Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

To ντέρμπι του Κουκούλα


Τα ντέρμπι Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Εκείνο όμως που διεξήχθη στις 4 Απριλίου του 1990 για τα ημιτελικά της διοργάνωσης έμεινε στην ιστορία. Γκολ, ανατροπές, συγκινήσεις και διαιτητικές αποφάσεις δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς.


Το πρώτο παιχνίδι στο στάδιο Καραϊσκάκη είχε τελειώσει με νίκη του Ολυμπιακού 2-1 γεγονός που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να παίξει πιο επιθετικά στη ρεβάνς. Οι "πράσινοι" βέβαια ευτύχησαν να βρουν σκορ πρόκρισης αφού μόλις στο 17' ο Δημήτρης Σαραβάκος έγραψε το 1-0 μετά από πάσα του Γιάννη Σαμαρά.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού στο μισογεμάτο ΟΑΚΑ αισθάνθηκαν ακόμη πιο σίγουροι όταν ο αρχηγός της ομάδας τους διαμόρφωσε το 2-0 στο 64'. Οι ίδιοι στις εξέδρες παραληρούσαν ενώ οι αντίστοιχοι του Ολυμπιακού έβλεπαν την ομάδα τους ανήμπορη να αντιδράσει. Στο ποδόσφαιρο όμως ποτέ μη λες ποτέ.
Αφού ο Τσαλουχίδης είχε σουτ στο δοκάρι (σε μία φάση κατά την οποία ο διαιτητής Κουκούλας αγνόησε την υπόδειξη του επόπτη για οφ-σάιντ και έδωσε εντολή να συνεχιστεί το ματς), ο Τάσος Μητρόπουλος βρήκε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση με σουτ μέσα από την περιοχή στο 80'.
Το... διαφορετικό των τηλεοπτικών δρώμενων εκείνη την εποχή αποτυπώνεται στις δηλώσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές του αγώνα στην ανάπαυλα μεταξύ της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Σε μία από αυτές τις μίνι συνεντεύξεις ο Ηλίας Ταληκριάδης προέβλεψε ότι η ομάδα του θα προκριθεί και έπεσε μέσα!
Μέχρι όμως να διασφαλίσει ο Ολυμπιακός την πρόκριση στο μεγάλο τελικό έγιναν πολλά. Από πέναλτι που παραχώρησε ο Τσιαντάκης σε μαρκάρισμα στον Χατζηαθανασίου, ο Σαραβάκος έγραψε το 3-1 κάνοντας χατ-τρικ. Οι "ερυθρόλευκοι" έχαναν το εισιτήριο μ' αυτό το σκορ και βγήκαν μαζικά μπροστά για να πετύχουν ένα δεύτερο, χρυσό τέρμα. Και εν τέλει πέτυχαν δύο.
Ο διαιτητής Κουκούλας καταλόγισε την εσχάτη των ποινών σε χέρι του Καλατζή μέσα στην περιοχή και ο Ντέταρι χάρισε και πάλι σκορ πρόκρισης στον Ολυμπιακό 3-2 ενώ ο Δρακόπουλος διαμόρφωσε το τελικό σκορ λίγο πριν το τέλος αφού ο Παναθηναϊκός είχε μεταφέρει και τους 11 παίκτες του στην εστία του Ταληκριάδη.
Μετά το ματς, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Κρίστο Μπόνεφ τόνισε ότι "όλοι είδαν πως έχασε την πρόκριση ο Παναθηναϊκός. Δεν θέλω να πω περισσότερα για να μην με καλέσει ο αθλητικός δικαστής" αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τη διαιτησία.
Ο Λάγιος Ντέταρι από την πλευρά του, σαφώς πιο ήρεμος, είπε: "Ηταν μία μεγάλη νίκη επί ενός μεγάλου αντιπάλου. Στον τελικό μας περιμένει ο ΟΦΗ και ελπίζω να πάρουμε και εκεί τη νίκη. Πλέον στρεφόμαστε το πρωτάθλημα".
Οσο για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Χαρακτηριστικό αυτό του "Φωτός": "Ο Ολυμπιακός, 3-3, έθαψε τον Παναθηναϊκό".
Για την ιστορία οι "αιώνιοι" έμειναν αμφότεροι ικανοποιημένοι εκείνη τη σεζόν. Το πρωτάθλημα κατέληξε στον Παναθηναϊκό (το πρώτο μετά από τέσσερα χρόνια) και το Κύπελλο στον Ολυμπιακό (οι ερυθρόλευκοι νίκησαν 4-2 στον τελικό τον ΟΦΗ).



Οι συνθέσεις των ομάδων
Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χατζηαθανασίου, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Γεωργαμλής, Μαραγκός, Κόλεφ (56' Καλατζής), Αντωνίου, Σαραβάκος,  Βαζέχα, Σαμαράς (76' Βλάχος).
Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Μαυρομάτης, Τσαλουχίδης, Σαββίδης (59' Δρακόπουλος), Τσιαντάκης, Κωφίδης, Αναστόπουλος (76' Νεντίδης),Ντέταρι, Μητρόπουλος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου