Η συγχώνευση του Ηρακλή με τους Πόντιους Κατερίνης ήταν η τελευταία στον κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας παρόμοιων συνεργασιών συλλόγων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αποτελούν μόδα της εποχής, αφού ανάλογα παραδείγματα έχει καταγράψει η ιστορία και στο μακρινό παρελθόν.
Το «Goal» θυμάται σήμερα την πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά που πραγματοποιήθηκε στο μακρινό 1929 και έγινε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και τον ΠΑΟΚ. Συγχώνευση (που στην ουσία ήταν προσχώρηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στον ΠΑΟΚ) η οποία επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη στις 20 Μαρτίου του 1929, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί κανονικά το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ το σήμα της που ήταν ο δικέφαλος αετός, τον οποίο σκέφτηκαν -όπως είναι ευρέως γνωστό- να παραστήσουν με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώσουν τη θλίψη τους για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα οικονομικά προβλημάτων μεγάλων ΠΑΕ θα αναγκάσουν μελλοντικά πολλές διοικήσεις συλλόγων να αντιγράψουν το παράδειγμα του Ηρακλή, αναζητώντας ΑΦΜ άλλων ομάδων με τη μέθοδο της συγχώνευσης. Κατά τη δεκαετία του 1920, ωστόσο, διαφορετικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης να συνεργαστεί με τον ΠΑΟΚ.
Το φθινόπωρο του 1927 η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόσυρση της ποδοσφαιρικής ομάδας από τα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και ακολούθως τη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Παρ' όλες τις επιτυχίες που η ομάδα είχε στην κολύμβηση, στην ποδηλασία και στον στίβο, δεν είχε εκείνο το συστατικό που φέρνει στο γήπεδο τον κόσμο, δηλαδή το ποδόσφαιρο, και έτσι σιγά σιγά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έχασε και τα τελευταία ερείσματα που είχε στους φιλάθλους. Κάπως έτσι άρχισε να ωριμάζει η ιδέα της συγχώνευσης δυο ομάδων (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ Θεσσαλονίκης) που ουσιαστικά είχαν κοινές καταβολές.
Απλώς έπαψε να υφίσταται η ΑΕΚ, οι αθλητές της οποίας ενεγράφησαν στον ΠΑΟΚ, ο οποίος μετακόμισε στα γραφεία και το γήπεδο που διατηρούσε η ΑΕΚ, ενώ η νέα διοίκηση (ο πρώτος πρόεδρος μετά τη συγχώνευση ήταν ο βουλευτής-δημοσιογράφος και μετέπειτα ιδρυτής της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», Π. Λεβαντής) περιελάμβανε στη σύνθεσή της παράγοντες και από τις δύο ομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου