Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Άρης - Π.Α.Ο.Κ. ...Σαν παλιό σινεμά...


Ο Αρης ετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο τον ΠΑΟΚ για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Αλεξάνδρειο σε ένα παιχνίδι με ελάχιστη βαθμολογική σημασία καθώς ο νικητής απλώς θα διατηρήσει τις (μαθηματικές) ελπίδες του για την κατάκτηση της 6ης θέσης, αφού ουσιαστικά η Καβάλα είναι το μεγάλο φαβορί για την 6άδα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου ωστόσο για το παιχνίδι είναι μεγάλο όπως ήταν ανέκαθεν, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι δυο ομάδες. Είναι μάλιστα συγκλονιστικές οι αφηγήσεις των παλαιότερων αναφορικά με το αμόκ που προκαλούσαν τα συγκεκριμένα ντέρμπι κατά τη δεκαετία του 1960. Πάνω από 5.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν τη «μονομαχία» Αρη - ΠΑΟΚ (42-37) για το τοπικό πρωτάθλημα το 1961.





«Υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι της ΧΑΝΘ αναγκάζονταν να κλείσουν τις πόρτες γιατί στο γήπεδο έμπαινε υπερδιπλάσιος κόσμος από αυτόν της χωρητικότητάς του» θυμάται ο θρυλικός σέντερ του Αρη Στέργιος Γούσιος.

Παρουσία 5.000 φιλάθλων έγινε και το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ για την Α' Εθνική η οποία θεσπίστηκε την περίοδο 1963-64, όμως την πρώτη χρονιά ο ΠΑΟΚ απουσίαζε, για να ανέβει μία σεζόν μετά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως ο Αρης είναι η μία από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν απουσιάσει από καμία διοργάνωση του πρωταθλήματος Α' και Α1 κατηγορίας, από τη θέσπισή της.


Αρης και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη θεσμοθετημένη Α' Εθνική στις 28 Μαρτίου του 1965 στο ανοιχτό της ΧΑΝΘ. Οι παρεξηγήσεις μεταξύ φιλάθλων των δυο ομάδων δεν έλειπαν, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της για το συγκεκριμένο αγώνα του 1965 η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», όπου γράφει:

«Ντέρμπυ 100%. Ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, επεισόδια εις την κερκίδα. Νευρικότης και αγωνία. Και μπάσκετ οπωσδήποτε καλό». Ο Αρης κέρδισε εκείνο το ματς σχετικά εύκολα με 75-66, ήττα του ΠΑΟΚ που το ρεπορτάζ της εποχής αποδίδει στα εξής: «Τρομερά εγωιστές οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο καθένας έπαιζε για την κερκίδα και τον εαυτόν του».


Το πρώτο ντέρμπι των δυο ομάδων στο Αλεξάνδρειο έγινε δύο χρόνια αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1967, σε ένα κατάμεστο γήπεδο αν και είχαν ακουστεί αρκετά σχόλια για την τσουχτερή τιμή του εισιτηρίου. Ο Αρης είχε επικρατήσει σε εκείνο το ντέρμπι με 69-59.


Ετσι ξεκίνησε η ιστορία των ντέρμπι

Η πρώτη αναφορά περί αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ είναι καταγεγραμμένη στο μακρινό 1926, όταν και ιδρύθηκε δηλαδή ο ΠΑΟΚ, ο οποίος και δήλωσε τότε συμμετοχή στο πρωτάθλημα στο οποίο μετείχαν επίσης: Αρης, Ηρακλής, ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ΧΑΝΘ.


Η έναρξη εκείνου του τουρνουά έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 1926 στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ παρουσία του δημάρχου της πόλης, ενώ οι ομάδες παρέλασαν με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Παπάφειου Ορφανοτροφείου. Στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος ο Ηρακλής κέρδισε την ΑΕΚ με 42-24 και ο Αρης τον ΠΑΟΚ με 14-12. Το πρωτάθλημα τότε, όπως την προηγούμενη αλλά και την επόμενη χρονιά, κατέκτησε ο Αρης που από τότε θεωρούταν μεγάλη δύναμη της πόλης στο μπάσκετ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου