Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

«Αντίο» στην ιστορία

Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι ανεξάντλητη. Κάθε μέρα προστίθεται και κάτι, μεγάλης ή μικρότερης σημασίας. Υπάρχει ένα κεφάλαιο, όμως, στην 100χρονη ιστορία του «τριφυλλιού» το οποίο είναι το πιο λαμπρό. Κάθε σελίδα που ξεφυλλίζεις σου προκαλεί δέος.

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας. Το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν έχουν ζήσει άπειρες συγκινήσεις. Αλλοτε χαρές, άλλοτε πίκρες, αλλά όπως και να 'χει στιγμές που θα μείνουν στο μυαλό και την καρδιά τους. Το παιχνίδι με τον Αρη θα είναι το τελευταίο επίσημο για τους «πράσινους» στη φυσική, την ιστορική έδρα τους. Μία έδρα βέβαια που με το πέρασμα του χρόνου έμοιαζε πολύ μικρή για το μεγαλείο του Παναθηναϊκού.

Η διοίκηση έχει αποφασίσει την επιστροφή της ομάδας στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη σεζόν. Το Ολυμπιακό Στάδιο (επίσης έζησε μεγάλες στιγμές εκεί η ομάδα) θα είναι η γέφυρα που θα συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Τον πρώτο αιώνα ζωής του Παναθηναϊκού με τον δεύτερο, μια και το «τριφύλλι» ευελπιστεί ότι σε δύο χρόνια θα έχει μετακομίσει στο νέο σπίτι του, στον Βοτανικό.

Το ματς με τον Αρη θα είναι το τελευταίο επίσημο. Η ιστορική έδρα βέβαια του Παναθηναϊκού δεν πρόκειται να «πέσει» πριν γίνει το καινούργιο γήπεδο και πριν μπει και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στις νέες εγκαταστάσεις του στον Βοτανικό. Ευχή όλων, ο νέος αιώνας σε ένα νέο γήπεδο να φέρει πολλές επιτυχίες στην ομάδα.


Μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και τίτλοι

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος ελληνικός σύλλογος που έχει παίξει σε ευρωπαϊκό τελικό. Για να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα χρειαζόταν «καυτή» έδρα. Και η Λεωφόρος στη μεγαλειώδη πορεία προς το «Γουέμπλεϊ» ήταν πραγματικά «ηφαίστειο».

Οσο πιο πολύ πίστευαν κόσμος και ομάδα στο θαύμα του τελικού με τον Αγιαξ το 1971 τόσο περισσότερο το γήπεδο έμοιαζε με καζάνι που βράζει. Αποκορύφωμα, το παιχνίδι με την Εβερτον και ο ημιτελικός με τον Ερυθρό Αστέρα. Τώρα η Λεωφόρος με 17.000 κόσμο θεωρείται κατάμεστη. Τότε ο κόσμος μπορεί να άγγιζε και τις 25.000 και πολλοί φυσικά έμεναν εκτός γηπέδου. Το «τριφύλλι», λοιπόν, τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του την έχει συνδέσει με τη Λεωφόρο. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια με τίτλους, χαρές, αλλά και αρκετές πίκρες. Το 1984 ο Παναθηναϊκός σπάει την κυριαρχία του Ολυμπιακού και πανηγυρίζει το πρωτάθλημα, πριν οδηγηθεί για πρώτη φορά στην απόφαση να πάει στο ΟΑΚΑ. Το 2003-04 ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει επίσης το πρωτάθλημα. Μία χρονιά που ξεκίνησε με γκρίνια κατέληξε με πολλά χαμόγελα, με τη Λεωφόρο να είναι «καυτή» σε κάθε εντός έδρας ματς.

Αυτό που επίσης δεν θα ξεχάσει κανείς είναι το διάστημα 2001-03. Πρώτα στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατόπιν στο ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη μετράει. Εφτασε στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ πριν τον σταματήσει η Μπαρτσελόνα. Την επόμενη σεζόν τον σταμάτησε στους «8» του ΟΥΕΦΑ η Πόρτο. Οσο για τη Λεωφόρο; Σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι έμοιαζε να γίνεται σεισμός. Χορογραφίες που έχουν μείνει αξέχαστες, καπνογόνα, τόνοι χαρτιού και τα γνωστά «όλε». Μαγεία!

Σημαντικά στοιχεία

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας κατασκευάστηκε το 1922 και φυσικά κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη εξέδρα κατασκευάστηκε το 1928 και αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο ελληνικό γήπεδο στο οποίο τοποθετήθηκαν προβολείς (1938) και το πρώτο που απέκτησε χλοοτάπητα (1958). Η Λεωφόρος έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές άλλες ομάδες ως έδρα. Ανάμεσά τους και ο «αιώνιος» αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός. Γηπεδούχοι έπαιξαν επίσης, έστω και για ένα ματς η ΑΕΚ, ο Απόλλων, ο Αθηναϊκός. Επίσης, ήταν η έδρα της Εθνικής ομάδας για πολλά χρόνια.

Στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας από το 1959. Πρόκειται για τον γνωστό «Τάφο του Ινδού», χωρητικότητας 1.500 θεατών. Το ρεκόρ εισιτηρίων στο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι 29.665 θεατές και καταγράφηκαν σε εντός έδρας ματς με την Μπάγερν στις 18/10/1968. Η Λεωφόρος παράλληλα έχει γράψει ένα ακόμα ρεκόρ. Σε προπόνηση της ομάδας, την εποχή που ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή, παραβρέθηκαν τουλάχιστον 18.000 φίλοι του «τριφυλλιού».

Τα άσχημα

Στο γήπεδο του «τριφυλλιού», ωστόσο, έχουν γίνει και μερικά δυσάρεστα γεγονότα. Σε αρκετά ντέρμπι υπήρχε ένταση και ορισμένες φορές οι «ανεγκέφαλοι» ξεπερνούσαν τα όρια. Σπασμένα καθίσματα και πολλά άλλα απ' αυτά που συμβαίνουν δυστυχώς σε όλα τα ελληνικά γήπεδα. Αυτά όμως που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν έχουν ξεχάσει είναι τα επεισόδια στις 17/6/1964 σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Στην παράταση οι οπαδοί δεν άντεχαν το θέαμα (υποστήριζαν ότι το παιχνίδι ήταν «περίεργο») και αποφάσισαν να το διακόψουν με εισβολή στο γήπεδο, δημιουργώντας πρωτοφανή επεισόδια.




Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου