Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Η ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε με 77-91 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και κατέκτησε για έκτη φορά στην ιστορία της την πρώτη θέση στην Ευρωλίγκα στο πλαίσιο του Final-4 που διεξήχθη στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» της Μαδρίτης. Οι παίκτες του Σβι Σερφ αντιστάθηκαν στη μαχητικότητα του Θοδωρή Παπαλουκά και της παρέας του μόνο για το πρώτο ημίχρονο, όταν οι δύο ομάδες πήγαιναν σχεδόν πόντο πόντο και κατέβηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ να είναι 41-42 υπέρ των Ρώσων.Με την ψυχολογία στα ύψη κατέβηκαν στο παρκέ του «Παλάθιο» οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, καθώς λίγη ώρα πριν το τζάμπολ η διοίκηση της ρωσικής ομάδας είχε ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου του Ετόρε Μεσίνα για μία ακόμη σεζόν στον πάγκο της, με οψιόν ανανέωσης για την περίοδο 2009-10.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε με 77-91 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και κατέκτησε για έκτη φορά στην ιστορία της την πρώτη θέση στην Ευρωλίγκα στο πλαίσιο του Final-4 που διεξήχθη στο «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» της Μαδρίτης. Οι παίκτες του Σβι Σερφ αντιστάθηκαν στη μαχητικότητα του Θοδωρή Παπαλουκά και της παρέας του μόνο για το πρώτο ημίχρονο, όταν οι δύο ομάδες πήγαιναν σχεδόν πόντο πόντο και κατέβηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ να είναι 41-42 υπέρ των Ρώσων.

Με την ψυχολογία στα ύψη κατέβηκαν στο παρκέ του «Παλάθιο» οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, καθώς λίγη ώρα πριν το τζάμπολ η διοίκηση της ρωσικής ομάδας είχε ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου του Ετόρε Μεσίνα για μία ακόμη σεζόν στον πάγκο της, με οψιόν ανανέωσης για την περίοδο 2009-10. Ήταν, με άλλα λόγια, όλα έτοιμα για τη μεγάλη επιστροφή της ΤΣΣΚΑ στον ευρωπαϊκό θρόνο, τον οποίο είχε κατακτήσει το 2006 στην Πράγα και από τον οποίο την «έδιωξε» πέρυσι στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός.

Από την άλλη πλευρά, η Μακάμπι έδειχνε να ονειρεύεται από καιρό αυτόν τον τελικό, προκειμένου να πάρει την εκδίκησή της για το 73-69 της Πράγας, με το οποίο οι Ρώσοι είχαν εκθρονίσει την «ομάδα του λαού» που ένα χρόνο νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα μέσα στη Μόσχα.

Όλα προϊδέαζαν για παιχνίδι έντασης και γερών νεύρων, κάτι που οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να διασκεδάσουν, ξεκινώντας με σερί 5-0. Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση με τον Τράιαν Λάνγκτον να πρωτοστατεί στο 10-16 του πενταλέπτου. Η επαναφορά της Μακάμπι που ισοφάρισε με τον Μπατίστα 21-21 δεν πτόησε τους παίκτες του Μεσίνα που τέλειωσαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι 21-22, χάρη σε εύστοχη βολή του Θοδωρή Παπαλουκά.

Μπατίστα από τη μία πλευρά και Λάνγκτον από την άλλη συνέχισαν και στη δεύτερη περίοδο να κουβαλούν στις πλάτες τους την επιθετική λειτουργία των ομάδων τους με την ΤΣΣΚΑ να παίρνει συνεχώς προβάδισμα, το οποίο, όμως, συνεχώς εξανεμιζόταν. Οι Χόλντεν και Παπαλουκάς έφεραν σε πιο ασφαλή διαφορά το σκορ, όμως ο φρέσκος Μπάινουμ δεν τους άφησε σε ησυχία, τελειώνοντας το ημίχρονο στο 41-42.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με δύο τρίποντες «βόμβες» του Τζέι Αρ Χόλντεν που άφησαν άναυδους τους Ισραηλινούς. Η ΤΣΣΚΑ είχε αρχίσει να ξεφεύγει και τα ατού της Μακάμπι είχαν αρχίσει να εγκλωβίζονται στην ασφυκτική άμυνα των Ρώσων που έβλεπαν το τρόπαιο να ξεκινά τη διαδρομή του προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Η μόνη αξιόλογη αντίδραση που καταγράφηκε από πλευράς Μακάμπι στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν εκείνη του Μπάινουμ που μείωσε σε 57-63.

Με όπλο την άμυνά της η ΤΣΣΚΑ πορεύθηκε και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Η Μακάμπι δε μπορούσε να οργανώσει τίποτα το ουσιαστικό και μάλιστα είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται μέχρι και το +14 υπέρ της ομάδας του Ετόρε Μεσίνα. Όταν ο Μπάινουμ μείωσε από το 57-71 στο 59-73 είχαν πλέον όλα κριθεί. Η ψυχραιμία και η διαχείριση του σκορ πήραν τη θέση τους στο παιχνίδι της ρωσικής ομάδας που με τη λήξη του αγώνα πήρε ξανά το θρόνο που στερήθηκε τον τελευταίο θρόνο.

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο Τράιαν Λάνγκτον της ΤΣΣΚΑ που τελείωσε το παιχνίδι με με 21 πόντους (2/2 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5/6 βολές), επτά ριμπάουντ, δύο κλεψίματα, μια ασίστ και επτά κερδισμένα φάουλ σε περίπου 36 λεπτά συμμετοχής.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-42, 57-63, 77-91

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Μπάινουμ 23 (3), Σαρπ, Βούιτσιτς 2, Ελιάου, Μόρις 13 (2), Κάσπι 9, Γκαρθία 2, Μπλούθενταλ 5 (1), Κάμινγκς, Μπατίστα 14, Χαλπερίν 9

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Παπαλουκάς 12 (1), Ζήσης, Σμόντις 13 (1), Σισκάουσκας 13 (1), Χόλντεν 14 (3), Άντερσεν 13 (1), Λάγκντον 21 (4), Γκόρι 2, Βαν Ντεν Σπίγκελ 3, Κριάπα





Στο μικρό τελικό του θεσμού, η Σιένα κατέκτησε την τρίτη θέση. Η ιταλική ομάδα επικράτησε 97-93 στην παράταση της Ταού στον τελικό της παρηγοριάς, στον οποίο τέθηκαν αντιμέτωπες ύστερα από τις ήττες τους στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 38-41, 61-61, 79-79 (καν. αγ.), 97-93 (πρτ.)

Σιένα: ΜακΙντάιρ 16 (2), Ιλιέφσκι 6, Εζε 4, Καραρέτο 4, Σέιτο 15 (1), Θόρντον 14, Λαβρίνοβιτς 19 (1), Ρες, Ντίνερ 7 (2), Ρομέρο, Στόουνρουκ 12 (2)

Ταού: Πριτζιόνι 5, Ρακότσεβιτς 10 (1), Βιδάλ 3 (1), Πλάνινιτς 5 (1), Τελέτοβιτς 14 (4), Γιασάιτις 5 (1), Σίνγκλτον 13 (2), Σπλίτερ 15, Μάικλ 16, ΜακΝτόναλντ 7.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου