Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από την «έκρηξη» των Τούρκων στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους

Γιατί θεωρείται «ιστορικό» το 61ο λεπτό - Μια σημειολογική κίνηση με άρωμα… Ελλάδας



Είναι το 61ο λεπτό της αναμέτρησης Γιουβέντους-Τράμπζονσπορ. Το παιχνίδι είναι δύσκολο και το κλίμα σουρεαλιστικά ήσυχο εξαιτίας της πραναγγελθείσας… απεργίας της φανατικής «ασπρόμαυρης» εξέδρας. Η επακόλουθη σιωπή στο στάδιο διεκόπη ξαφνικά από μια βοή που ούτε το γκολ δεν προκαλεί. Και μετά κροτίδες, καπνογόνα, σημαίες, κασκόλ, συνθήματα.

Όλα προέρχονται από την εξέδρα των φιλοξενουμένων, όπου έχουν τοποθετηθεί 2.000 περίπου φίλοι της Τράμπζονσπορ. «Μα κάνουν έτσι για ένα φάουλ;», βγαίνει αυθόρμητα η ερώτηση από τον οποιονδήποτε, ο οποίος δεν μπορεί με τίποτα να συνδέσει αυτή την έκρηξη με τα όσα συμβαίνουν εντός αγωνιστικού χώρου.

Το παιχνίδι σταματάει για δύο λεπτά… Η έκρηξή τους αποδοκιμάζεται από το υπόλοιπο στάδιο. Και ναι, δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν εκεί. Οι οπαδοί της Τράμπζονσπορ γιορτάζουν με τον τρόπο αυτό μια παλιά παράδοση, την οποία πάντα ακολουθούν είτε στα εντός είτε στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Το λεπτό είναι πάντα το ίδιο: Το 61’ γιατί παραπέμπει στο έτος 1461 όταν η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας έπεσε στα χέρια των Τούρκων Οθωμανών. Το καλοκαίρι του 1461 ο Μωάμεθ ο Β’, με αρκετό στρατό ξεκίνησε από την Προύσα.

Αρχικά κινήθηκε προς την Σινώπη, της οποίας ο Τούρκος Εμίρης την παρέδωσε και εν συνεχεία προς την Αρμενία καθυποτάσσοντας όλα τα τούρκικα κρατίδια της περιοχής και κυκλώνοντας έτσι την Τραπεζούντα.

Αμέσως μετά ξεκίνησε την πολιορκία της πόλης, η οποία ύστερα από ένα μήνα παραδόθηκε από τον Αυτοκράτορά της Δαυίδ, στις 15 Αυγούστου 1461. Με την πτώση της Τραπεζούντας, το τελευταίο κατάλοιπο της Ρωμαϊκής (που μετέπειτα ονομάστηκε Βυζαντινή από τους ιστορικούς) Αυτοκρατορίας (Ρωμανίας), έπαψε να υφίσταται.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου