Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το επιστέγασμα της "ερυθρόλευκης" κυριαρχίας


Το Contra.gr συνεχίζει τα flash back σε μάχες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και θυμάται τον τελικό του '99. Το επιστέγασμα της "ερυθρόλευκης" κυριαρχίας και η χειραψία Βαρδινογιάννη-Κόκκαλη.

Από τη μία οι "ερυθρόλευκοι" του Ντούσαν Μπάγεβιτς που προέρχονταν από δύο σερί τίτλους και είχαν καπαρώσει τον τρίτο, που είχαν πάρει τον "αέρα" των αντιπάλων τους με πέντε συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα και που πριν ενάμιση μήνα άγγιζαν την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League.

Από την άλλη οι "πράσινοι" του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος αντικατέστησε τον Βασίλη Δανιήλ μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, επιθυμούσαν διακαώς την κατάκτηση αυτού του τροπαίου, προκειμένου να μετριάσουν την πίκρα τους για την απώλεια του πρωταθλήματος.




Η ομάδα της Αθήνας παρατάχθηκε στον τελικό της 5ης Μαΐου με σκοπό να δώσει τέλος στο αρνητικό σερί των δύο χαμένων τελικών (1997 από ΑΕΚ, 1998 από Πανιώνιο), ενώ η ομάδα του Πειραιά να επιβληθεί του "τριφυλλιού" που μετρούσε 4 νίκες στους 5 τελευταίους μεταξύ τους τελικούς (1969, 1986, 1988, 1993).





Στο -σχεδόν- κατάμεστο ΟΑΚΑ (τότε υπήρχαν μόλις τέσσερις κενές θύρες), ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και η αποβολή του Αμανατίδη στο 32' έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος του. Θεωρητικά...

Στην πράξη η καλοδουλεμένη ομάδα του Μπάγεβιτς δεν επέτρεψε στους "πράσινους" να μπουν με αξιώσεις στα καρέ του Ελευθερόπουλου και βγάζοντας γρήγορες αντεπιθέσεις άρχισε να απειλεί.
Σε μία εξ αυτών, ο βιονικός Γκόγκιτς πήρε την μπάλα λίγα μέτρα μπροστά από την περιοχή της ομάδας του, διήνυσε το μισό γήπεδο και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Μαυρογενίδη, ο οποίος με διπλή προσπάθεια άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό.



Στη συνέχεια ο Ρότσα πέρασε τον ευέλικτο, αλλά σχετικά άπειρο Κιάσσο στον αγωνιστικό χώρο, αντικατέστησε τον μέτριο -ως συνήθως- Ασάνοβιτς με τον "μπαρουτοκαπνισμένο" Αλεξούδη, ενώ από την πλευρά του, ο Μπάγεβιτς φρέσκαρε τη γραμμή κρούσης του περνώντας τον νέο (Οφορίκουε) στη θέση του παλιού (Αλεξανδρής). Λίγο αργότερα έβαλε τον Νινιάδη στη θέση του Γκόγκιτς και δικαιώθηκε...

Με τη συμπλήρωση του 90λέπτου κι ενώ ο Παναθηναϊκός πίεζε για την ισοφάριση, ο "Νίνι" έβγαλε μία υπέροχη ασίστ στον Οφορίκουε, ο οποίος πέρασε την μπάλα πάνω από τον Νικοπολίδη κι έγραψε τον επίλογο του τελικού.

Η ιστορία έγραψε ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ μετά από 18 ολόκληρα χρόνια (το πρωτάθλημα όπως προαναφέραμε είχε ουσιαστικά τελειώσει) και ότι ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που ηττάται σε τρεις σερί τελικούς.

"Πήραμε το κύπελλο και νομίζω ότι θα πάρουμε και το νταμπλ. Μπράβο στα παιδιά. Ηταν ένα παιχνίδι που άξιζε για τελικός κυπέλλου", δήλωνε περιχαρής ο Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ ο διαιτητής του ντέρμπι, Γιώργος Δούρος, έβγαλε εις πέρας την αποστολή και αρκέστηκε να πει πως... "ήταν γιορτή".


05/05/1999 - ΟΑΚΑ


Οι συνθέσεις:


Ολυμπιακός (Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Καραταΐδης, Ανατολάκης, Αμανατίδης, Γεωργάτος, Πουρσανίδης, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής (72' Οφορίκουε), Καραπιάλης (82' Άντζας), Γκόγκιτς (86' Νινιάδης).

Παναθηναϊκός (Ρότσα): Νικοπολίδης, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Γκούμας, Βόκολος, Καραγκούνης, Μίκλαντ, Λαγωνικάκης (66' Κιάσσος), Βαζέχα, Ασάνοβιτς (71' Αλεξούδης), Λυμπερόπουλος (81' Κόλα).


Εισιτήρια: 57.783
Διαιτητής: Δούρος (Κορινθίας), Βοηθοί: Μηλιώνης, Νικολαΐδης



Η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τον τελικό
Α' Γύρος: Ολυμπιακός - Αιγάλεω 4-2
Β' Γύρος: Άρης - Ολυμπιακός 1-3
Γ' Γύρος: Ιωνικός - Ολυμπιακός 4-7
Προημιτελικά: Ολυμπιακός - Ξάνθη 3-1, 0-1
Ημιτελικά: Ολυμπιακός - Ηρακλής 4-0, 1-1


Η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό
Α' Γύρος: Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-2
Β' Γύρος: Παναθηναϊκός - Πανελευσινιακός 2-1
Γ' Γύρος: Πανηλειακός - Παναθηναϊκός 0-2
Προημιτελικά: Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός 0-3, 0-2
Ημιτελικά: Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός 6-1, 2-2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου