Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η μεγάλη μπίζνα με το στοίχημα

Η μπάλα στη σέντρα, οι ποδοσφαιριστές σε ετοιμότητα, οι παίχτες (του στοιχήματος) στη θέση τους. Απαντες να δράσουν και να αδράξουν την ευκαιρία, παίζοντας, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Κι αν οι διεθνείς των 32 εθνικών ομάδων ζουν το όνειρο της συμμετοχής στην υπέρτατη διοργάνωση, ελπίζοντας, κάποιοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, να κατακτήσουν τον... κόσμο, οι παίχτες του στοιχήματος έχουν άλλους στόχους: να πετύχουν διάνα στα πονταρίσματά τους, να αναδειχθούν μεγάλοι νικητές στην παγκόσμια βιομηχανία στοιχηματισμού που «στήνεται» κάθε τέσσερα χρόνια. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, είναι μια επιχείρηση με αμύθητα κέρδη.

Όπως σε κάθε Μουντιάλ, έτσι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, του οποίου επισήμως οι πύλες ανοίγουν την προσεχή Πέμπτη με τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας κόντρα στην Κροατία, αναπτύσσονται μεγάλες στοιχηματικές δραστηριότητες, με χορό δισεκατομμυρίων ευρώ να στήνεται παγκοσμίως γύρω από μία μπάλα. Τη «στρογγυλή θεά» του ποδοσφαίρου, στην οποία «προσεύχονται» σχεδόν άπαντες οι πιστοί φίλοι του αθλήματος, που αποτελούν και τη μεγάλη δεξαμενή του στοιχηματικού κινήματος, του οποίου η λίμνη συνεχώς μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «ειδικών», η αγορά του στοιχήματος, που έχει ήδη ανοίξει, παρά το γεγονός ότι οι αγώνες του Μουντιάλ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ενδέχεται, όλο το διάστημα της διεξαγωγής του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος, να ξεπεράσει σε τζίρο τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ (!), με την Ασία να θεωρείται βέβαιο πως θα αναδειχθεί και πάλι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς διαθέτει υπερπληθώρα νόμιμων αλλά και παράνομων μπουκμέικερ. Το 75-80% του τζίρου παίζεται στις χώρες της Ασίας, όπου τα στοιχήματα-πονταρίσματα προκαλούν ίλιγγο. Παίζεται σε μία ήπειρο όπου η αστυνομία, σκόπιμα ή μη, βρίσκεται πάντα ένα βήμα, ίσως και περισσότερα, πίσω από τους μπουκ, αλλά και τους φανατικούς, ενίοτε και εξαρτημένους τζογαδόρους.



Οι εκτιμήσεις

Στην Ελλάδα, αν και στον ΟΠΑΠ αποφεύγουν να θέσουν στόχους, ίσως υπό τον φόβο ότι η (προηγούμενη) διοίκησή του είχε πέσει έξω στους υπολογισμούς της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Ν. Αφρική, οι εκτιμήσεις για τζίρο άνω των 400 εκατ. ευρώ θεωρούνται βάσιμες, ενώ κάποιοι, περισσότερο αισιόδοξοι, τοποθετούν τον πήχη ψηλότερα. Εκφράζεται, δε, η εκτίμηση για αρκετά καλύτερα αποτελέσματα από τα περίπου 250 εκατ. ευρώ του Μουντιάλ του 2010, ίσως ανώτερα και από τα 425 εκατ. του 2006, επειδή ο οργανισμός πλέον, με τη νέα του πλατφόρμα, θα δραστηριοποιηθεί και στον διαδικτυακό τζόγο, προσφέροντας ζωντανό στοιχηματισμό σε όλα τα παιχνίδια, με μεγαλύτερη ποικιλία στοιχημάτων συγκριτικά με το παρελθόν. Φέτος, επιπροσθέτως, όμως έχουμε και τις 24 αδειοδοτημένες εταιρείες στο Iντερνετ, των οποίων ο τζίρος, σύμφωνα με μετριοπαθή προσέγγιση, αναμένεται, μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει, βέβαια, και το παράνομο ή μαύρο στοίχημα, αυτό που κυκλοφορεί χέρι με χέρι, δεν καταγράφεται επίσημα, αλλά ανταγωνίζεται στα ίσα σε τζίρους ΟΠΑΠ και τις 24 εταιρείες. Αν προσθέσει, λοιπόν, κάποιος όλα το παιχνίδι του τζόγου που παίζεται νόμιμα ή παράνομα, μόνο στην Ελλάδα μπορεί τον μήνα του Μουντιάλ (12 Ιουνίου-12 Ιουλίου) ο τζίρος να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!!!

Οι στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα μας παρέχουν πλήθος επιλογών για στοιχηματισμό. Ο Stoiximan.gr, ας πούμε, δίνει τη δυνατότητα στους παίχτες να ποντάρουν στην ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο πέναλτι και θα σημειώσει το πιο γρήγορο γκολ, στην ομάδα με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες, στον ποδοσφαιριστή που θα κερδίσει το «χρυσό παπούτσι», τα «χρυσά γάντια» και το βραβείο καλύτερου νέου παίχτη, στην ομάδα που θα αναδειχθεί η πιο διασκεδαστική στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά και στην ήπειρο που θα κατακτήσει το τρόπαιο, με την Ευρώπη να υπερέχει ελαφρώς (1,83 έναντι 1,91) της Ν. Αμερικής.

Η Τουρκία και η Ιταλία συγκαταλέγονται στις ιδιαίτερα μεγάλες στοιχηματικές αγορές, οι οποίες εμφανίζουν τεράστιους τζίρους, ενώ στη Βρετανία, τη «Μέκκα του στοιχήματος», ο τζόγος αποτελεί δεύτερη φύση των πολιτών της και γνωρίζει πιένες τέτοιες μέρες. Το 2008, όταν η Εθνική Αγγλίας απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η άμεση ζημιά για τη βρετανική οικονομία υπολογίστηκε στο 1,8 δισ. ευρώ.

Οι Βρετανοί έχουν τρέλα με ειδικά στοιχήματα, τα πλέον απίθανα τις περισσότερες φορές, σε σημείο που θεωρούνται εύκολα «θύματα» για τους μπουκμέικερ. Τώρα, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι βρετανικές εταιρείες στοιχημάτων προσδοκούν σε τζίρο άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Κι αν η Αγγλία διακριθεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, τότε θα... διακριθούν ακόμα περισσότερο οι βρετανικές στοιχηματικές εταιρείες.

Στην Ανατολική Ευρώπη, βέβαια, ασφαλείς εκτιμήσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν, καθώς το μαύρο χρήμα κυριαρχεί και η σύνδεση με την Ασία πολλών εμπλεκομένων, παικτών και εταιρειών, καλύπτουν τα ίχνη και τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος.



Καταγγελίες για «στημένα»

Σε αυτόν τον τεράστιο κύκλο χρήματος, όπου οι καταγγελίες για «στημένα» ματς δεν απουσιάζουν, τα πολυπλόκαμα κυκλώματα πάντα επιχειρούν να παίξουν το δικό τους παιχνίδι με τη χειραγώγηση αποτελεσμάτων αγώνων. Ο Καναδός συγγραφέας Ντέκλαν Χιλ, στο βιβλίο του «The Fix», (Το Στήσιμο), αναφέρει πως ο αγώνας του Μουντιάλ 2006, Βραζιλίας-Γκάνας (3-0), στη φάση των «16» του θεσμού, ήταν «στημένος»: «Επρεπε οι Γκανέζοι να χάσουν με δύο γκολ διαφορά και να χάνουν από το πρώτο ημίχρονο. Τελικά ηττήθηκαν με 3-0», αναφέρει στο βιβλίο του.

Στη ΦΙΦΑ, παρότι έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης και στις κερκίδες των γηπέδων της Βραζιλίας θα υπάρχει ειδικός παρατηρητής με μοναδική αποστολή την κατόπτευση του εδάφους και τον εντοπισμό ύποπτων προσώπων με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, γνωρίζουν ότι οι διαφθορείς... παίζουν μπάλα υψηλού επιπέδου. Κι όπως έχει πει και ο γεν. γραμματέας της, Ζερόμ Βαλκ, «δεν υπάρχει κανένα πρωτάθλημα στον πλανήτη με... ανοσία στην ποδοσφαιρική διαφθορά».

Ηδη ένας Νιγηριανός ατζέντης, ο Ανρί Τσουκγούμα Οκορότζι, διαλαλεί την... πραμάτεια του: «Εδώ τα καλά στημένα παιχνίδια στο Μουντιάλ». Σε συνάντησή του με μυστικό ρεπόρτερ της αγγλικής εφημερίδας «Sun», του αποκάλυψε ότι μπορεί να του «πουλήσει» κίτρινες κάρτες και πέναλτι σε αγώνα της Νιγηρίας. Μάλιστα τη μία κίτρινη κάρτα την κοστολόγησε στα 50.000 ευρώ και το ένα πέναλτι στα 100.000 ευρώ.

Κι αφού του έδωσε τον... τιμοκατάλογο και την πληροφορία ότι ελέγχει δύο διεθνείς Νιγηριανούς παίχτες, είπε στον ρεπόρτερ της «Sun»: «Είναι στη δική σας ευχέρεια τι θα κάνετε. Θα πληρώσετε για μία κίτρινη κάρτα ή για κόκκινη είτε για πέναλτι».

• 1δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το ύψος των χρημάτων που θα παιχτούν στην Ελλάδα, σε νόμιμο και παράνομο στοίχημα.

• 80% του τζίρου εκτιμάται ότι συγκεντρώνεται στις αγορές της Ασίας, η οποία αποτελεί και... ορμητήριο των παράνομων μπουκμέικερ.

• 60 δισ. € υπολογίζεται ότι θα είναι ο παγκόσμιος τζίρος του στοιχήματος τον έναν μήνα που θα διαρκέσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας.




ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου