Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο ΟΠΑΠ έχασε το... στοίχημα

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων μέσω Διαδικτύου, είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν να τις παρέχουν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι ότου αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα μπορούν υπό προϋποθέσεις να διαφημίζονται.




Αυτό δέχθηκε δικαστική απόφαση, που ταυτόχρονα έβαλε "πάγο" στον ΟΠΑΠ και σε εξουσιοδοτημένους πράκτορές του που ζητούσαν διά της δικαστικής οδού να απαγορευτεί η διαφήμιση των εταιρειών αυτών. Στη δικαστική απόφαση (που ερμηνεύει και τον πρόσφατο νόμο 4002/22-8-11) επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω Διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού Δημοσίου και πρόκειται να ασκηθεί μέσω παρόχων ειδικά αδειοδοτημένων και δεν έχει παραχωρηθεί στον ΟΠΑΠ.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ ουδέποτε είχε τέτοιο αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής διαδικτυακών παιγνίων και στοιχημάτων, καθώς από τον ίδιο τον κανονισμό λειτουργίας του είχε ρητά εξαιρεθεί η εφαρμογή του σε παιχνίδια που διεξάγονται μέσω Διαδικτύου.

Με τις σκέψεις αυτές το Πρωτοδικείο Αθηνών (10587/11) απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κρίνοντας ότι ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορές του δεν νομιμοποιούνται να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τυχόν παραβάσεις του ν. 4002/11 σχετικά με τη διεξαγωγή στην Ελλάδα διαδικτυακών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων ούτε για τη διαφήμισή τους, αφού το δικαίωμα αυτό ανήκει αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση 5 εξουσιοδοτημένοι πράκτορες του ΟΠΑΠ υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υποστηρίζοντας ότι τους έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής στην Ελλάδα στοιχημάτων (προκαθορισμένης ή μη απόδοσης) σε αθλητικά ή άλλα γεγονότα μέχρι και το 2020.

Τόνιζαν επίσης ότι είναι παράνομη η άσκηση από οποιονδήποτε άλλο (ημεδαπό ή αλλοδαπό) της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας πλην του ΟΠΑΠ, όπως και η διαφήμισή της μέσω Διαδικτύου.
Γι' αυτό και ζητούσαν να απαγορευθεί ως παράνομη και με απειλή χρηματικής ποινής η καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων που γίνεται σε αθλητική εφημερίδα και στον ιστότοπό της για στοιχήματα σε αθλητικά και άλλα γεγονότα που παρέχουν παράνομα -σύμφωνα με την προσφυγή- σε κατοίκους της Ελλάδας διάφορες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Παρέμβαση υπέρ των πρακτόρων με παρόμοια επιχειρήματα άσκησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, καθώς και η ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

πηγή,  http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου