Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Κοχλάζει» από τη συντριβή η Βραζιλία

Θλίψη και απογοήτευση σκόρπισε ο πρωτοφανής διασυρμός της Εθνικής Βραζιλίας στους πολίτες μιας χώρας που έχει «θεοποιήσει» το ποδόσφαιρο. Κι αν μέχρι προχθές η Ουρουγουάη του 1950 αποτελούσε την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της «Σελεσάο», πλέον, θέση εκεί πήρε και η Γερμανία.


 «Μαρακανάσο» το 1950, στην ήττα από την Ουρουγουάη στο Μαρακανά του Ρίο, «Μινεϊράσο» το 2014 στο Μπέλο Οριζόντε, στη συντριβή από τη Γερμανία με 7-1 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τον τελικό της Κυριακής με τον αέρα της θριαμβεύτριας επί της διοργανώτριας, η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό που έχει διοργανώσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να το κατακτήσει.

Η απόλυτη επικράτηση των Γερμανών με τέρματα των Τόμας Μίλερ, Μίροσλαβ Κλόζε, Τόνι Κρόος (2), Σάμι Κεντίρα και Αντρέ Σίρλε (2) βασίστηκε όχι μόνο στην εκρηκτική εμφάνισή τους στον επιθετικό τομέα, ή στη στιβαρή αμυντική τους προσπάθεια, αλλά κυρίως στην ιδανική εκμετάλλευση της ψυχολογικής πίεσης στους γηπεδούχους, ειδικά μετά το 2-0 που εντός πέντε λεπτών έγινε 5-0, στο 29΄. Το γκολ του Οσκαρ στο 90΄ δεν αρκούσε να παρηγορήσει ούτε τον ίδιο, που ξέσπασε σε λυγμούς με το σφύριγμα της λήξης.

«Ζητούμε τη συγχώρεσή σας», ήταν το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει μπροστά στα μικρόφωνα ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο Βραζιλιάνος προπονητής, που έβλεπε τους παίκτες του να σκορπίζουν στον αγωνιστικό χώρο όταν έκανε επίθεση η Γερμανία.

Ετσι, η Βραζιλία, που διαμαρτυρήθηκε έντονα για την υπερβολική σπατάλη χρημάτων για τη διοργάνωση, που επανειλημμένα βρέθηκε στο στόχαστρο για τις καθυστερήσεις, τους θανάτους εργατών και την υπερβολική χρέωση προϊόντων και υπηρεσιών, που ευνοήθηκε σκανδαλωδώς από τη διαιτησία στο εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης, που γλίτωσε τον αποκλεισμό στη φάση των 16 από το οριζόντιο δοκάρι στο σουτ του Χιλιανού Μαουρίσιο Πινίγια και κατόπιν στη διαδικασία των πέναλτι, που κατά τον σύνδεσμο φίλων «Γαλανόλευκος Φάρος» έδειξε απροσδόκητο μένος κατά της εθνικής Ελλάδος επειδή έπαιξε ποδόσφαιρο κόντρα στο DNA των Βραζιλιάνων και που είχε πολλούς οπαδούς της να γιουχάρουν τους ίδιους τους διεθνείς τους, ήπιε και το πικρό ποτήρι μιας πρωτοφανούς συντριβής για τα δεδομένα του διεθνούς ποδοσφαίρου, πόσω μάλλον για την περήφανη Βραζιλία.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία οι πανηγυρισμοί δεν είχαν τελειωμό, σαν να είχε ήδη πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο η «Νάσιοναλμανσαφτ», όμως ήδη έγραψε ιστορία με τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε ημιτελικό Μουντιάλ, ενώ ο Κλόζε έσπασε το ρεκόρ του Ρονάλντο, φτάνοντας τα 16 γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Απομένει πλέον να φανεί πόσες δυνάμεις κράτησαν οι Γερμανοί για τον τελικό της Κυριακής, αφού παραδόξως τα έδωσαν όλα ακόμη και μετά το 5-0, αλλά και τι Βραζιλία θα δούμε στον μικρό τελικό του Σαββάτου.

 

Αυτοκτονία 15χρονης
Η πλέον τραγική εξέλιξη ήταν η αυτοκτονία μιας 15χρονης φανατικής οπαδού της Βραζιλίας στο Νεπάλ ύστερα από αλλεπάλληλα πειράγματα τόσο από φίλες της όσο και από τη μητέρα και την αδελφή της. Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε κρεμασμένη χθες στο σπίτι της.

Η αποτυχία της διοργανώτριας ρίχνει κατά πολλούς και μια σκιά στο φετινό Μουντιάλ, όχι επειδή έπρεπε «υποχρεωτικά» να το πάρει η Βραζιλία, αλλά διότι ο τρόπος που έμεινε εκτός τελικού η «Σελεσάο» θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη των 200 εκατ. πολιτών της πολύ περισσότερο από την ικανοποίηση τής κατά τα άλλα επιτυχημένης διοργάνωσης.

Οι προεκτάσεις της ήττας πιθανόν να είναι και πολιτικές, αφού η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ είχε συνδέσει την επιτυχία της στις εκλογές του Οκτωβρίου με πιθανό θρίαμβο της εθνικής ομάδας, αν και κατ’ άλλους, αν ηττηθεί, αιτία θα είναι η οικονομία της χώρας.

 

Σοκαρισμένα και τα διεθνή ΜΜΕ
Τα επτά γκολ που δέχθηκε η Βραζιλία προκάλεσαν μεγαλύτερη αίσθηση από τα επτά που σημείωσε η Γερμανία στον πρώτο ημιτελικό του Μουντιάλ, με τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη να ρίχνουν περισσότερο φως στον ηττημένο παρά στον νικητή. Ασφαλώς και περισσότερο επικριτικά ήταν τα Μέσα της Βραζιλίας τα οποία δεν χαρίστηκαν στους συμπατριώτες τους. Η «O’ Globo» επέλεξε τον τίτλο: «Ντροπή και ιστορική ταπείνωση: Γερμανία - Βραζιλία 7-1», ενώ στις μέσα σελίδες βαθμολόγησε με μηδέν όλους τους παίκτες και τον προπονητή της «σελεσάο». Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι βρέθηκε στο στόχαστρο και της «O Dia» η οποία προφανώς... έχασε την ψυχραιμία της, μετά το 7-1, αναφέροντας: «Φελιπάο πήγαινε στην κόλαση».

Αντίθετα, οι Γερμανοί ακολούθησαν αντίθετο δρομολόγιο προς... Παράδεισο μετά την εκκωφαντική πρόκρισή τους στον τελικό της Κυριακής. «Σας ευχαριστούμε! Σας αγαπάμε», έγραψε η «Bild», ενώ το «Kicker» πρόσθεσε: «Στον τελικό με παροξυσμό η ομάδα του Λεβ».

Η λέξη «ταπείνωση» δεν κυριάρχησε μόνο στις εφημερίδες της Βραζιλίας, αλλά και σε αυτές των υπολοίπων χωρών. «Ταπείνωση της Βραζιλίας», ανέφερε λιτά η ιταλική «Corriere», ενώ και η «Gazzetta» δεν πρωτοτύπησε με τον τίτλο της: «Βραζιλία, ιστορική ταπείνωση. Η Γερμανία την κατέστρεψε: 7-1». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ολλανδική «Telegraaph» που σημείωσε ότι «η Γερμανία ταπείνωσε τη Βραζιλία». Με τον τίτλο «Παγκόσμια ταπείνωση», εμφανίστηκε η πορτογαλική «O’ Jogo».

Για «Αιώνια ντροπή» έκανε λόγο η ισπανική «Marca», ενώ η βρετανική «Telegraph»... μίλησε για σοκαριστικό αποτέλεσμα: «Η Γερμανία κατέστρεψε τη Βραζιλία, σοκάροντας τη διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Παρόμοιος και ο τίτλος από την FIFA, η οποία με τη σειρά της έδειξε αιφνιδιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα: «Η "σελεσάο" υπέστη σοκ, έβδομος παράδεισος για τη Γερμανία», ήταν ο τίτλος για την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Ο θόρυβος των επτά γκολ σκέπασε και το ιστορικό ρεκόρ του Μίροσλαβ Κλόζε ο οποίος πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των Μουντιάλ με 16 γκολ. Η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA ήταν από τις λίγες που «σήκωσαν» το θέμα ψηλά, αναφέροντας: «Ο Κλόζε έσπασε το ρεκόρ για τη Γερμανία των επτά γκολ».

Τέλος, «το πιο όμορφο όνειρο έγινε ο χειρότερος εφιάλτης», ήταν ο τίτλος στο «France Football», ενώ η επίσης γαλλική «L’ Equipe» χρησιμοποίησε μόνο μία λέξη: «Κατάρρευση».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου