Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μαύρη επέτειος στην Ιαπωνία, ένα χρόνο μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα

Μαύρη επέτειος για την Ιαπωνία, καθώς την Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Τελετές στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις 14:46 τοπική ώρα, την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε τσουνάμι που κάλυψε την ακτή με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων.


Σειρήνες ήχησαν στα βορειο-ανατολικά της χώρας για να σημάνουν τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, ενώ καμπάνες και προσευχές ηχούσαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ορισμένα τρένα και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς σταμάτησαν για να σηματοδοτήσουν τη στιγμή.

Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες θα ανάψουν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο οποίος πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μια επέμβαση στην καρδιά και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα θα εκφωνήσουν ομιλίες σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο η οποία θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων, μοιράστηκαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων, προκειμένου αυτές να τα αφήσουν στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.

Χειρότερο από την ατομική καταστροφή του Τσερνομπίλ (Ουκρανία) το 1986, το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνέβη μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, που προκάλεσαν περισσότερους από 20.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα ξεχάσει τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους που χάθηκαν στην καταστροφή, καθώς και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα του διακατέχεται από τη βούληση να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν: την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, την αποσυναρμολόγηση μελλοντικά της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα Νταϊτσί, την απολύμανση της περιοχής και την «αναζωογόνηση» της ιαπωνικής οικονομίας.

Ωστόσο για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους.

Στη νομαρχία Ιουάτε όπου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, 300 αστυνομικοί και 80 μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί για μια νέα επιχείρηση ελέγχου κατά μήκος της ακτής. 

Στη γειτονική νομαρχία της Φουκουσίμα εκατοντάδες αστυνομικοί και εθελοντές επί δύο ημέρες πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Οι σοροί μπορεί να βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου