Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τσέλσι-Νάπολι 4-1 παρ.


Η δυναμική της έμπειρης Τσέλσι υπερκέρασε τον ενθουσιασμό της "πρωτάρας" Νάπολι και οι "μπλε" πήραν την πρόκριση κερδίζοντας με 4-1 στην παράταση, στον επαναληπτικό της ήττας 3-1 στην Ιταλία. Ο Ιβάνοβιτς το καθοριστικό γκολ στο 105'.



Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Φάση: 16 του Champions League
Γήπεδο: Στάμφορντ Μπριτζ
Διαιτητής: Φ. Μπριχ Βοηθοί: Μ. Πίκελ, Μ. Μπορς
4ος Διαιτητής: Φ. Τσβάγερ Βοηθοί περιοχής: Φλ. Μέγερ, Ντ. Αϊτεκίν
Σκόρερ: 29' Ντρογκμπά, 48' Τέρι, 75' πέν. Λάμπαρντ, 105' Ιβάνοβιτς - 55' Ινλέρ
Κίτρινες κάρτες: 43' Λάμπαρντ, 98' Κόουλ - 53' Καναβάρο, 68' Ντοσένα, 112' Ινλέρ, 115' Καμπανιάρο
Κόκκινες κάρτες: -



Τα 1.996 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Νάπολη από το Λονδίνο κι οι 3 εβδομάδες που μεσολάβησαν από το παιχνίδι του "Σαν Πάολο" με αυτό του κατάμεστου "Στάμφορντ Μπριτζ" δεν άλλαξε τίποτα. Οι "παρτενοπέι", εξάλλου είχαν την ίδια βασική ενδεκάδα και άρχισαν με τον τρόπο που τελείωσαν το 1ο ματς και το τελευταίο ευρωπαϊκό του Αντρέ Βίλας Μπόας: "σφυροκοπώντας" την Τσέλσι. Μία διαφορετική αγγλική ομάδα, με την "παλιά φρουρά" που είχε παραγκωνίσει ο Πορτογάλος, σε πλήρη ανάπτυξη.

Κανείς από τους 30 συν των Άγγλων, όμως, δεν κατάφερε να δαμάσει το (όχι και τόσο νεανικό) ταλέντο των "παρτενοπέι". Το πρώτο 20λεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στους φιλοξενούμενους, που έχασαν σωρεία ευκαιριών για το γκολ που θα "πάγωνε" το γήπεδο, αλλά βρήκαν απέναντί τους τον Πετρ Τσεχ. Ο αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2012 κράτησε το μηδέν σε όλες τις περιπτώσεις και κόντρα στη ροή του αγώνα ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έβαλε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ (29').

Όσο κυλούσαν τα λεπτά, τόσο οι "μπλε" έπαιρναν τα "ηνία" του αγώνα, με τους Ιταλούς να περιορίζονται στο ενδεχόμενο αντεπιθέσεων. Το 48ο λεπτό, όμως, άλλαξε τα πάντα, αφού η κεφαλιά του Τζον Τέρι έδωσε σκορ πρόκρισης στην ομάδα του Ρομπέρτο ντι Ματέο. Έστω και για λίγο, αφού από τη (μικρή) πίεση των "παρτενοπέι", στυο 55' ο Γιοκάν Ινλέρ με πανέμορφο σουτ μείωσε σε 2-1 και ανέκτησε το "εισιτήριο" της πορόκρισης για λογαριασμό των φιλοξενουμένων.

Οι 2 προπονητές δεν έσπευσαν να αλλάξουν τα πάντα. Ο Βάλτερ Ματσάρι είχε αντικαταστήσει από το 1ο μέρος τον τραυματία Κρίστιαν Μάτζιο με τον Αντρέα Ντοσένα, ενώ ο ντι Ματέο έριξε στο ματς τον Φερνάντο Τόρες. Η Τσέλσι ευνοήθηκε από μία εξ αυτών των αλλαγών και φυσικά δεν ήταν του Ισπανού. Ο Ντοσένα δέχθηκε γρήγορα μία κίτρινη κάρτα και γλίτωσε τη 2η στο χέρι μέσα στην περιοχή που έκανε στο 75', από το οποίο ο Φρανκ Λάμπαρντ άδραξε την ευκαιρία για το 3-1. Τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν δίχως σπουδαίες ευκαιρίες και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο πρόσθετος χρόνος έφερε τη Νάπολι στο προσκήνιο και τον ντι Ματέο να ρίχνει στο ματς τους Φλοράν Μαλουντά και Ζοζέ Μποσίνγκουα. Τη λύση έδωσε ένας άλλος παίκτης του, όμως, με εξαιρετική απόδοση σε όλη τη φετινή προβληματική σεζόν της Τσέλσι και φυσικά σε αυτό το ματς, ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, που στο 105' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Νάπολι. Οι άπειροι Ιταλοί δεν βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν, παρά την είσοδο των Γκόραν Πάντεφ και Εντουάρντο Βάργκας και είδαν το διαιτητή να σφυρίζει τη λήξη των 120 λεπτών χωρίς να κάνουν ευκαιρία να "κλέψουν" την πρόκριση.



Κλειδί
Ο ντι Ματέο "άδειασε" με το χειρότερο τρόπο το Βίλας Μπόας, κάνοντας αυτό που (κατόπιν εντολών) αρνήθηκε να κάνει πεισματικά ο Πορτογάλος: να εμπιστευτεί τα γηρατειά της ομάδας. Όταν η μπάλα "έκαιγε", όταν χρειάζονταν ιδέες, όταν η Νάπολι έδειχνε σε καλύτερη κατάσταση, οι περισσότεροι "τελειωμένοι" για τον Βίλας Μπόας φώναζαν "παρών".


MVP
Ο Τσεχ στο πρώτο 20λεπτο και σποραδικά όποτε χρειάστηκε ξανά, ο Ντρογκμπά στο 2ο μέρος του κανονικού αγώνα και στην παράταση (ροκάνισμα χρόνου για σεμινάριο), αλλά σε όλο το ματς ο Μικαέλ Εσιέν. Ένας Γκανέζος βγαλμένος από την πορεία της Τσέλσι μέχρι τα ημιτελικά το 2009.

Αδύναμος κρίκος
Θα μπορούσε να τοποθετηθεί απλώς η δικαιολογημένη απειρία της Νάπολι, ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί επί τάπητος η εμμονή της ομάδας σε 3 ανεπαρκή στόπερ. Ο αρχηγός Πάολο Καναβάρο μοιάζει ακλόνητος για πολλούς λόγους, αλλά μαζί με τους Ούγκο Καμπιανάρο και Σαλβατόρε Αρόνικα αποψιλώνουν τη δυναμική της ομάδας από τη μέση και μπροστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου