Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΠΑΠ-Ιντερνετικό στοίχημα: Σημειώσατε 1! Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης

Της Μαρίνα Πρωτονοταρίου
Υπέρ των μονοπωλίων τυχερών παιχνιδιών τάχθηκε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση C-42/07 για την Liga portuguesa de Futebol Profissional (CA/LPFP).

O Πρόεδρος του ΟΠΑΠ δήλωσε ότι "πετύχαμε όλους μας τους στόχους" εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση ενώ σύντομα αναμένται και επίσημη ανακοίνωσή του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι ο περιορισμός της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται ή δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος. Επίσης ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους σκοπούς της πολιτικής τους στον τομέα των τυχερών παιγνίων όπως την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία των καταναλωτών από απάτες διαπραττόμενες από τους επιχειρηματικούς φορείς που τα διοργανώνουν.

Η απόφαση αυτή αποτελεί νομολογία ευνοϊκή για τον ΟΠΑΠ σε μια εποχή που εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά στοιχήματος μεταξύ του κρατικού μονοπωλίου και των διαδικτυακών εταιρειών. Η πορτογαλική υπόθεση αφορά τη νομική διαμάχη μεταξύ της πορτογαλικής κρατικής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Santa Casa και του αυστριακού ομίλου Ιντερνετικού Στοιχηματισμού Bwin.

H Santa Casa επεδίωκε την ακύρωση συμφωνίας επιχορήγησης που αφορούσε το πορτογαλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η οποία επέτρεπε στον αυστριακό όμιλο να διαφημίζει την ιστοσελίδα του.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη ότι η απαγόρευση διάθεσης τυχερών παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου από επιχειρηματικούς φορείς μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται από τον σκοπό της καταπολέμησης της απάτης και της εγκληματικότητας, ενώ συμβιβάζεται με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο σκοπός της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, τον οποίο επικαλείται η Πορτογαλία, μπορεί να συνιστά επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντος, ικανό να δικαιολογήσει περιορισμούς ως προς τους επιχειρηματικούς φορείς στους οποίους επιτρέπεται να προτείνουν υπηρεσίες στον τομέα των τυχερών παιγνίων. Πράγματι, σημειώνεται, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους των ποσών των οποίων τη συγκέντρωση καθιστούν δυνατή και των κερδών τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους παίκτες, τα παίγνια αυτά ενέχουν υψηλούς κινδύνους διάπραξης εγκλημάτων και απατών.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ

Με αφορμή την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Liga Portuguesa, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που μας δικαιώνει πλήρως. Όταν πριν από δύο χρόνια αναπτύξαμε με σαφήνεια την επιχειρηματολογία που υιοθετεί σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι παράνομοι, τα φερέφωνά τους, αλλά και κάποιοι εμβριθείς αναλυτές, εκάγχαζαν και εδήλωναν ότι ο αγώνας είναι προσχηματικός και εκ προοιμίου χαμένος. Τώρα τι λένε; Τον Μάρτιο, μετά από σκληρό διαφωτιστικό αγώνα της ΟΠΑΠ, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία έκθεση, που απέρριπτε τις θέσεις των παράνομων ανταγωνιστών μας και περιελάμβανε το σύνολο των τροπολογιών που υποστηρίξαμε ως ΟΠΑΠ. Οι θέσεις μας κατέστησαν έτσι ευρωπαϊκή πολιτική. Σήμερα, με την σαφέστατη απόφαση του Δικαστηρίου, οι θέσεις μας αναδεικνύονται και σε ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μονοπώλιο είναι σήμερα ασφαλέστερο παρά ποτέ.»

Σημειώνεται ότι, με μια ξεκάθαρη και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης απόφαση, που η ευρωπαϊκή αγορά παιγνίων ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και δύο χρόνια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει απερίφραστα το δικαίωμα της Πορτογαλίας να παραχωρεί στην εθνική λοτταρία, την Santa Casa da Misericórdia de Lisboa, το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης παιγνίων μέσω του Διαδικτύου. Το Δικαστήριο κρίνει ότι, εν όψει της ιδιαιτερότητας και κοινωνικής προβληματικότητας του τομέα των παιγνίων, και ιδίως της αναγκαιότητας να καταπολεμηθεί η απάτη και η εγκληματικότητα, η Πορτογαλία δικαιούται να απαγορεύει σε επιχειρηματικούς φορείς άλλων κρατών μελών να προσφέρουν προϊόντα αθλητικού στοιχήματος στους πολίτες της μέσω του Διαδικτύου. Μια τέτοια απαγόρευση κρίνεται συμβατή με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είναι δηλαδή συμβατή με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η απόφαση δικαιώνει απολύτως την Ελληνική Δημοκρατία και την ΟΠΑΠ Α.Ε., και αποδεικνύει ότι όσοι με ευκολία προεξοφλούσαν την ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο της ελληνικής απαγόρευσης παιγνίων στο Διαδίκτυο, και γενικότερα του εθνικού μονοπωλίου, προσπαθούσαν να παραπλανήσουν ή είχαν άγνοια της νομικής πραγματικότητας. Είναι πλέον σαφές ότι η διεξαγωγή και διαφήμιση παιγνίων που διοργανώνονται σε «παραδείσους» τύπου Μάλτας ή Γιβραλτάρ δεν προστατεύεται από δήθεν ευρωπαϊκά δικαιώματα και μπορεί να τιμωρηθεί ποινικά από τα κράτη μέλη όπου κατοικούν οι πελάτες.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου