Βασικά δεν χρειάζεται καν να σ’ αρέσει η μπάλα για να το ξέρεις. Ο μύθος του είναι τέτοιος, που μέχρι και η... Δούκισσα Νομικού είχε πει πριν λίγες μέρες στην τηλεόραση ότι είχε ακούσει από μικρή γι’ αυτό το περιστατικό! Πόσοι όμως γνωρίζουν λεπτομέρειες για το πώς και το γιατί βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση ο άτυχος ο διαιτητής, ο οποίος στο τέλος πλήρωσε και... τα ρέστα; Σε ποιο παιχνίδι είχε συμβεί αυτή η πρωτοφανής πράξη, την οποία όμως αμφισβητούν οι «δράστες»;
Σαν σήμερα το 1976, λοιπόν, ο Παναιτωλικός που έδινε -καλή ώρα όπως και φέτος- τη μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία, υποδεχόταν στο Αγρίνιο τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Διαιτητής ήταν ο Στέφανος Ράμμος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αντιμετωπιζόταν εξ αρχής με καχυποψία από τους Αγρινιώτες όχι τόσο λόγω καταγωγής όσο επειδή λίγες εβδομάδες νωρίτερα τους είχε αφήσει με παράπονα για τις αποφάσεις του στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Το κλίμα στον αγώνα με τον «Δικέφαλο» ήταν εξ αρχής τεταμένο και στο 67’, όταν ο Ράμμος καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι εις βάρος του Παναιτωλικού (το οποίο αξιοποίησε ο Σαράφης και «έγραψε» το 0-1), η κατάσταση ξέφυγε.
Θα πείτε, «μα δικαιολογείται τέτοια αντίδραση;». Προφανώς όχι, αλλά... Το ματς τελείωσε κανονικά (ο «Δικέφαλος» πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 85’), αλλά ακριβώς με το σφύριγμα της λήξης έγινε... το έλα να δεις! Εκατοντάδες οπαδοί του Παναιτωλικού εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν τουλούμι στο ξύλο τον Ράμμο, ο οποίος δεν πρόλαβε να φύγει προς την έξοδο. Και, σύμφωνα με τον θρύλο, μες στον γενικό χαμό βρέθηκε κάποιος που δάγκωσε το αριστερό αυτί του διαιτητή και έκοψε ένα κομμάτι από το πτερύγιο!
Γιατί «θρύλος»; Διότι από τον Παναιτωλικό αμφισβητούν ότι τα γεγονότα εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, δεν αρνούνται ότι κόπηκε ένα κομμάτι του αυτιού του Ράμμου, αλλά... ότι ο ακρωτηριασμός προήλθε από δάγκωμα! Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, το κακό έγινε όταν ένας οπαδός φόρεσε... καπέλο ένα τελάρο στον διαιτητή και έτσι όπως το κατέβαζε, έγδαρε το αυτί και από το αίμα που έτρεξε το γεγονός διογκώθηκε. Δεδομένου ότι στην αρχή οι εφημερίδες ανέφεραν ότι το αυτί κόπηκε από κλωτσιά, το σενάριο των Αγρινιωτών κερδίζει πόντους -μια και φανερώνει ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη μαρτυρία για τη δαγκωνιά. Αλλά και πάλι, μειώνεται ο βαθμός βιαιότητας της πράξης; Όχι φυσικά.
Αρχικά, πάντως, οι Αγρινιώτες είχαν αμφισβητήσει και τον ίδιο τον ακρωτηριασμό. «Παρακαλώ τον Ράμμο να μας δείξει το αυτί του στην τηλεόραση», έλεγε λίγες μέρες μετά το συμβάν ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος υποστήριζε ότι το αυτί του διαιτητή είχε απλώς γρατζουνιστεί! Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως επιχείρημα ότι το κομμένο κομμάτι δεν είχε βρεθεί (τα γράφουμε και ανατριχιάζουμε...)! Σουρρεαλιστικά σκηνικά, τα οποία θα είχαν αξιοποιηθεί αρκούντως από τα μίντια της σήμερον, τότε όμως οι πρωταγωνιστές περιορίστηκαν στον δημόσιο «διάλογο» μέσω των εφημερίδων, στις οποίες ο Ράμμος εμφανίστηκε μπανταρισμένος λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό ως λοχαγός των ΛΟΚ και δεν είχα ούτε το παραμικρό τραύμα και πήγα στο Αγρίνιο να διαιτητεύσω και γυρίζω στο σπίτι μου με ένα αυτί!» Τι να έλεγε ο δύσμοιρος;
Το πιο τρελό; Δεν φτάνει που ο Ράμμος έχασε το αυτί του, αλλά... συνελήφθη κιόλας! Για περιύβριση αρχής, επειδή την ώρα που έτρωγε ξύλο, είπε κάτι για τους ανθρώπους της Χωροφυλακής! Στις 12 Μαρτίου πέρασε από αυτόφωρο, χωρίς να είναι παρών, και «έφαγε» 11 μήνες φυλακή με αναστολή, εν μέσω ζητωκραυγών από οπαδούς του Παναιτωλικού που είχαν μαζευτεί έξω από το δικαστήριο του Αγρινίου. Την ίδια ώρα δικάστηκαν και τέσσερις κατηγορούμενοι ως δράστες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε τετράμηνη φυλάκιση (χωρίς αναστολή) επειδή προξένησαν βαριές σωματικές βλάβες στον ατυχή διαιτητή.
Αν και τα χρόνια εκείνα θεωρούνται πιο αθώα, το μπλακ χιούμορ δεν έλειψε. Στα ζαχαροπλαστεία του Αγρινίου, για παράδειγμα, έγινε μόδα η τούρτα σε σχήμα... αυτιού! Κάποιοι πιτσιρικάδες, πάλι, είχαν πάρει για λάφυρο το μανίκι από τη στολή του Ράμμου που είχε κοπεί και το περιέφεραν επί μέρες στην πόλη, πάνω σε έναν αυτοσχέδιο ξύλινο σταυρό εν είδει... Ιούδα Ισκαριώτη, ενώ το σύνθημα «διαιτητή θυμήσου τον Ράμμο και το αυτί σου» έκανε σουξέ για χρόνια. Όπως και να ‘χει, ό,τι κι αν συνέβη τελικά, το θλιβερό περιστατικό έχει τη δική του, ξεχωριστή (και... ανατριχιαστική) θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου