Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Απεργία πρακτόρων ΟΠΑΠ για τον φόρο στα παιχνίδια

Για απεργία διαρκείας ετοιμάζονται οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Αιτία αυτή τη φορά είναι η επιβολή φόρου 10% στα κέρδη των παικτών τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με τους πράκτορες η ρύθμιση αυτή που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2013, θα εξαφανίσει τον ανακυκλούμενο τζίρο, δηλαδή το συνεχές ποντάρισμα κερδών των παικτών.

Η απόφαση για απεργία διαρκείας λήφθηκε από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων του ΟΠΑΠ στις 30 Δεκεμβρίου 2012. Η απόφαση προβλέπει απεργία διαρκείας από Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 και πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην έκτακτη γενική συνέλευση των πρακτόρων που θα συγκληθεί αύριο Πέμπτη.


Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας η απόφαση θα υπερψηφιστεί, καθώς οι πράκτορες, εκτός από τη φορολογία των παικτών, αντιδρούν και στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Στην απεργία δε, δεν αποκλείεται να συνδράμουν και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στην επικείμενη ιδιωτικοποίησή του.

Σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, η απεργία αφορά αποκλειστικά τη φορολόγηση των κερδών των παικτών και συγκεκριμένα τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Σήμερα ο ίδιος συντελεστής φορολογίας 10% εφαρμόζεται στα κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ και 15% σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους πράκτορες, η αλλαγή της φορολογίας από το πρώτο ευρώ, θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση στα πονταρίσματα τόσο του παιχνιδιού «ΚΙΝΟ», όσο και του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα», όπου η πλειοψηφία των παικτών εμφανίζει μικρά κέρδη. Η φορολόγησή τους με επιπλέον 10%, όπως ισχυρίζονται, δεν θα επιτρέψει την «ανακύκλωση» των κερδών και σαν συνέπεια θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος του τζίρου στα παιχνίδια ή οι παίκτες θα οδηγηθούν σε παράνομα κανάλια τυχερών παιγνίων.

Η κίνηση των πρακτόρων αναμένεται να βάλει σε πίεση την κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου καθώς προχωρά η αποκρατικοποίηση του οργανισμού. Προσθέτει μια αβεβαιότητα, τη στιγμή που διαλύονται άλλες (π.χ. νομισματικό ρίσκο), ενώ οι ενδιαφερόμενοι για την αποκρατικοποίηση βρίσκονται στην Ελλάδα ενόψει της υποβολής των προσφορών για την απόκτηση του 33% των μετοχών του οργανισμού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου