Ο ναός του ποδοσφαίρου γιορτάζει 90 χρόνια ζωής και
το Sport24.gr σας προσφέρει ένα χορταστικό ταξίδι αναμνήσεων. Ο πρώτος
αγώνας, ο Μοχάμεντ Άλι, τα ασύλληπτα νούμερα, τα ρεκόρ προσέλευσης και
οι εικόνες που έγραψαν ιστορία.
Happy Birthday dear Wembley... Η 28η Απριλίου του 2013 είναι μία
ημερομηνία με ιδιαίτερη αξία, σημασία και βαρύτητα για όλους τους
Άγγλους μιας που το γήπεδο-καμάρι τους για τον 20ο αλλά και τον 21ο
αιώνα έκλεισε 90 χρόνια ύπαρξης και λάμψης.
Και η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις εννέα "γεμάτες" δεκαετίες το Γουέμπλεϊ έχει ζήσει και έχει γευτεί τα πάντα. Ακόμα και η γέννησή του άλλωστε είναι κάτι που προκαλεί θαυμασμό και δέος στους απανταχού φίλους της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς.
Και η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις εννέα "γεμάτες" δεκαετίες το Γουέμπλεϊ έχει ζήσει και έχει γευτεί τα πάντα. Ακόμα και η γέννησή του άλλωστε είναι κάτι που προκαλεί θαυμασμό και δέος στους απανταχού φίλους της ασπρόμαυρης στρογγυλής Θεάς.
Λειτουργώντας αρχικά ως το κεντρικό κομμάτι της Βρετανικής Βασιλικής Έκθεσης, το παλιό στάδιο "Γουέμπλεϊ" χτίστηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο, με το κόστος κατασκευής του να ανέρχεται στις 750.000 λίρες.
Περίπου 250.000 τόνοι από πηλό χρησιμοποιήθηκαν τότε για να σχηματιστεί η λεκάνη του σταδίου ενώ για τη δημιουργία των εξεδρών χρειάστηκαν 25.000 τόνοι σκυροδέματος (τσιμέντο αναμεμειγμένο με νερό και άλλα υλικά) και 600 τόνοι από ράβδους χάλυβα.
Με τους διάσημους Δίδυμους Πύργους (Twin Towers) να στέκονται με μεγαλοπρέπεια στην είσοδο, το στάδιο αυτό έγινε πολύ γρήγορα το σύμβολο του αγγλικού ποδοσφαίρου, με την πρώτη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε σε αυτό να είναι ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας πριν από ακριβώς 90 χρόνια (28 Απριλίου 1923).
Οι πρώτοι μονομάχοι που πήραν θέση στον ναό του ποδοσφαίρου ήταν οι παίκτες των Μπόλτον και Γουέστ Χαμ, με τα επίσημα χαρτιά να κάνουν λόγο για παρουσία 126.047 θεατών (μακράν το μεγαλύτερο νούμερο για ποδοσφαιρικό ματς στο Νησί) αλλά ανεπίσημα να γίνεται αναφορά για 200.000 θεατές!
Έναν χρόνο αργότερα η Εθνική Αγγλίας έπαιξε για πρώτη φορά στο μετέπειτα αγαπημένο της σπίτι, φέρνοντας 1-1 με τη Σκωτία, ενώ από τότε το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε 78 τελικούς FA Cup, 258 ματς των "λιονταριών", το Παγκόσμιο Κύπελλου του 1966, 40 τελικούς League Cup, 6 ευρωπαϊκούς τελικούς και το Euro 96.
Γουέμπλεϊ δεν σημαίνει όμως μόνο... football καθώς ο ιστορικός αυτός χώρος έχει φιλοξενήσει από Ολυμπιακούς Αγώνες, τελικούς ράγκμπι και ΝFL, μέχρι αγώνες πυγμαχίας, χόκεϊ, αυτοκινήτου και american wrestling.
Επίσης, πέρα από ποδοσφαιρική Μέκκα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και μουσική, αν σκεφτεί κανείς πως εκεί έχει λάβει χώρα, μεταξύ άλλων, η συναυλία των Queen (1986), του Μάικλ Τζάκσον (1988) και των Rolling Stones (1990).
Φυσικά, περίοπτη θέση στην ιστορία του γηπέδου καταλαμβάνει και η συναυλία "Live Aid" (μεγαλύτερη συναυλία στην ιστορία της ροκ μουσικής καθώς συμμετείχαν σε αυτήν συγκροτήματα-θρύλοι) που δόθηκε στις 13 Ιουλίου 1985 όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150.000.000 λίρες για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία.
Η εικόνα αυτή δείχνει το στάδιο Γουέμπλεϊ πριν από ακριβώς 90 χρόνια όταν ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στις 28 Απριλίου 1923
Το τελευταίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που παίχτηκε στο παλιό "Γουέμπλεϊ" ήταν το Αγγλία-Γερμανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 (7 Οκτωβρίου 2000), στο οποίο τα "πάντσερ" πήραν τη νίκη με 1-0, με γκολ του Ντίτμαρ Χάμαν 14 λεπτά πριν το τέλος.
Τα επόμενα έξι χρόνια το Γουέμπλεϊ ήταν υπό ανακατασκευή (το "Millennium Stadium" του Κάρντιφ φιλοξένησε έξι τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας, από το 2001 μέχρι το 2006), για να παραδοθεί εκ νέου προς χρήση το 2007.
Το νέο "Γουέμπλεϊ" κόστισε 798.000.000 λίρες, με τα πιο εντυπωσιακά του στοιχεία να είναι πέραν αμφιβολίας η ύψους 133 μέτρων αψίδα που υψώνεται πάνω από τη Βόρεια Κερκίδα καθώς και η συρόμενη οροφή που βρίσκεται 52 μέτρα πάνω από το χορτάρι και η οποία (παρόλο που δεν κλείνει εντελώς) καλύπτει κάθε θέση στο γήπεδο.
Με τη χωρητικότητα πλέον να φτάνει τις 90.000 θέσεις, το "Γουέμπλεϊ" είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη, με το ρεκόρ προσέλευσης να καταγράφεται ως τώρα στον τελικό FA Cup του 2008 μεταξύ της Πόρτσμουθ και της Κάρντιφ (89.874).
Φωτογραφία του 2011 από το "νέο Γουέμπλεϊ" το οποίο κόστισε 798 εκ.λίρες
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν το φιλικό της Αγγλίας K21 με την αντίστοιχη της Ιταλίας στις 24 Μαρτίου 2007 (έληξε 3-3), η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα που σήκωσε το Κύπελλο Αγγλίας στο νέο στάδιο με το γκολ του Ντρογκμπά κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο αρχηγός των "μπλε" Τζον Τέρι πέτυχε το πρώτο γκολ της Αγγλίας στην ισοπαλία 1-1 με τη Βραζιλία δύο εβδομάδες αργότερα.
Άλλα σημαντικά γεγονότα που έχουν φιλοξενηθεί στο νέο "Γουέμπλεϊ" την περασμένη εξαετία είναι το Αγγλία-Καζακστάν που παρακολούθησαν 89.107 άνθρωποι το 2008 (ρεκόρ προσέλευσης για διεθνές αγώνα στο νέο στάδιο), ο τελικός Champions League του 2011 μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά και το 2013 θα έχει μπόλικο... "Γουέμπλεϊ", μιας που θα διεξαχθεί στο γήπεδο αυτό ο φετινός τελικός του Champions League ενώ έχουν προγραμματιστεί και μεγάλες συναυλίες με πρωταγωνιστές τους Μπρους Σπρίνγκστιν, Ρόμπι Γουίλιαμς και Ρότζερ Γουότερς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου