Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το ντέρμπι του... Παπουτσέλη


Eλάχιστα «αιώνια» ντέρμπι έμειναν στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας όχι για το αποτέλεσμά τους ή κάποια ωραία ενέργεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά για ένα διαιτητικό σφύριγμα. Αυτό που διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου του 1996 στο στάδιο Καραϊσκάκη έμελλε να χαρακτηριστεί ως το «ντέρμπι του Παπουτσέλη» αφού ένα σφύριγμα του Μυτιληνιού ρέφερι καθόρισε το αποτέλεσμα και τη μοίρα του.




Για την 9 αγωνιστική του πρωταθλήματος 1996-97 λοιπόν ο ανανεωμένος Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς υποδέχθηκε τον πρωταθλητή, τότε, Παναθηναϊκό του Βέλιμιρ Ζάετς. Ο Κροάτης προπονητής είχε αντικαταστήσει τον Χουάν Ραμόν Ρότσα ο οποίος πλήρωσε το μάρμαρο για τους δύο διαδοχικούς αποκλεισμούς των «πράσινων» στην Ευρώπη, πρώτα από τη Ρόζενμποργκ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και εν συνεχεία από τη Λέγκια στο Κύπελλο UEFA.

O Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς ήταν αήττητος (6 νίκες, 2 ισοπαλίες) αλλά δεν έπειθε ιδιαίτερα με την απόδοσή του. Στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν μουδιασμένοι και επέτρεψαν στον πιο μπαρουτοκαπνισμένο αντίπαλό τους να πάρει τα ηνία του ματς και να παρουσιάσει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 και επέστρεψαν για το τελικό ξεκαθάρισμα.  Στο 49’ ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι και ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχασαν μοναδική ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ (απέκρουσε και τα δύο σουτ ο Ελευθερόπουλος) και δύο λεπτά αργότερα έγινε η φάση η οποία σημάδεψε το ντέρμπι, ίσως και μία ολόκληρη ποδοσφαιρική εποχή.



Ο Ιλια Ιβιτς ελίχθηκε ωραία έξω από την περιοχή και επιχείρησε να μπει σ’ αυτήν αλλά ανατράπηκε την τελευταία στιγμή από τον Γιάννη Καλιτζάκη. Το μαρκάρισμα έγινε σαφώς εκτός περιοχής, ο Σέρβος κυνηγός όμως έπεσε μέσα και ο Στράτος Παπουτσέλης (τεχνικός του ΟΤΕ στο επάγγελμα) υπέδειξε την εσχάτη των ποινών αποβάλλοντας παράλληλα το στόπερ του Παναθηναϊκού. Προς στιγμήν επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι «πράσινοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ο διαιτητής αποφάσισε να συμβουλευτεί τον επόπτη Κώστα Κουναλάκη.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν μετά το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, ο Κουναλάκης είπε ότι «μπορεί το μαρκάρισμα να έγινε εκτός περιοχής αλλά εγώ δεν παίρνω την ευθύνη». Εν τέλει την ευθύνη πήρε ο Παπουτσέλης ο οποίος επέμεινε στο πέναλτι.

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (με μαλλιά ακόμα εκείνη την εποχή) ευστόχησε στην εσχάτη των ποινών (στο πρώτο του γκολ σε «αιώνιο» ντέρμπι) και η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην αφού ο ενισχυμένος ψυχολογικά Ολυμπιακός, ο οποίος έπαιζε και με παίκτη περισσότερο, πίεσε ασφυκτικά τον Παναθηναϊκό. Χάθηκαν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες αλλά οι «πράσινοι» έμειναν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλους. Μάλιστα στις καθυστερήσεις έχασαν την ευκαιρία του ματς για την ισοφάριση αλλά το σουτ του Μπορέλι πέρασε ελάχιστα εκατοστά έξω από το δεξί δοκάρι του Ελευθερόπουλου.

Για την εν Ελλάδα καριέρα του Αργεντίνου χαφ ηταν μία σημαδιακή φάση η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία προσπάθειά του με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου η FIFA δικαίωνε την Οβιέδο στη διαμάχη της με τους «πράσινους» και ο Μπορέλι αναγκάστηκε να μετακομίσει με βαριά καρδιά στην Ισπανία.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη που τον βοήθησε να αποσπαστεί με 6 βαθμούς διαφορά από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Η ομάδα του Ζάετς κάλυψε τη διαφορά στο τέλος του πρώτου γύρου αλλά στο δεύτερο κατέρρευσε και οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο τους μετά από 10 χρόνια ανομβρίας.


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Γιαννακόπουλος (46’ Κακλαμάνος), Καραταϊδης, Νταμπίζας, Σαμπανάτζοβιτς, Καρασσαβίδης, Αμανατίδης, Καραπιάλης (74’ Γεωργάτος), Αλεξανδρής, Ιβιτς (84’ Γκώνιας), Τζόρτζεβιτς.
Παναθηναϊκός: Βάντζικ, Αποστολάκης (58’ Αλεξόπουλος), Ουζουνίδης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Καπουράνης (77’ Μάρκος), Βαζέχα, Λυμπερόπουλος (Νασιόπουλος), Γκούμας.


Όπως ήταν αναμενόμενο, το ρεπορτάζ μετά το τέλος του αγώνα υπήρξε πλούσιο. Απαντες στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού ήταν πυρ και μανία με τον Παπουτσέλη και η ατάκα του Μπορέλι (μας έκαψε αυτό το….Παπουτσέλη) έμεινε στην ιστορία. Ο Αργεντίνος όμως δεν έμεινε εκεί και φανερά οργισμένος δήλωσε: «Είναι ντροπή. Σε κάθε παιχνίδι ο Ολυμπιακός παίζει με παίκτη περισσότερο. Μας έλεγαν πέρυσι ότι πήραμε το πρωτάθλημα με τη βοήθεια της διαιτησίας. Σας ρωτάω: έκρινε η διαιτησία κάποιο ντέρμπι πέρυσι;».


Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φάσης του 51’ Ιλια Ιβιτς ήταν πιο… διαλλακτικός: «Αφού ο ρέφερι σφύριξε το πέναλτι, έκρινε ότι είναι παράβαση» ήταν το σχόλιο του Σέρβου επιθετικού.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Άλλο ένα ποδοσφαιρικό έγκλημα συνετελέσθη στο γνωστό τόπο των εκτελέσεων, δηλαδή στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ας δώσουν από τώρα τον τίτλο στον Ολυμπιακό με νομοθετικό διάταγμα. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται οι άλλες ομάδες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου