Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτυ ;

Κάθε φορά που ένας πάμπλουτος (συνήθως σεΐχης) επενδύει χρήματα σε μια ομάδα επαναλαμβάνεται συνέχεια το γνωστό ερώτημα : μπορούν τα χρήματα να κάνουν μια ομάδα υπερδύναμη ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό γίνεται πιο δύσκολη αν η ομάδα αυτή δεν είναι από τις λεγόμενες μεγάλες της εκάστοτε Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά κάποια μικρομεσαία ομάδα που πριν από τον λεφτά ήταν στην αφάνεια.

Έχει γίνει της μόδας τελευταία διάφοροι να επενδύουν σημαντικά ποσά σε ομάδες, κυρίως μικρομεσαίες, έχοντας σαν επιδίωξη να τις κάνουν μεγάλες, να πάρουν τρόπαια και να έχουν διακρίσεις και να ακουστεί το όνομά τους. Το να βάλει κάποιος χρήματα δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ομάδα στην οποία επενδύει θα πάρει και το πρωτάθλημα στη χώρα. Χρειάζεται μια σειρά από προϋποθέσεις για να πετύχει το εγχείρημά του.


Δύο είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για να έχει προοπτική για επιτυχία η ομάδα. Οι σωστές μεταγραφές και οι σωστές υποδομές. Και εξηγούμαι : χρήματα μπορούν αρκετοί να βάλουν, το θέμα είναι να δαπανηθούν σωστά και να πιάσουν τόπο. Η Μάλαγα για παράδειγμα ξόδεψε ένα σκασμό λεφτά παίρνοντας παίκτες αναγνωρισμένης αξίας αλλά κάποιας ηλικίας (Μπαπτίστα, Νιστερλόι, Καθόρλα). Η ομάδα όπως φαίνεται θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα από πέρσι, αλλά να χτυπήσει τις πρώτες θέσεις ούτε κατά διάνοια. Εκτός των άλλων αυτοί οι παίκτες δεν έχουν και αξία μεταπώλησης, που σημαίνει ότι δεν θα πάρεις ποτέ τα χρήματα σου πίσω που επένδυσες πάνω τους. Η Μίλαν επίσης παίρνει παίκτες γερασμένους και παίζει με τους ίδιους εδώ και χρόνια φανερώνοντας ότι οι ακαδημίες από πίσω δεν έχουν βγάλει κάποιο μεγάλο αστέρι.

Μια καλή περίπτωση που συνδυάζει τους δύο παραπάνω παράγοντες είναι η Μάντσεστερ Σίτυ. Μπορεί όμως η Σίτυ να κάνει την υπέρβαση ; Ο σεΐχης Μανσούρ Mπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, που απέκτησε το καλοκαίρι του 2008 την πλειοψηφία των μετοχών της Μάντσεστερ Σίτυ, δείχνει αποφασισμένος να επενδύσει και στο παρών αλλά και στο μέλλον. Βέβαια στην αρχή πήρε κάποιους παίκτες που δεν τον βοήθησαν (Ρομπίνιο, Μπέλαμι, Αντεμπαγιόρ) αλλά οι επόμενες κινήσεις του ήταν μαγικές. Πήρε Γιάγια Τουρέ, Ντζέκο, Αγουέρο, Μπαλοτέλι, Νασρί, Νταβίντ Σίλβα, παίκτες αναγνωρισμένης αξίας και το σημαντικότερο όλοι κάτω από τα τριάντα. Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτά έχει πέσει κατακόρυφα.

Πέρσι κατάφερε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ εκμεταλλευόμενη το ντεφορμάρισμα των Άρσεναλ και Λίβερπουλ και πήρε μετά από 35 χρόνια τίτλο στην Αγγλία (Κύπελλο). Φέτος ξεκίνησε φουριόζα το πρωτάθλημα και φιγουράρει στην πρώτη θέση έχοντας κερδίσει με το εντυπωσιακό 6-1 την μισητή Γιουνάιτεντ και δείχνοντας ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Στο Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα δύσκολο όμιλο με Μπάγερν, Βιγιαρεάλ και Νάπολι έχει πάρει προβάδισμα για την πρόκριση στος 16. Μπορεί όμως η Σίτυ να κάνει πρωταθλητισµό ; Αντέχει την πίεση και τις συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε Πρέµιερ Λιγκ και Τσάµπιονς Λιγκ ;Δείχνει ότι ξεκίνησε καλά αλλά η συνέχεια θα δείξει. Σκεφτείτε ότι για να καταφέρει η Τσέλσι να επανέλθει στο προσκήνιο στην Πρέμιερ Λιγκ ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές !!!

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που είναι στα συν αυτής της ομάδας είναι το υπερσύγχρονο προπονητήριο που κατασκεύασαν. Αφού μελέτησαν το ινστιτούτο αθλητισμού της Αυστραλίας, το προπονητικό κέντρο των Λος Αντζελες Λέικερς, το εργαστήριο της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike στο Όρεγκον των ΗΠΑ και φυσικά το πρότυπο ποδοσφαιρικό κέντρο της Μπαρτσελόνα κατασκεύασαν ένα υπερσύγχρονο προπονητήριο σε έκταση 320 στρεμμάτων ικανό να φιλοξενήσει ως και 400 ποδοσφαιριστές, 15 γήπεδα, ξενώνα για 40 νεαρούς παίκτες και 32 µέλη της πρώτης ομάδας, κέντρο αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, καθώς και ένα γήπεδο χωρητικότητας 7000 περίπου θεατών για τους αγώνες των «μικρών» ομάδων. Η   τοποθεσία του νέου προπονητηρίου επιλέχθηκε δίπλα στο γήπεδο της πρώτης ομάδας ώστε ο προπονητής της μεγάλης ομάδας (ο Ρομπέρτο Μαντσίνι εν προκειμένω) να έχει κοντά του κάποιους από τους παίκτες που θα αποτελέσουν το αύριο της Μάνστεστερ Σίτυ.

Επικεφαλής των ακαδημιών είναι ο Πάτρικ Βιεϊρά. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε : «η Αγγλία παράγει λίγους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές σε αναλογία µε τον πληθυσμό που ασχολείται µε το άθλημα. Ίσως να φταίνε και οι μέτριες εγκαταστάσεις» και συνέχισε «με τέτοιες εγκαταστάσεις που έχουμε δεν υπάρχει λόγος να φύγει κάποιος από τους μικρούς για να πάει σε μια μεγαλύτερη ομάδα». 

Η Σίτυ λοιπόν έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει. Καλούς παίκτες σε μικρή ηλικία, τέλειο προπονητήριο και σεΐχη με λεφτά. Ότι θα κάνει επιτυχίες αυτό είναι δεδομένο και δεν χωράει αμφισβήτηση. Το θέμα είναι αν θα έχουν διάρκεια αυτές οι επιτυχίες και αν θα στεφτούν και με τίτλους. Η αρχή πάντως είναι πολύ ικανοποιητική. Η συνέχεια θα δείξει αν έχει τα.....αυγά για να σπάσει το κατεστημένο των άλλων μεγάλων ομάδων σε Αγγλία και Ευρώπη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου