Όπως ανέφερε στη «Σ» ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, Δρ Κυριάκος Βερεσιές, το ποσόν αυτό συνάγεται με βάση τα στοιχεία για επιστροφή κερδών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για ένα χρόνο, που έδωσε γνωστή εταιρία στοιχημάτων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ανακοίνωση της διαδικτυακής πύλης JCC, ότι το 2012 παίχτηκαν στον ηλεκτρονικό τζόγο από τις πιστωτικές κάρτες των πολιτών, 50 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αγγίζει σοβαρά και ανήλικα άτομα. Να υπενθυμίσουμε προς τούτο, την έρευνα του ΚΕΝΘΕΑ τον Νοέμβριο 2012 στα Λύκεια Κύκκου Α΄ και Κύκκου Β΄, στη Λευκωσία, που αποκάλυψε ότι περίπου 7% των μαθητών είναι εξαρτημένοι στον τζόγο και 2% εγκατέλειψαν το σχολείο για να πάνε να παίξουν στοιχήματα. Σύμφωνα με τον Δρα Βερεσιέ, το πιο δημοφιλές τυχερό παιγνίδι σήμερα στην Κύπρο είναι το ΚΙΝΟ (μια διαφοροποίηση της ρουλέτας, με ποντάρισμα σε αριθμούς), ενώ άλλα παιγνίδια «της τύχης» είναι τα λαχεία, χαρτιά, ποδοσφαιρικά και ιπποδρομιακά στοιχήματα, κουλοχέρης κ.λπ.
«Τύχη», η τεράστια δύναμη…
- Υπάρχει αυτό που λέμε «τύχη»;
- Με τον όρο «τύχη», έχουμε υπόψη μας μια υποτιθέμενη εξουσία που με την ιδέα ή την πίστη του ανθρώπου, κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα και ζωντανές υπάρξεις αποκτούν τέτοια δύναμη και μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση γεγονότων και συμβάντων και να τα οδηγήσουν προς όφελός μας. Αν η δύναμη αυτή δεν λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων μας, τότε χρησιμοποιούμε την αντίθετη έννοια της τύχης, που είναι η ατυχία. Η τύχη δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που στα μαθηματικά ή στην επιστήμη ονομάζουμε τυχαιότητα.
Αυτό έχει να κάνει με τον νόμο των πιθανοτήτων και η μη κατανόηση του νόμου αυτού, οδήγησε στην ανάπτυξη μια παρα-«επιστήμης», της αστρολογίας, που αποδίδει δύναμη τύχης σε πρόσωπα και άψυχα αντικείμενα, για παράδειγμα στην τυχαία συνάντηση στο σύμπαν δύο σωμάτων, η οποία μπορεί να καθορίσει την έκβαση ενός γεγονότος, ή την εκπλήρωση μιας επιθυμίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δύναμη που κάποιος αποδίδει στα κατακάθια του καφέ στο φλιτζάνι, μέσα από τα οποία καθορίζεται η τύχη του, ή με τη δύναμη που αποδίδει στη σειρά που έχουν τα χαρτιά της τράπουλας, ή μέσω της χειρομαντίας, στις γραμμές του χεριού.
Ταυτόχρονα, άψυχα αντικείμενα όπως αριθμοί, «κόκκαλα του πουπούξιου», διάφορα κοσμήματα, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, αποκτούν μαγικές ιδιότητες και φέρνουν γούρι και εξασφαλίζουν τύχη. Να μη μιλήσουμε για τους αριθμούς και ειδικά αυτούς που έχουν να κάνουν με γενέθλιες ημερομηνίες… Όλα αυτά φαντάζουν στο μυαλό του ανθρώπου που τα πιστεύει, ως τεράστια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τους νόμους του σύμπαντος, τα συναισθήματα και τη θέληση άλλων ανθρώπων, τη ροή μια λοταρίας, την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, την μπάλα μιας ρουλέτας και να τα οδηγήσει όλα προς το συμφέρον του.
- Τα τυχερά παιχνίδια έχουν να κάνουν με την τύχη…
- Μόνο η λέξη «τυχερά» καθορίζει το άμεσο της σχέσης με την τύχη. Η «τύχη» γίνεται πεποίθηση των παικτών, οι οποίοι εκτός από την παρορμητικότητα που τους χαρακτηρίζει και τον ψυχαναγκαστικό τρόπο που ασχολούνται με το παιχνίδι, αόρατα και σιωπηλά τους καθοδηγεί η τύχη ως θεά από ψηλά για να συνεχίσουν μέχρι τέλους το παιγνίδι τους.
Η σκέψη του κέρδους και η φαντασίωση
- Είναι όμως η τύχη το μοναδικό κίνητρο που οδηγεί κάποιον στα τυχερά παιχνίδια και στον τζόγο;
- Όχι, ασφαλώς. Το πρώτο κίνητρο είναι η θέληση του ατόμου να αλλάξει τη διάθεσή του προς το καλύτερο. Η πίστη προς την τύχη, που θα τον οδηγήσει στην επιτυχία και θα φέρει αλλαγή στη διάθεση, τον παίρνει στα τυχερά παιχνίδια.
- Πώς αλλάζει η διάθεση;
- Η αλλαγή της διάθεσης αρχίζει μόνο με τη σκέψη του κέρδους και τη φαντασίωση των επακόλουθών του. Ανάλογα με το παιχνίδι, την ένταση και τον χρόνο, που δίνει στον παίχτη πρώτα βιολογική ικανοποίηση και αργότερα ψυχολογική. Το παράδοξο είναι πως ο παίχτης νιώθει πιο καλά, όχι όταν κερδίζει, αλλά όταν χάνει, γιατί η διέγερση που νιώθει, του προκαλεί αύξηση των ενδορφινών στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει πως όσο χάνει ο παίχτης, δεν ξεκολλά από το παιχνίδι, διότι πιστεύει ότι δεν χάνει όταν δεν κερδίζει, αλλά χάνει μόνον αν σταματήσει να παίζει. Και αυτό έχει σημασία για ορισμένα παιχνίδια, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού δεν του αφήνει χρόνο να σκεφτεί λογικά, αρχίζει να παίζει με ψυχαναγκαστικό τρόπο και νομοτελειακά οδηγεί στην εξάρτηση του τζόγου.
- Ποια είναι αυτά τα παιχνίδια;
- Τα φρουτάκια, ο κουλοχέρης, προτείνει νέο παιγνίδι κάθε 30 δευτερόλεπτα. Ο παίχτης γνωρίζει πως κάποια στιγμή θα έλθει το μεγάλο κέρδος. Οποιαδήποτε διακοπή ή αλλαγή μηχανής, μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό συνεχίζει το παιγνίδι. Η ρουλέτα στο καζίνο, ξεκινά κάθε ενάμισι λεπτό. Εκεί που κάποιος κάνει τους υπολογισμούς του πως έξι φορές ήλθε το μαύρο και η έβδομη θα φέρει το μαύρο, νιώθει την ανυπέρβλητη ανάγκη να συνεχίσει το ποντάρισμα - και το κάνει. Να αφήσουμε τις χιλιάδες προκαταλήψεις, τις ημερομηνίες με τους θεούς αριθμούς που στριφογυρίζουν στο μυαλό του που του λένε πως η τύχη δεν μπορεί να τον ξέχασε… Το ίδιο γίνεται και με τα ζάρια ή το ΚΙΝΟ, ή και πιο λίγο με το ξυστό…
- Δηλαδή τα άλλα παιχνίδια είναι πιο αθώα;
- Και αυτά μπορούν να δημιουργήσουν εξάρτηση. Τα υπόλοιπα (κρατικό λαχείο, προβλέψεις αθλητικών αγώνων κλπ.) με πιο δύσκολο τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν εξάρτηση που οδηγεί στην καταστροφή, απλώς γιατί απουσιάζει ο αυθορμητισμός και η παρορμητικότητα, καθώς και ο ψυχαναγκαστικός τρόπος διεξαγωγής τους. Δηλαδή υπάρχει χρόνος για να λειτουργήσει η λογική και η κρίση, που μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες αποφάσεις από τη συνέχεια του παιγνιδιού.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου