Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Όταν ο Βαζέχα σταματούσε το χρόνο


Το SPORT 24 αναπολεί την ώρα που ο Βαζέχα πάγωνε το Άμστερνταμ (video)
Η ιστορικότερη βραδιά του ελληνικού (προ EURO) ποδοσφαίρου βρίσκεται δώδεκα ολόκληρα χρόνια πίσω στο χρόνο. Ο Παναθηναϊκός έγραφε ιστορία νικώντας τον ανίκητο επί 189 ευρωπαϊκούς αγώνες Άγιαξ, την καλύτερη ίσως ομάδα του κόσμου εκείνης της εποχής. Μάλιστα για τον Αίαντα εκείνο ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι στην ιστορική του έδρα το "Ολιμπίκ", λίγο πριν μετακομίσει στο ολοκαίνουριο "Amsterdam Arena".


Η παρέα όμως του Κριστόφ Βαζέχα, του Γιόζεφ Βάντσικ, του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, του Δώνη, του Ουζουνίδη του Ρότσα και των άλλων παιδιών είχε άλλη άποψη για τη γιορτή. Η νοοτροπία τους άξια προς μίμηση. Ταπεινοφροσύνη, λατρεία για το ποδόσφαιρο καθεαυτό και σεβασμός, αυτοσεβασμός. Ο Λουίς Φαν Γκάαλ, στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα φερόταν υπεροπτικά. Οι Ολλανδοί δε θα στοιχημάτιζαν ούτε σε ένα σκορ κάτω από 3-0 υπέρ των γηπεδούχων.

Το παιχνίδι ξεκίνησε, οι υπέρλαμπροι αστέρες του Άγιαξ είχαν τον έλεγχο. Ντάβιντς, Μπογκάρντ, αδερφοί Ντε Μπουρ, Μπλιντ, Κανού, Κλάιφερτ, Λιτμάνεν και όλη ομάδα ζάλιζε στο άκουσμα της και μόνο. Το πάθος όμως και η μαχητικότητα εντός αγωνιστικού χώρου που διέκρινε εκείνη την ομάδα του "τριφυλλιού", δεν καταλάβαινε από ονόματα.

Ήταν βέβαια και η τύχη ήταν μαζί τους. Αλλά η τύχη είναι με τους τολμηρούς και τους δυνατούς. Κι ο Δώνης τόλμησε. Πήρε τη μπάλα λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, πέρασε τρεις αντιπάλους, την καλύτερη στιγμή πάσαρε στον μεγάλο Κριστόφ Βαζέχα που είχε ξεμαρκαριστεί. Ο "τρελοπολωνός", χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης, με ένα ψύχραιμο πλασέ από το ύψος της περιοχής, έστειλε τη μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Φαν ντερ Σάαρ γράφοντας την πιο φωτεινή σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου Παναθηναϊκού.


Οι φωνές των 49.000 φίλων του Άγιαξ είχαν υπερκαλυφτεί από τις 5.000 των φίλων του "τριφυλλιού". Ο Βαζέχα έμεινε έξω από την περιοχή, με τα χέρια ψηλά, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει. Ένα μακρόσυρτο "γκοοοοολ" ακούστηκε από κάθε σπίτι κι ενώθηκε με τις φωνές όσων βρέθηκαν στο Άμστερνταμ. Όλοι όσοι έζησαν αυτή τη στιγμή, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά τους.



3 Απριλίου 1996 "Ολιμπίκ" Άμστερνταμ

1ος ημιτελικός Champions League

Άγιαξ-Παναθηναϊκός 0-1 (87' Βαζέχα)



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Άγιαξ:
Φαν ντερ Σάαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν, Κλάιφερτ, Ντάβιντς, Φίνιντι, Κανού, Ρόναλντ ντε Μπουρ.

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης ΓΣ, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (83' Μάρκος), Καπουράνης, Μαραγκός (62' Γεωργιάδης ΓΧ), Δώνης, Βαζέχα (89' Νιόπλιας).



Δείτε το ιστορικότερο γκολ ελληνικού συλλόγου στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. ( Ίσως μαζί με αυτό του Καμάρα στον ημιτελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα το 1971, 3-0 στη Λεωφόρο)








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου