Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γιατι η παραδοση/προιστορια δεν παιζει κανενα ρολο στο Στοιχημα

Όταν λέμε προϊστορία ενός αγώνα, εννοούμε τα αποτελέσματα προηγούμενων αναμετρήσεων των δύο ομάδων. Πολλοί στοιχηματίζουν με βάση την προϊστορία αυτή.


Αν ελέγχετε την προϊστορία ή αλλιώς παράδοση δύο ομάδων για να αποφασίσετε πώς να στοιχηματίσετε στην επόμενη αναμέτρησή τους, σταματήστε. Το ποιος νίκησε στον προηγούμενο αγώνα τους ή ποια ομάδα επικράτησε πριν 3 χρόνια δεν έχει καμία σημασία για την επόμενη σύγκρουσή τους.

Εκτός κι αν το παιχνίδι θα γίνει με πανομοιότυπες συνθήκες κι από ό,τι ξέρω, το ταξίδι στο χρόνο δεν εφευρέθηκε ακόμη.

Το να ελέγχουμε την προϊστορία ενός συγκεκριμένου αγώνα μοιάζει με την παρακολούθηση των αριθμών που καθυστερούν ή εμφανίζονται συχνότερα στις λοταρίες. Α, ξέρεις, το 12 και το 34 έχουν αργήσει 43 κληρώσεις, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο αριθμό. Άρα (;;;) έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν στην επόμενη κλήρωση. Ή στη μεθεπόμενη. Ή στην αμέσως μετά. Ε, τέλος πάντων, θα βγουν κάποτε.

Κι όταν επιτέλους κληρωθεί το 12 και το 34: «είδες που στα έλεγα ότι θα βγουν;»

Προφανώς κάποτε όλα τα νούμερα θα βγουν. Ακόμα κι όταν πεθάνουμε όλοι εμείς που γράφουμε και διαβάζουμε τις γραμμές αυτές, τα νούμερα θα εξακολουθούν να βγαίνουν. Όπως και οι αγώνες θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Κι αν τα νούμερα είναι μπαλάκια που θεωρητικά δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες (ανθρώπινο χέρι, αέρας, κληρωτίδα, κλπ.), το ποδόσφαιρο και κάθε άλλο άθλημα επηρεάζεται όχι από έναν αλλά από εκατοντάδες παράγοντες.

Όχι, η προϊστορία δεν είναι ένας από αυτούς.

Καταρχήν υπάρχουν 11 παίκτες. Έντεκα. Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά έντεκα. Από τη μια ομάδα. Κι άλλοι τόσοι από την άλλη. 22 στο σύνολο. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση του αυριανού αγώνα.

Ξέρετε τι σκέφτεται ο κάθε ένας από τους 22 ποδοσφαιριστές; Πώς κοιμήθηκε; Τι έφαγε; Πώς αισθάνεται; Τι κίνητρο έχει να «πιάσει απόδοση» στον αγώνα;

Εδώ στο τένις με μόλις 2 παίκτες στο γήπεδο και έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία και μελέτες για το πώς επηρεάζεται ένας αγώνας αντισφαίρισης. Για το ποδόσφαιρο ακόμα και εγκυκλοπαίδειες να μη φτάνουν.

Κι έπειτα δεν είναι μόνο οι παίκτες. Είναι και οι διαιτητές. Όχι, δεν είναι μηχανήματα ή ρομπότ που πάντα θα παίρνουν τη σωστή απόφαση. Άρα επηρεάζουν υποκειμενικά το αποτέλεσμα. Εδώ και στις κονσόλες ή τους υπολογιστές τα παιχνίδια ποδοσφαίρου (PES, FIFA, κλπ.) κάνουν λάθη. Γιατί να μην κάνει ο διαιτητής που είναι κι άνθρωπος στο κάτω κάτω.

Κι έρχονται μετά οι προπονητές με τις τακτικές και τις αλλαγές τους, οι οπαδοί στις κερκίδες κι άλλοι πιο… σκοτεινοί παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Τους ξέρετε όλους αυτούς τους παράγοντες; Τους αναλύσατε;

Όχι, βλέπετε τι έγινε το 1995 όταν οι ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά. Αν δεν ξέρετε πολλά για τον αυριανό αγώνα, προφανώς ξέρετε ελάχιστα (ή και τίποτα) για έναν αγώνα προ εικοσαετίας. Κι επειδή τότε «έτυχε» να κερδίσει η Άλφα ομάδα, θεωρείτε την προϊστορία σημαντικό στατιστικό στοιχείο για να ρισκάρετε τα χρήματα που αποκτήσατε με κόπο μέσα από τη δουλειά σας.


Ώπα. Στατιστικό στοιχείο. Στατιστική. Ναι, η στατιστική είναι καλή. Εγώ μαζί με κάμποσους άλλους ορκιζόμαστε σε αυτήν. Αλλά μέτρον άριστον. Κι επιπλέον υπάρχει και κάποια λογική πίσω από τη στατιστική. Πόσα τέρματα πετυχαίνει κατά μέσο όρο η ομάδα ΦΕΤΟΣ στο πρωτάθλημα; Ε, περίπου τόσα θα πετυχαίνει στους επόμενους αγώνες ΦΕΤΟΣ. Αφού παίζουν οι ίδιοι πάνω κάτω παίκτες, με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο. Η ομάδα έχει δέσει. Αυτή είναι η απόδοσή της.

Όχι η απόδοση που είχε το 1995 με το μακαρίτη πλέον προπονητή. Ούτε το 2004. Ούτε καν το 2012/13, στην αμέσως προηγούμενη σεζόν! Διότι άλλο το ρόστερ των ομάδων, άλλοι πρόεδροι, άλλοι προπονητές, άλλες συνθήκες.

Ακόμα και ολόιδια να παρέμεινε η ομάδα, γιατί ο αυριανός αγώνας να είναι ίδιος με εκείνον τις περσινής σεζόν; Θα έχει τις ίδιες καιρικές συνθήκες; Υπάρχει το ίδιο βαθμολογικό ενδιαφέρον; Έχουν το ίδιο κίνητρο; Τα ίδια χρήματα παίζονται στον αγώνα; Μήπως κάποια ομάδα δίνει βαρύτητα στα Ευρωπαϊκά της παιχνίδια; Και επαναλαμβάνω: ο παίκτης που έπαιζε το 2013 είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ο ίδιος που θα κατέβει στο γήπεδο αύριο;

Εσείς ο ίδιος είστε εκείνος που έπαιξε στοίχημα μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο;



Οι συνθήκες αλλάζουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Μόνο η μπάλα παραμένει στρόγγυλη και φουσκωμένη πάντα με την ίδια πίεση. Κι όμως, ακόμα κι αυτή, μία στο εκατομμύριο μπορεί να σκάσει πάνω στο δυνατό σουτ που ήταν έτοιμο να τη στείλει στο τέρμα. Τίποτα δεν είναι το ίδιο με πριν. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός.

Καλό είναι λοιπόν να έχουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες που πιστεύουμε ότι επηρεάζουν περισσότερο έναν αγώνα και να δίνουμε την κατάλληλη βαρύτητα σε κάθε παράγοντα εξ αυτών. Και στην περίπτωση της προϊστορίας ή παράδοσης, μπορείτε να βάλετε ως βαρύτητα το μηδέν. Τόσο επηρεάζει τον αγώνα που θα παρακολουθήσετε αύριο.

Αν τώρα κατόπιν εορτής (στην ολοκλήρωση του αγώνα) «εντοπίσετε» ένα μοτίβο στα αποτελέσματα και ενώσετε τις τελίτσες, πιθανόν να παίξετε και τα νούμερα που καθυστερούν στις κληρώσεις. Όλα είναι στο μυαλό σας, γιατί στην πράξη κάθε αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα.

Κάθε αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητο.

Κάθε αποτέλεσμα είναι…




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου