Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Φόρος 10% στα κέρδη από λαχεία - τυχερά παιχνίδια

Καταργείται, τελικά, το αφορολόγητο όριο που ίσχυε, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Με 20% θα φορολογούνται και οι κάθε είδους παροχές σε όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, μετά τα πρώτα 1.000 ευρώ

Με συντελεστή 10% θα φορολογούνται από τις 21 Σεπτεμβρίου, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, τα κέρδη από λαχεία, παιχνίδια (Λόττο, Τζόκερ κ.λπ.) και τα κάθε είδους στοιχήματα (Πάμε Στοίχημα, Προπό), προκαθορισμένης ή μη απόδοσης.

Με συντελεστή 20% θα φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές που προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς.

Το αφορολόγητο όριο που ίσχυε για τα κέρδη από λαχεία, παιχνίδια και στοιχήματα τελικά καταργείται, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Αφορολόγητο ποσό 1.000 ευρώ θα ισχύει μόνο για τα κέρδη από λαχειοφόρες αγορές και στις παροχές από διαγωνισμούς. Δηλαδή, στις δύο αυτές κατηγορίες ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου 3775/2009, η φορολογική υποχρέωση των κερδών που προκύπτουν:

Από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια (Λόττο, Τζόκερ) που περιλαμβάνουν κλήρωση που γίνεται στην Ελλάδα, γεννιέται κατά τον χρόνο της κλήρωσης

Από προγνωστικά αγώνων ποδοσφαίρου, καθώς και κάθε είδους στοιχήματα (Προπό, Πάμε Στοίχημα, Ιππόδρομος) προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που ο δικαιούχος έθεσε στην Ελλάδα και από παιγνίδια χωρίς κλήρωση, γεννιέται κατά τον χρόνο της γένεσης της αξίωσης στα κέρδη.

Στις κάθε είδους παροχές που προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς κ.λπ. αν υπάρχει κλήρωση η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά τον χρόνο της κλήρωσης, ενώ χωρίς κλήρωση γεννιέται κατά τον χρόνο της γένεσης της αξίωσης στα κέρδη.

Αντιδράσεις
Σημειώνεται ότι η επιβολή φορολόγησης 10% επί των κερδών των παικτών από το πρώτο ευρώ, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, οι οποίοι στα μέσα Ιουλίου είχαν προχωρήσει σε απεργία ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.

Από τα τέλη Ιουλίου έχει συσταθεί μια επιτροπή εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του ΟΠΑΠ και της ομοσπονδίας των πρακτόρων, προκειμένου να υπάρξουν προτάσεις για την τελική διαμόρφωση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Ο στόχος της προσπάθειας που γίνεται είναι να υπάρξει μία χρυσή τομή προκειμένου να μην πληγούν από τη μία πλευρά τα προϋπολογισθέντα δημοσιονομικά έσοδα από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και από την άλλη τα έσοδα του ΟΠΑΠ.

Αλλωστε, τα μερίσματα που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, οπότε το οποιοδήποτε πλήγμα στην κερδοφορία της εταιρείας θα είχε έμμεσο αντίκτυπο και στα κρατικά έσοδα.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε κανονικά να εφαρμοστεί στις 21 Αυγούστου, αλλά το υπουργείο αποφάσισε να το παρατείνει κατά 1 μήνα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των νέων διατάξεων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου