Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΟΠΑΠ: Απεργία διαρκείας στα πρακτορεία

Απεργία διαρκείας ξεκινούν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ από την Πέμπτη 16 Ιουλίου με αίτημα την απόσυρση της αύξησης στη φορολόγηση των κερδών των παικτών, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία πρακτόρων και όπως μετέδωσε και το Reuters.

Όπως αναφέρουν οι πράκτορες, οι νέοι φόροι θα πλήξουν άμεσα τις πωλήσεις σε παιχνίδια όπως το «Πάμε Στοίχημα», μειώνοντας τις αποδόσεις του και την ανταγωνιστικότητά του έναντι των στοιχημάτων στο διαδίκτυο.

«Η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε δριμεία μείωση των εσόδων των πρακτορείων», σημειώνει το σωματείο, το οποίο εκπροσωπεί 5.300 πράκτορες στην Ελλάδα. «Οι πράκτορες είναι θυμωμένοι», σημειώνει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, γιατί βλέπουν ότι η πολιτεία είναι διατεθειμένη να πλήξει την ισχυρότερη εισηγμένη προκαλώντας αμετάκλητη ζημία μακροπρόθεσμα στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμους φορολογικού οφέλους.


Τζίρος

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, στο σύνολο του τζίρου της εταιρείας, που είναι 5,5 δισ. ευρώ, το 65% προέρχεται από κέρδη των παικτών που ξαναπαίζονται, δηλαδή 3,7 δισ. ευρώ. Η φορολόγηση του 10% σημαίνει 370 εκατ. από τον ετήσιο τζίρο της εταιρείας. Δηλαδή, για το τρίμηνο του 2009, κατά το οποίο θα ισχύουν τα νέα μέτρα, τα φορολογικά έσοδα που θα ενισχύσουν το κράτος δεν θα ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ.

Η ζημία, όμως, που προκαλείται στην εταιρεία μεσομακροπρόθεσμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αφού η μείωση των αποδόσεων στο Στοίχημα, λόγω της φορολογίας των κερδών των παικτών κατά 10%, θα έχει σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις στα μεγέθη της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ήδη οι ηλεκτρονικοί ανταγωνιστές του οργανισμού προσφέρουν αποδόσεις ελκυστικότερες και οι εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς είναι ότι με την εφαρμογή της φορολόγησης θα μειωθεί σημαντικά ο τζίρος του «Πάμε Στοίχημα», με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στα μεγέθη της εταιρείας από το 2010.

Η επιρροή στα κέρδη του ΟΠΑΠ υπολογίζεται από τους αναλυτές (Εθνική) 3,9% και 10,3% για το 2009 και 2010 αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, η ανάλυση της Alpha Finance αναφέρει ότι τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να αποθαρρύνουν τους παίκτες να στοιχηματίσουν στα πρακτορεία του οργανισμού, ενώ σημειώνει ότι ο ΟΠΑΠ ήδη αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τον ηλεκτρονικό τζόγο, ο οποίος θα αυξηθεί με τα νέα μέτρα που θα κάνουν ακόμη λιγότερο ελκυστικές τις αποδόσεις του.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε μια σειρά επαφών με το υπουργείο Οικονομίας, που είναι και βασικός μέτοχος στην εταιρεία, χωρίς, όμως, να πετύχει αλλαγή στο θέμα της φορολόγησης των κερδών.




Αλλαγές

Αντίθετα, έγιναν δεκτές κάποιες αλλαγές στη διαμόρφωση των διατυπώσεων ώστε να είναι φανερό ότι ο νέος φόρος αφορά όλα τα κέρδη από όλα τα στοιχήματα που διενεργούνται στην Ελλάδα και επομένως θα αφορά και το διαδυκτιακό στοίχημα.

Πληροφορίες, όμως, από κύκλους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν πρόκειται να πληρώσουν κανέναν ελληνικό φόρο αν δεν τους δοθεί άδεια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου