Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Το «Ξυστό» επιστρέφει στο προσκήνιο

Το Ξυστό και πάλι στο προσκήνιο με το υπουργείο Οικονομίας να «ανοίγει» το θέμα, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διαγωνισμού. Αν δεν υπάρξουν προσκόμματα, η ανακήρυξη του πλειοδότη εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο 6μηνο του 2010, ενώ από ελληνικής πλευράς ΟΠΑΠ και Intralot ετοιμάζουν τους φακέλους των προσφορών.

Η ανάγκη για την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ώθησε το υπουργείο Οικονομίας στην επιστροφή του Ξυστό, αν και οι διαδικασίες που έχουν τεθεί, μάλλον είναι χρονοβόρες και ουσιαστικές εξελίξεις -ανακήρυξη αναδόχου- θα υπάρξουν μέσα στο 2010, ενώ η επανακυκλοφορία του πρώτου Ξυστό, τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη του επόμενου χρόνου.


Σύμφωνα με πληροφορίες τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται πέριξ των 300 εκατ. ευρώ για την αδειοδότηση των δύο εταιρειών - κοινοπραξιών που θα αναλάβουν το έργο, όπως προβλέπει η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων, ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία στον διαγωνισμό, τόσο του ΟΠΑΠ, όσο και της Intralot.


Και ξένοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσία σε αυτόν -τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό- και των ξένων εταιρειών που έχουν τόσο τον εμπειρία όσο και το μέγεθος να το πράξουν, όπως, για παράδειγμα, η ιταλική Lottomatica, η αμερικανική Scien­tific, η αυστραλιανή Tatter­sall's.Χθες το πρωί το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του, της προκήρυξης για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με κριτήριο ανάθεσης την οικονομικά υψηλότερη προσφορά για την παραχώρηση του έργου παραγωγής, διαχείρισης, λειτουργίας και προβολής του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου. Το σχέδιο της προκήρυξης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους με καταληκτική ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου.Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι η ανάληψη του έργου θα γίνει από δύο και όχι από έναν φορέα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απολύτως διευκρίνηση για τον τρόπο που θα επιμεριστεί το έργο, καθώς επίσης για το αν οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργούν κάτω από κοινή εταιρεία ή αν θα είναι δύο διαφορετικές. Επίσης δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για το αν και κατά πόσο στην πιθανή παράταση της σύμβασης, στους δύο αναδόχους του έργου, θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση και των δύο. Παράλληλα δεν υπάρχει σαφής διατύπωση αν κατέβει στον διαγωνισμό μία κοινοπραξία με δύο επιχειρήσεις, εάν αυτή θα θεωρείται ότι αποτελείται από δύο ή έναν φορέα.


Το σχέδιο

Σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της προκήρυξης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι το τελικό, προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

  •     Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι κατασκευαστές στιγμιαίων λαχείων, οργανώνουν, λειτουργούν, διεξάγουν και διαχειρίζονται στιγμιαία λαχεία. Επίσης και κοινοπραξίες που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος που εμπίπτει στα ανωτέρω κριτήρια.
  •     Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 100 εκατ. ευρώ.
  •     Για συμμετοχή στον διαγωνισμό η εταιρεία θα πρέπει να έχει έσοδα τα τρία τελευταία χρόνια, άνω των 150 εκατ. ευρώ μόνο από λαχεία κάθε μορφής.
  •     Ο ανάδοχος υποχρεούται να κυκλοφορήσει το νέο Ξυστό, εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης.
  •     Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 5ετής και θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη μια περίοδο 5 ετών με απόφαση του υπουργού Οικονομίας.
  •     Ο ανάδοχος για την ανανέωση θα πρέπει να προσφέρει το τίμημα της πρώτης 5ετίας, αναπροσαρμοζόμενο κατά τον δείκτη τιμών καταναλωτή με επαύξηση 50%.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου