Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ: Φέλιξ Αμποάγκουε

«Το ζαρκάδι της Αλ Αχλί». «Ο δαίμονας». «Ο γκολτζής».

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αναφέρονται στο Φέλιξ Αμποάγκουε, που το καλοκαίρι του 1998 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, με τους φιλάθλους του τελευταίου να έχουν υψηλές προσδοκίες για την αξία του!

Τελικά, όμως, το μόνο που κατάφερε ο επιθετικός από τη Γκάνα είναι να μπει στη λίστα με τα μεγάλα... «παλτά» που φάνηκαν στα ελληνικά γήπεδα!!!


Ο Αφρικανός, θυμίζουμε, ήλθε στο Λιμάνι ως... διάδοχος (κατά πολλούς) του σπουδαίου Τόνι Γεμπόα στην επίθεση της εθνικής ομάδας της χώρας του! Οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν στην Αλ Αχλί του Καῖρου, στην οποία αγωνιζόταν ο διεθνής φορ... ένα δισεκατομμύριο δραχμές (το οποίο ακόμα... «κλαίνε» βέβαια!) και τον ενέταξαν στο ρόστερ τους, κατόπιν έγκρισης και του τότε προπονητή τους, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Και αρκούσε μια σεζόν για να αποδειχθεί... «άνθρακας ο θησαυρός»! Ο Αμποάγκουε, που είχε μέτρια παρουσία και στα φιλικά του καλοκαιριού των Πειραιωτών, αγωνίστηκε μόλις σε 11 ματς πρωταθλήματος με τα χρώματα των τελευταίων («βγάζοντας» 90λεπτο μόνο κόντρα στην Ξάνθη, 19/5/99!!!), και σημείωσε ένα τέρμα (εναντίον του Εθνικού). Επίσης, έλαβε μέρος σε δύο ματς Κυπέλλου (σκόραρε ένα γκολ, εναντίον του Αιγάλεω), ενώ έπαιξε για 22 λεπτά στο εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην κυπριακή Ανόρθωση, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν.


Στέφθηκε πάντως πρωταθλητής και Κυπελλούχος με τους «ερυθρόλευκους», και κατόπιν εκδιώχθηκε ως αποτυχημένος! Στις μέρες μας, αυτή η... cult φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου απασχολείται ως βοηθός προπονητή στη Λίμπερτυ Προφέσιοναλς της πατρίδας του, προσφέροντας τα... φώτα του!


Η ποδοσφαιρική του καριέρα, εξάλλου, ξεκίνησε από τη Ντάβου Γιάνγκστερς. Με τη φανέλα της σημείωσε 10 γκολ σε 12 αγώνες! Η εκπληκτική του αυτή επίδοση δεν πέρασε απαρατήρητη. Κι έτσι ο ίδιος, στα 17 του χρόνια, ξενιτεύτηκε και υπέγραψε στην Αλ Αχλί. Στην οποία έμεινε για μια πενταετία, κατακτώντας μαζί της ισάριθμα πρωταθλήματα (!), ένα Κύπελλο και ένα Arab Cup, και αποτελώντας βασικό στέλεχος της ενδεκάδας της (117 συμμ./47 γκολ). Επόμενος σταθμός του, ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός (απ’ τον οποίο πέρασε... και δεν ακούμπησε, όπως προείπαμε)!


Όταν αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους», ο Αμποάγκουε έγινε ένας γυρολόγος άγνωστων και... εξωτικών πρωταθλημάτων! Έπαιξε ποδόσφαιρο στις Μαλδίβες Νήσους, στην Ινδία, στο Ομάν, στο Βιετνάμ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στο Κατάρ! «Μου αρέσει να γυρνάω στον κόσμο και να τον εξερευνώ, μαζεύω εμπειρίες ζωής» έχει δηλώσει ο ίδιος!!!


Πιο αναλυτικά, λοιπόν, τη σεζόν 1999/00 υπέγραψε στην Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αναδείχθηκε πρωταθλητής μαζί της, σημείωσε 5 γκολ, και... «πήρε πόδι» μιας και οι διοικούντες δεν θεώρησαν ικανοποιητικές τις επιδόσεις του! Ακολούθως αποκτήθηκε από την Κατάρ SC της Ντόχα. Η ομάδα του κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό, όχι χάρη στον Φέλιξ (ο οποίος σκόραρε μόλις ένα γκολ!), αλλά επειδή... μηδενίστηκε ένας άλλος σύλλογος, η Αλ Σαμάλ!


Τη σεζόν 2001-02, ο Γκανέζος επέστρεψε στην Αίγυπτο για λογαριασμό της Ζάμαλεκ, όπου συνάντησε τον Χοσάμ Χασάν (που έπαιξε στον ΠΑΟΚ)! Κατέκτησε μαζί της Κύπελλο, Σούπερ Καπ αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ της Αφρικής! Τον Ιανουάριο του 2003, πάντως, αποδεσμεύτηκε, και αγωνίστηκε για λίγο με τη φανέλα της Αλ Αραμπί του Κουβέιτ. Έπειτα έγινε παίκτης της Αλ Σάαντ του Κατάρ, όπου επίσης η προσφορά του ήταν αμελητέα!


Το καλοκαίρι του 2003, λοιπόν, ταξίδεψε στην Ινδία και συνήψε συνεργασία με την Μαχίντρα Γιουνάιτεντ! Μάλιστα, ξαναβρήκε με τα χρώματά της... τον καλό του εαυτό, αφού σημείωσε 7 γκολ σε 20 συμμετοχές, οδηγώντας την ομάδα του στην 3η θέση και στην έξοδο στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ! Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα σκόραρε και στο Σούπερ Καπ της χώρας κόντρα στην Ηστ Μπενγκάλ (1-1), με την Μαχίντρα να κατακτά τον τίτλο με 4-3 στα πέναλτυ!


Με το που αποχώρησε όμως ο Άγγλος προπονητής του συλλόγου, Ντέηβιντ Μπουθ, έφυγε και ο Αμποάγκουε. Ο οποίος παρέμεινε επί ινδικού εδάφους, πάντως: εντάχθηκε στην Ηστ Μπενγκάλ. Συμμετείχε μόνο σε τέσσερις αγώνες της, όμως, αφού αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς, κι αποφάσισε έπειτα να συνεχίσει την καριέρα του στο… Βιετνάμ!


Έπαιξε λοιπόν στις Τσαν Το και Χατόκα Χαν Χόα, και το 2007 πήγε στη Βαλένθια. Μη μπερδεύεστε, δεν εννοούμε την ισπανική ομάδα, αλλά την Κλαμπ Βαλένθια, που εδρεύει στις... Μαλδίβες Νήσους!!! Ο Αφρικανός έμεινε εκεί για μια χρονιά και το 2007 επέστρεψε στην Ινδία για χάρη της Μουμπάι FC. Στην οποία αγωνίστηκε ως το καλοκαίρι του 2009, όταν και κρέμασε τα παπούτσια του!


Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Φέλιξ Αμποάγκουε χρίστηκε 23 φορές διεθνής, και σημείωσε 10 γκολ. Βρέθηκε στην αποστολή της εθνικής Γκάνας σε δύο Κύπελλα Εθνών Αφρικής (1996-98), ενώ συμμετείχε με την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του στους Αγώνες της Ατλάντα (1996).




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου