Ποδοσφαιρικό, στοιχηματικό, σατυρικό και όχι μόνο... magazino
Ετικέτες
Livescores
powered by Agones.gr - pame stoixima
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012
Ατιμάζοντας το σύλλογο και τους οπαδούς
Η αναμέτρηση της Λιβόρνο με την Ελλάς Βερόνα είναι πάντοτε ιδιαίτερη, κυρίως λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων με τις οποίες έχουν συνδεθεί τα Ultra groups των δύο ομάδων. Στο παιχνίδι τους όμως το Σάββατο (20/10), οι Βερονέζοι ξεπέρασαν τα όρια και τις αξίες που οφείλουν να αναγνωρίζουν όλα τα οπαδικά κινήματα.
«Η Βερόνα αξίζει να τιμωρηθεί δια βίου, δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσθέσω», είπε ο αρχηγός της Λιβόρνο, Αντρέα Λούτσι. Περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, κάποιοι από τους περίπου 700 Ultras της φιλοξενούμενης ομάδας ξεκίνησαν να φωνάζουν ένα σύνθημα κατά του Πιερμάριο Μοροζίνι, του ποδοσφαιριστή της Λιβόρνο που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έξι μήνες, προδομένος από την καρδιά του. Μία τραγωδία, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου και έκανε οπαδούς διαφόρων ομάδων να αποτίσουν φόρο τιμής στον άτυχο ποδοσφαιριστή.
Παρότι στην ιδεολογία των Ultras ο σεβασμός των νεκρών θεωρείται απαίτηση, δεν είναι λίγες οι φορές τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως σε παιχνίδια ομάδων που έχουν μεγάλη αντιπαλότητα, που θάβεται στην τάφρο του γηπέδου. Αρκετά από τα Ultra Groups στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης τους ταυτίστηκαν με συγκεκριμένες ιδεολογίες. Αυτοί της Λιβόρνο βρίσκονται στα αριστερά και οι Βερονέζοι εντελώς απέναντί τους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι οπαδοί των μεν είναι αριστεροί και όλοι των δε δεξιοί. Οι παλιοί ηγέτες των Brigate Gialloblu της Βερόνα προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα νεότερα μέλη από το να συνδεθούν με τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία. Οι Verona Front και Hellas Army αποτελούν τους ακροδεξιούς πυρήνες με έντονα ρατσιστικά στοιχεία στο Νότιο Πέταλο των οπαδών και οι Rude Boys αποτελούν το αντίπαλο δέος τους. Η Λιβόρνο μπορεί να μην είναι ο μεγάλος αντίπαλος, όπως η Βιτσέντζα, η Αταλάντα και οι ομάδες του Νότου, όπως η Νάπολι, αλλά ανάμεσα στα Ultra Group υπάρχει μίσος.
Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω σύνθημα ακούστηκε από μία μικρή ομάδα ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και παρότι δεν καταγράφηκε από τους διαιτητές, μέλη των DIGOS, ομάδα επιβολής της τάξης στην Ιταλία, το έγραψαν σε βίντεο. Ο Φλάβιο Τόσι, δήμαρχος της Βερόνα και φανατικός οπαδός της ομάδας, που μάλιστα κάθεται στο πέταλο υποστήριξε ότι το σύνθημα είναι μη αποδεκτό, υποσχέθηκε ότι θα καλέσει τους συγγενείς του Μοροσίνι για να απολογηθεί και ότι θα πει στους παίκτες του να βγουν στον αγωνιστικό χώρο για το επόμενο παιχνίδι με μπλουζάκια με το Νο 25 του παίκτη και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. «Ευτυχώς, δεν άκουσα α συνθήματα. Φυσικά αποσυνδέω τον εαυτό μου από αυτό και ζητώ συγγνώμη σε όλους στο σύλλογο», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Τζιοβάνι Γκαρντίνι.
Ο πρώην άσος της Εθνικής Ιταλίας και αναπληρωτής πρόεδρος στην Ομοσπονδία της Ιταλίας, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα και οι προειδοποιήσεις δεν αρκούν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Πρέπει να σκεφτούμε και να κάνουμε κάτι για αυτό», τόνισε για να προσθέσει ότι είναι δουλειά και των υπόλοιπων οπαδών να μιλήσουν και να απομονώσουν όσους ατιμάζουν την ομάδα με αυτόν τον τρόπο». Τελικώς, η ομάδα την έβγαλε με 50.000 πρόστιμο και μια προειδοποίηση…. Οι αρχές, πάντως, φέρονται να έχουν αναγνωρίσει και τέσσερις οπαδούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, Τσεζάρε Πραντέλι, ο οποίος στο παρελθόν ήταν προπονητής στην Βερόνα. Υποστήριξε ότι αν ήταν θεατής και άκουγε κάποιους να λένε το συγκεκριμένο σύνθημα θα έφευγε, θα προσπαθούσε να αποσυνδεθεί από αυτούς. «Πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ολόκληρο το πέταλο. Συμπεριφορές σαν αυτά δεν πρέπει να επιτρέπονται και να καταστρέφουν κάτι τόσο όμορφο όσο το ποδόσφαιρο».
Το πέταλο της Ελλάς, όπως προείπαμε, έχει… προηγούμενο με τέτοιες εκδηλώσεις μίσους. Κυρίως, όσον αφορά το ρατσιστικό κομμάτι. «Περισσότερο από ένα πέταλο, είναι μία έκθεση τρόμου», είχε γράψει χαρακτηριστικά στο παρελθόν η Gazzetta dello Sport. Όπως θυμίζει το yahoo sports, το 1982-83 οι οπαδοί είχαν πετάξει μπανάνες στον επιθετικό της Κάλιαρι Ζούλιο Σέζαρ Ουρίμπε. Το 1996, στο ντέρμπι με την Κιέβο, οι οπαδοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προθέσεις της διοίκησης να αποκτήσει τον μαύρο αμυντικό Μάικελ Φεριέρ. Μία μαύρη μαριονέτα κρεμάστηκε στο κάγκελο και ένα πανό ανέφερε: «Νέγρο, φύγε από εδώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταγραφή του παίκτη δεν προχώρησε και ως αιτιολογία προβλήθηκε ένας τραυματισμός του. Μόνο λίγο μετά, υπέγραψε για τη Σαλερνιτάνα….
Σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένει κανείς από τους ανθρώπους της ομάδας, όσον αφορά καθαρά το αγωνιστικό ή το διοικητικό κομμάτι να προσπαθούν να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές. Μόνο που ο πρόεδρος της Βερόνα, πριν το ματς με τη Λιβόρνο είχε δηλώσει ότι: «Είμαι περήφανος που είμαι ορκισμένος εχθρός της Λιβόρνο». Στο 2-0 του Αρμάντο Πίτσι, πανηγύρισε προκλητικά, δείχνοντας τους αντίπαλους οπαδούς. Φυσικά, δεν ήταν το πρώτο κρούσμα. ¨Οταν η ομάδα ανέβηκε από τη Serie B, στους πανηγυρισμούς με τους οπαδούς έδωσε το έναυσμα για ένα ρατσιστικό τραγούδι που αφορά τους Ιταλούς του Νότου. Πρόκειται για μία διάκριση που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα έπαιξε για πρώτη φορά με αντίπαλο τη Βερόνα, τόνισε: «Μας χαιρέτησαν με ένα πανό που με έκανε να καταλάβω ξαφνικά ότι ο αγώνας της Νάπολι δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο». Το πανό έγραφε «Καλώς ήρθατε στην Ιταλία».
Στο βασικό άρθρο της Gazzetta Dello Sport μετά το περιστατικό με τη Βερόνα, αλλά και τα κρούσματα των οπαδών της Γιουβέντους ενάντια σε αυτούς της Νάπολι, ο αρθρογράφος τόνιζε ότι πρέπει επιτέλους τέτοιες συμπεριφορές να σταματήσουν στα γήπεδα. «Είναι πολύ πιο εύκολο από το να επαναφέρουμε την καλή οικονομική κατάσταση», έγραφε χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, κατά τη διάρκεια του Euro δημοσίευσε σκίτσo που παρομοίαζε τον Μπαλοτέλι με τον Κινγκ Κονγκ. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους οπαδούς και είτε μιλάμε για προσβολή της μνήμης των νεκρών, είτε για ρατσιστικά κρούσματα, το σίγουρο είναι ότι για μια μικρή ομάδα στιγματίζονται ολόκληρα γκρουπ και βγαίνει προς τα έξω μία λανθασμένη εικόνα για τους οπαδούς συνολικά. Το κίνημα των Ultras οφείλει να αντιδράσει, όπως και συνολικά η κοινωνία, καθώς το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στα γήπεδα.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου