Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Ουρουγουάη φαβορί για το 2030, στις ΗΠΑ το 2026

Ακόμα ένα πλήγμα για την Αγγλία, καθώς η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 οδεύει προς την Ουρουγουάη, την ώρα που το 2026 φαίνεται να καταλήγει στα χέρια των ΗΠΑ.

Αρκετά χρόνια τώρα, η Αγγλία προσπαθεί να πάρει πάνω της μία μεγάλη διοργάνωση έτσι ώστε να ζήσει ξανά το όνειρο του 1966, όταν και κατέκτησε τον μοναδικό της τίτλο, φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με το Μουντιάλ του 2018 να έχει παραχωρηθεί στη Ρωσία και αυτό του 2022 στο Κατάρ, ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πού θα διεξαχθούν τα επόμενα δύο (2026, 2030).



Ύστερα από το 1994 οι Αμερικάνοι θα δουν ξανά Μουντιάλ το 2026





Μπορεί μόλις τώρα να τελείωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ωστόσο από τώρα, γίνονται οι διαδικασίες για να την ανάθεση των μακρινών αυτών διοργανώσεων και ήδη υπάρχουν και φαβορί για να πάρουν στις… πλάτες τους αυτή τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.




Το φαβορί για το Μουντιάλ του 2030, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται είναι η Ουρουγουάη, πριν καν η Αγγλία μπει στη διαδικασία για να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Η υπόθεση αυτή, φέρνει αρκετά ερωτηματικά στους Άγγλους που θεωρούν ότι η… συμπεριφορά των Ουρουγουανών μόνο καλή δεν ήταν στο τελευταίο Μουντιάλ.

Αυτό γιατί ο Λουίς Σουάρεζ με τη δαγκωνιά του στον Τζιόρτζιο Κιελίνι, αποκλείστηκε για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ αυτή η απόφαση έφερε και την αντίδραση του προέδρου της ομοσπονδίας της χώρας, Χοσέ Μούγιτσα που αναφερόμενος στην ιεραρχία της FIFA τόνισε: «Πουτ… γιοί». Ακόμα και έτσι όμως, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι το μεγάλο φαβορί.



Ύστερα από τα Μουντιάλ των Ρωσία και Κατάρ, κατά πάσα πιθανότητα αυτό του 2026 θα ανατεθεί στους Αμερικάνους να το οργανώσουν και έτσι το πιο κοντινό Μουντιάλ για τους Άγγλους που μένει, είναι αυτό του 2034.


Μεγάλη κριτική για την επιλογή του Κατάρ έχει δεχτεί η FIFA



Γιατί επιλέγει Ουρουγουάη η FIFA;

Μπορεί οι Άγγλοι να απορούν με το γεγονός ότι η χώρα τους δεν μπήκε ουσιαστικά καν στη μάχη για το Μουντιάλ του 2030, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί λόγοι που φέρνουν τη διοργάνωση στην Ουρουγουάη. Αρχικά, κοντεύει να περάσει περισσότερος από αιώνας από την τελευταία φορά που έγινε εκεί κάποιο Παγκόσμιο Κύπελλο (1938), την ώρα που έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο και έχει φτάσει στα ημιτελικά σε τρεις περιπτώσεις.


Μόλις 4.000.000 κάτοικοι στην Ουρουγουάη και αυτό προβληματίζει τη FIFA



Ποδοσφαιρικά, είναι αρκετά πιο επιτυχημένη από την εθνική ομάδα της Αγγλίας που έχει μόνο μία κατάκτηση και καμία άλλη σπουδαία διάκριση. Το μόνο αρνητικό αναφορικά με την επιλογή της Ουρουγουάης, αφορά το γεγονός πως πρόκειται για μία μικρή χώρα με περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.



Στο παιχνίδι και η Αργεντινή

Το τελευταίο γεγονός, είναι αυτό που προβληματίζει αρκετά τη FIFA. Και για το λόγο αυτό, στο παιχνίδι μπαίνει και η Αργεντινή, έτσι ώστε να υπάρξει συνδιοργάνωση. Αυτό, έχει συμβεί μόλις μία φορά στα χρονικά του θεσμού, το 2002 στην Κορέα και την Ιαπωνία.





Σκέψεις για το 2034

Εφόσον τα επόμενα Μουντιάλ αναμένεται να διεξαχθούν σε Ρωσία, Κατάρ, ΗΠΑ και Ουρουγουάη, το 2034 αναμένεται να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ακόμα και τότε όμως, υπάρχουν αρκετά σενάρια αναφορικά με την ανάθεση του θεσμού. Μπορεί η Αγγλία να υποστηρίζει πως στη χώρα της έχει να γίνει μία τέτοια διοργάνωση από το 1966, ωστόσο και η Ολλανδία μπορεί να έχει προτεραιότητα, καθώς με τις τελευταίες της επιτυχίες, ποτέ δεν διοργάνωσε η ίδια έναν τέτοιο θεσμό.


Η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν θα κάνει το μοναδικό Μουντιάλ στην Ευρώπη για την επόμενη 20ετία


Κάπου εδώ, η συνδιοργάνωση ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Αργεντινή, μπορεί να λειτουργήσει ως πρόβα, για να συμβεί κάτι ανάλογο και στο Μουντιάλ του 2034, με το Βέλγιο να συνορεύει με την Ολλανδία και οι δύο τους να έχουν ήδη μία πρώτη εμπειρία από το Euro 2000.

Ξανά Ασία;

Η FIFA εκτός από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, είναι αναγκασμένη να κοιτάξει και το οικονομικό κα να επιλέξει μία χώρα όπου τα έσοδα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν. Αυτή, δεν μπορεί να είναι άλλη από την Κίνα που με τον τεράστιο πληθυσμό της μπορεί να φέρει τρομερά έσοδα, αλλά έχει και τη δυνατότητα με βάση την εργατικότητα που τη χαρακτηρίζει να έχει τα πάντα έτοιμα, αρκετό καιρό πριν την έναρξη της διοργάνωσης.




Ένα από τα γήπεδα του Μουντιάλ στο Κατάρ




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου