Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Όταν το μίσος γιορτάζει στις εξέδρες


Όταν ο Μπιλ Σάνκλι έβαζε το ποδόσφαιρο πιο πάνω από τη ζωή και το θάνατο, με την θρυλική του ατάκα 30 χρόνια πριν, οπωσδήποτε δεν είχε κάνει την ανατριχιαστική ταύτιση με κάποια αρρωστημένη νοοτροπία.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα οργισμένα πολιτικά πανό που σηκώθηκαν σε γήπεδα της χώρας, εκφράζοντας τελικά σκέψεις των πολλών, οι ελληνικές εξέδρες φανέρωσαν και πάλι την ασχήμια τους.


Δεν χρειάζεται κανείς να αναζητήσει λόγους και αφορμές για το πανό που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Καυταντζόγλειο (σ.σ. το μήνυμά του σκοπίμως δεν αναπαράγεται), ούτε ασφαλώς υπάρχει καμιά αγανάκτηση στον κόσμο που να το δικαιολογεί.

Όμως οι οπαδοί που επέλεξαν πρώτα να το φτιάξουν και έπειτα να το αναρτήσουν, δεν είναι οι μόνοι που ξεπέρασαν, κατά αντίστοιχο τρόπο, τα όρια στην ιστορία του αθλητισμού εντός κι εκτός συνόρων.

Το 2010 τις εξέδρες του ΣΕΦ, σε ντέρμπι «αιωνίων», κοσμούσε πανό με θλιβερές κατάρες στον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οπαδοί του Παναθηναϊκού ανάρτησαν πανό για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με όμοιο περιεχόμενο.



«Επρεπε να είσαι εσύ Αντεμπαγιόρ...»

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Μόλις τον Οκτώβριο, στο Λονδίνο και στο ντέρμπι της Τότεναμ με την Αρσεναλ οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» τραγουδούσαν εν χορώ «Επρεπε να είσαι εσύ, έπρεπε να είσαι εσύ, αυτός που σκοτώθηκε στην Ανγκόλα, έπρεπε να είσαι εσύ» στον πρώην παίκτη της οµάδας τους Εµανουέλ Αντεµπαγιόρ.

Αναφέρονταν βέβαια στο τραγικό περιστατικό του Copa Africa του 2010, όταν τρία µέλη της εθνικής οµάδας του Τόγκο έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ενόπλων ανταρτών. Στο πούλμαν που «γαζώθηκε» επέβαινε και ο Αντεμπαγιόρ, που είδε έναν φίλο να ξεψυχά στα χέρια του.

Ο προπονητής της Τότεναμ μίλησε για διανοητικό πρόβλημα και ο Αρσέν Βενγκέρ, που έχει ακούσει ουκ ολίγες φορές να τον φωνάζουν «παιδόφιλο» αντίπαλοι οπαδοί, καταδίκασε επίσης αηδιασμένος.
Αλλά ο Αντεμπαγιόρ ήξερε ήδη από ανάλογες στιγμές. Πριν από τον αγώνα του Οκτωβρίου είχε ακούσει να αποκαλούν σε χορωδία τη μητέρα του πόρνη και να ατιμάζουν το όνομα πατέρα του, με συνθήματα γεμάτα ρατσισμό, σεξισμό και εν τέλει μόνο μίσος.

Το περιστατικό στο Λονδίνο δεν ήταν το μοναδικό πρόσφατο. Μόλις μερικές μέρες πριν οι αγγλικές εφημερίδες έγραφαν για επιστροφή στον ποδοσφαιρικό μεσαίωνα, όταν στο Elland Road συναντήθηκαν Λιντς και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



«Νοσταλγία για το Χέιζελ»

Στην Ιταλία και στο ντέρμπι Οκτωβρίου της Ιντερ με τη Γιουβέντους, οι οπαδοί των «νερατζούρι» στόλισαν τις εξέδρες με το μήνυμα: «Κακή ποιότητα μετάλλου – νοσταλγία για το Χέιζελ», αναφερόμενοι στην τραγωδία του 1985, και με ένα πανό που ευχόταν «Θάνατο στον Ανιέλι».


Οι «μπιανκονέρι» δεν άφησαν το περιστατικό να περάσει έτσι και απάντησαν τραγουδώντας για τον θάνατο του άλλοτε παίκτη και προέδρου της Ιντερ Τζακίντο Φακέτι, όπως στο παρελθόν είχαν κάνει για τον Μάριο Μπαλοτέλι.

Στη Γαλλία ήταν το 2008 όταν ένα τεράστιο πανό που αναρτήθηκε από οπαδούς της Παρί Σεν Ζερμέν προκάλεσε οργή. «Παιδόφιλοι, άνεργοι, αιμομίκτες, καλωσορίσατε στα βόρεια», ήταν η υποδοχή μερίδας παριζιάνων στη Λανς, σε παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων, το οποίο παρακολούθησε και ο Νικολά Σαρκοζί.


Οι Παριζιάνοι καλωσορίζουν τη Λανς...

«Κλέβουμε τους άνδρες, βιάζουμε τις γυναίκες», ήταν ένα άλλο γαλλικό πανό που μπορούσε να δει κανείς για χρόνια σε αγώνες ανάμεσα στην Μπορντό και την Παρί Σεν Ζερμέν. Εμπνευστές του οπαδοί των «γιρονδίνων».



Από οπαδούς της Λιόν προς οπαδούς της Σεντ Ετιέν. Πάντα με αγάπη...

Από το «Να ζήσει ο σοδομισμός», συνοδευόμενο από ανάλογο σκίτσο των παριζιάνων προς τη Μαρσέιγ ή το πανό της Σεντ Ετιέν για την Λιόν: «Το κυνήγι άρχισε... Σκοτώστε τους!» και την απάντηση των «λιονέ» πως «Όταν εμείς ανακαλύπταμε το σινεμά οι πατέρες σας πέθαιναν στα ορυχεία», η Γαλλία ξέρει από εξέδρες ντροπής...




«Γιορτάζουμε τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας»

Όπως ξέρει ακόμη και η Ασία, μετά το πρόσφατο περιστατικό σε ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας Τζέονμπουκ Μότορς από τη Νότιο Κορέα και την ιαπωνική Σερέζο Οζάκα, όταν οπαδοί της πρώτης είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε στα ιαπωνικά: «Γιορτάζουμε τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας».


Στην Αυστραλία, αρχές Ιουνίου, η διοργανώτρια αρχή του ποδοσφαίρου της χώρας (AFL) ζήτησε εξηγήσεις από το τηλεοπτικό δίκτυο που κάλυπτε την αναμέτρηση των Κατς και Σανς, όταν επέτρεψε να βγει στους δέκτες το πανό που κρατούσε οπαδός παραχωρώντας σε έναν από τους σταρ της ομάδας του τη γυναίκα του... Οι διαβεβαιώσεις από φίλους του «εμπνευστή» ότι δεν είναι παντρεμένος δεν βοήθησαν σε τίποτε.



Ο Αυστραλός με την φαεινή ιδέα να προσφέρει τη γυναίκα του... Μετά τον σάλο έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είναι παντρεμένος


Οι ιστορίες ντροπής στα γήπεδα του κόσμου γράφονται ανελλιπώς εδώ και χρόνια. Το ήθος ή η κουλτούρα δεν έχει καμιά σχέση. Πρόκειται για αγνό μίσος που κι αυτό, όπως και τα λόγια που αποτυπώνονται στο πανί, δεν κάνει απολύτως καμία διάκριση...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου