι επικριτές του
Επειδή ωστόσο κανείς δεν είναι τέλειος, έχει ασφαλώς και ο κόουτς Τεν Κάτε τις αδυναμίες του. Αυτές εστιάζονται κυρίως σε θέματα χαρακτήρα και συμπεριφοράς στις σχέσεις του με συνεργάτες, ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφους. «Εκρηκτικός», «οξύθυμος», «νευρικός», «άγριος», «φωνακλάς», «εριστικός» και «σνομπ» είναι ορισμένοι από τους διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς που έχουν ειπωθεί ή γραφεί κατά καιρούς για τον «καλύτερο βοηθό προπονητή, που λυγίζει ως πρώτος», όπως απαξιωτικά αναφέρουν οι... εχθροί του, κυρίως διότι αρκετές είναι οι φορές που έχει ξεπεράσει τα όρια.
Για τον ίδιο τον κ. Τεν Κάτε πάντως κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό, καθώς εξηγεί ότι «οι πρόεδροι δεν με προσλαμβάνουν για να κάνω φίλους αλλά για να νικούν οι ομάδες τους μέσα στο γήπεδο. Ετσι λοιπόν όταν είμαι προπονητής πρέπει να λειτουργώ στο όριο. Να είστε σίγουροι πάντως ότι σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι το αφεντικό».
Ως ποδοσφαιριστής ο Χενκ Τεν Κάτε θεωρούνταν ένα από τα καλά αριστερά εξτρέμ του ολλανδικού πρωταθλήματος τη δεκαετία του 1980 και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 32 ετών. Αγωνίστηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους στην Γκο Αχέντ Ιγκλς για πέντε χρόνια, ενώ «κρέμασε» τα παπούτσια του στη Χεράκλες το 1986. Στα αξιοσημείωτα, ότι το 1980 αγωνίστηκε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του Καναδά και των ΗΠΑ (το NASL) με τη φανέλα των Εντμοντον Ντρίλερς!
Δουλευταράς αλλά και φωνακλάς
Φρανκ Ράϊκαρντ
(συνεργάτης του στην Μπαρτσελόνα)
«Του ζήτησα να με ακολουθήσει στη Βαρκελώνη γιατί ο χαρακτήρας του και ο δικός μου ταιριάζουν πολύ. Πήγαμε πολύ καλά μαζί, πανηγυρίσαμε τίτλους και δουλέψαμε με αλληλοεκτίμηση. Εκανε καταπληκτική δουλειά στην Μπαρτσελόνα και προσωπικά απόλαυσα τη συνεργασία μαζί του».
Κάρλες Πουγιόλ
(παίκτης του στην Μπαρτσελόνα)
«Του αρέσει να δουλεύει πάρα πολύ σκληρά και κυρίως να προσέχει και να φροντίζει τους ποδοσφαιριστές. Δεν το έχουν πολλοί προπονητές αυτό. Στην Ελλάδα πάντως θα είναι διαφορετικά, γιατί θα είναι πρώτος προπονητής. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα τα καταφέρει».
Λουντοβίκ Ζιουλί
(παίκτης του στην Μπαρτσελόνα)
«Το πρόβλημα στην Μπαρτσελόνα όταν έφυγε ο Τεν Κάτε ήταν ότι μας έλειψαν οι παλιές καλές φωνές του, τις οποίες μας έβαζε όταν ένιωθε ότι το χρειαζόμασταν. Ηταν άγριος αλλά είχε τον τρόπο του κάθε φορά που μας φώναζε».
Νίκος Μαχλάς
(παίκτης του στη Φίτεσε)
«Εκείνο που θυμάμαι από την εποχή που ήμασταν στη Φίτεσε είναι ότι δεν βαριόμασταν ποτέ στις προπονήσεις. Εστιάζει πολύ στην τακτική, αλλά έχει μεγάλη ποικιλία στο πρόγραμμα που ακολουθεί, χωρίς ωστόσο να βγάζει το λάδι στους παίκτες. Επίσης του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές, όχι όμως και με πολλά άτομα. Είναι του μικρού ρόστερ».
Χανς Βόσκαμπ
(παίκτης του στη Χεράκλες)
«Ως προπονητής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι εξαιρετικός, ως άνθρωπος ωστόσο δεν θα το έλεγα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση είχε προβλήματα με κάποιον και τσακωνόταν».
Γιαν Λούιξ
(συνεργάτης του στην Μπρέντα)
«Ο Τεν Κάτε τσακώνεται κάθε μέρα με κάποιον. Φέρεται περιφρονητικά στους ανθρώπους και πάντα κατηγορεί τους άλλους».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου