Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Το νέο κύπελλο UEFA: UEFA Europa League

Από την περίοδο 2009-10 το κύπελλο UEFA δίνει τη θέση του στο UEFA Europa League. Η νέα διοργάνωση είναι και επίσημα γεγονός και ακολουθεί τα πρότυπα του Champions League.

"Οι αλλαγές που γίνονται θα βελτιώσουν την ιστορική διοργάνωση που είναι πολύ σημαντική για την UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία της νέας διοργάνωσης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, λίγο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου που έλαβε χώρα την Παρασκευή, στο τέλος της οποίας ανακοινώθηκε η νέα διοργάνωση.

Οι αλλαγές στο σήμα και την ονομασία λίγο ενδιαφέρουν, αφού η είδηση είναι ο τρόπος διεξαγωγής του νέου κυπέλλου UEFA.

Συγκεκριμένα, οι 48 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη φάση των ομίλων θα χωριστούν σε 12 γκρουπ των τεσσάρων, με διπλούς (εντός κι εκτός) αγώνες, στα πρότυπα δηλαδή του Champions League.

Από τα 12 γκρουπ θα προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες, σύνολο 24. Αυτές μαζί με τις οκτώ τρίτες των ομίλων του Champions League θα σχηματίζουν τη φάση των "32", που θα περιλαμβάνει διπλούς νοκ άουτ αγώνες, όπως γίνεται και σήμερα.

Στο νέο Κύπελλο UEFA, το UEFA Europa League, οι χώρες από την 7η έως την 9η θέση θα εκπροσωπούνται από τον κυπελλούχο και άλλες τρεις ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ όλες οι άλλες χώρες από τον κυπελλούχο και άλλες δύο ομάδες, με εξαίρεση το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργου και την Ανδόρα, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον Κυπελλούχο.

Επίσης, τρεις ομάδες θα συμμετέχουν μέσω fair play στον πρώτο προκριματικό γύρο, ενώ 15 ομάδες που θα αποκλείονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του νέου κυπέλλου UEFA.

Τέλος, οι 10 χαμένοι των play-offs του Champions League θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του UEFA Europa League.

* Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA απέρριψε το αίτημα της Ένωσης των Συλλόγων να μην συμμετέχουν στο Κύπελλο UEFA οι φιναλίστ του Κυπέλλου παρά μόνο οι Κυπελλούχοι.

* Αποφασίστηκε ο τέταρτος προκριματικός γύρος του Champions League (με βάση τις αλλαγές της διοργάνωσης) να μετονομαστεί σε UEFA Champions League Play-offs.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου