Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η μέρα που η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο (μέχρι σήμερα) πρωτάθλημά της


H 16 Απριλίου του 1994 τείνει να μετατραπεί σε ημερομηνία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την ΑΕΚ. Βλέπετε εκείνο το Σάββατο με τη νίκη 2-1 επί της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση εξασφάλιζε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημά της το οποίο είναι και το τελευταίο μέχρι τις μέρες μας. Φαντάζει απίστευτο για μία ομάδα πρωταθλητισμού όπως η ΑΕΚ, αλλά είναι γεγονός. Εχει να γευτεί τη χαρά κατάκτησης του τίτλου 18 ολόκληρα χρόνια.



Το παιχνίδι σε εκείνο το μουντό ανοιξιάτικο απόγευμα ήταν πολύ περίεργο. Η ΑΕΚ με νίκη ήταν πρωταθλήτρια. Από την πλευρά του ο Απόλλωνας έψαχνε εναγωνίως το τρίποντο για να σώσει την παρτίδα της κατηγορίας. Φυσικά υπερίσχυσε η ποιότητα της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς και το τεράστιο κίνητρο της κατάκτησης ενός ακόμη πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ δεν έθελξε με την απόδοσή της αλλά ουδείς νοιαζόταν εκείνη την ημέρα για το θέαμα. Με δύο γρήγορα γκολ του Αλέξη Αλεξανδρή η Ενωση προηγήθηκε με 2-0 στο 28’ και δεν πτοήθηκε ακόμη και όταν ο Σοκόλ Κούστα μείωσε για τους Ποντίους στο 48’.



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Απόλλων: Τζιόλας, Σαμαράς, Πάτηνιος, Τομπουλίδης, Σπηλιώτης, Τσουλουκίδης, Βλαχούδης, Γκέκας (46’ Δερμιτζάκης), Κούστα, Τσέκος, Νόλης.
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης (63’ Μπορμπόκης), Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Αλεξανδρής (78’ Μητρόπουλος), Σαβέβσκι, Κασάπης, Σταματής, Σλίσκοβιτς.



Χαρά και δάκρυα

Τα λεπτά περνούσαν βασανιστικά αλλά τελικά το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ο διαιτητής Συμιακός του συνδέσμου Πειραιά σφύριξε τη λήξη. Τότε οι παίκτες της ΑΕΚ βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Ηθελαν να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς για τη μεγάλη επιτυχία τους, όμως από την άλλη έβλεπαν τους συναδέλφους τους της Καλαμαριάς να κλαίνε σαν μικρά για τον υποβιβασμό. Ο Βασίλης Μπορμπόκης, ο οποίος προερχόταν από τον Απόλλωνα, δεν ήξερε αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει.

Τελικά προτιμήθηκε μία…μεσοβέζικη λύση. Οι της ΑΕΚ σεβάστηκαν τον πόνο των γηπεδούχων μέσα στο γήπεδο αλλά τα…έδωσαν όλα στους πανηγυρισμούς μέσα στα αποδυτήρια. Λίγο πιο πριν ο κόσμος της Καλαμαριάς είχε παραδώσει μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού χειροκροτώντας τους (πρωταθλητές) παίκτες της ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι η ομάδα τους είχε μόλις υποβιβαστεί και μαθηματικά.

Η αποστολή της Ενωσης άρχισε να γεύεται το νέκταρ της κατάκτησης του τίτλου από τη στιγμή της επιστροφής στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είχαν συγκεντρωθεί μερικές χιλιάδες φίλοι της Ενωσης οι οποίοι αποθέωσαν τους παίκτες και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για το κατόρθωμά τους. Επικράτησε πανικός και για 10 λεπτά της ώρας οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ δεν μπορούσαν να κάνουν βήμα από τις εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου.

Μέσα στο χαμό μάλιστα ορισμένοι επιτήδειοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν το νου τους στα προσωπικά τους αντικείμενα και έκαναν κανονικό ριφιφί.  Ο «δικός μας» Γιάννης Ξενάκης που βρέθηκε στο αεροδρόμιο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ είδε την τσέπη του να «ξαλαφρώνει» κατά 45000 δρχ σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνοσπόρ» της 18 Απριλίου.


Ντελίριο και συγκίνηση Μπάγεβιτς

Στην προπόνηση της επόμενης ημέρας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πανευτυχής, οργίασε. Ο συνήθως συγκρατημένος Σερβοέλληνας τεχνικός πήγε στους Θρακομακεδόνες με τέσσερα μπουκάλια σαμπάνια και…έλουσε όλον τον κόσμο. «Νιώθω ότι ανήκω σε μία οικογένεια» είπε στους ποδοσφαιριστές του. «Είμαι περήφανος που είμαι μαζί σας εδώ στην ΑΕΚ. Γράφετε μοναδικές σελίδες στην ιστορία της ομάδας».

Eνα 24ωρο πιο πριν ο προπονητής της Ενωσης είχε γίνει αποδέκτης ενός περίεργου δώρου. Ενας φίλος της ομάδας, ζωγράφος στο επάγγελμα, δώρισε στον προπονητή της ΑΕΚ ένα πορτρέτο του προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στον Ντούσκο.


Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΑΕΚ (με μεγαλομετόχους τους κυρίους Μελισσανίδη και Καρρά) είχε ήδη αρχίσει το προγραμματισμό ενόψει της νέας περιόδου. Ο Γιάννης Καρράς δήλωσε ότι το συμβόλαιο του Αλεξανδρή που έληγε «θα ανανεωθεί σίγουρα αφού τα έχουμε βρει σε όλα με τον παίκτη». Παράλληλα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η ΑΕΚ είχε εστιάσει την προσοχή της στην απόκτηση του Χρήστου Κωστή. Μάλιστα ο ίδιος ο παίκτης πίεζε παρασκηνιακά για να καταλήξει στην Ενωση και όχι στον Ολυμπιακό που είχε κάνει επίσης πρόταση.

Τελικά, η ΑΕΚ έγραψε ένα στα δύο. Ο Κωστής αποκτήθηκε, μετά από μία περιπετειώδη διαδικασία κατά την οποία ο παίκτης σχεδόν….απήχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από τους ανθρώπους της ομάδας. Ο Αλέξης Αλεξανδρής προτίμησε να αλλάξει περιβάλλον υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό με τον οποίο έμελλε να κατακτήσει επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα μεταξύ του 1996 και του 2003.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου