Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η απαγόρευση καπνίσματος βλάπτει τα έσοδα του ΟΠΑΠ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΩΝ


Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Πτώση στα έσοδα του ΟΠΑΠ από την απαγόρευση του καπνίσματος βλέπουν οι ιδιοκτήτες πρακτορείων, Προειδοποιούν μάλιστα για προσφυγή σε ένδικα μέσα, εάν εξακολουθήσει να ισχύει η εξαίρεση των καζίνων από τον σχετικό νόμο.

Την ίδια στιγμή, φωτιές ανάβει και το θέμα της φορολόγησης των διανεμηθέντων κερδών από το πρώτο ευρώ: την περασμένη Πέμπτη οι πράκτορες διέκοψαν τη συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΠΑΠ προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για το αν θα εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος.


 
Αδυναμία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός λέγεται ότι θα «παγώσει» το θέμα, δηλώνοντας τεχνική αδυναμία παρακράτησης του φόρου και ότι αυτή χρειάζεται 40-50 μέρες να ξεπεραστεί.

Να περάσουν, δηλαδή, οι εκλογές καθώς εάν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη έχει πει ότι ο φόρος αυτός θα καταργηθεί. Την προσεχή Τρίτη, οι ιδιοκτήτες πρακτορείων θα λάβουν, πιθανότατα, αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Ο Οργανισμός, πάντως, επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνει τη μείωση του τζίρου στα τυχερά παιχνίδια. Τελευταία αναφορά στο θέμα είχε γίνει περί τα τέλη Αυγούστου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεμμανουήλ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου είχε πει ότι «οι επιπτώσεις από την απαγόρευση του καπνίσματος στην αποδοτικότητά μας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες».

«Η πτώση στα πρακτορεία είναι 25%-30%, με πρώτη και κύρια αιτία την απαγόρευση του καπνίσματος», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Κυριάκος Τοπτσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» των πρακτόρων έχει να κάνει με τη διεξαγωγή του ΚΙΝΟ, που αποτελεί πλέον τη «ναυαρχίδα» των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, με έσοδα στο εξάμηνο 1,48 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Επειδή στο ΚΙΝΟ οι παίκτες κάθονται αρκετές ώρες στο πρακτορείο η απαγόρευση του καπνίσματος δημιουργεί πρόβλημα που θα ενταθεί το χειμώνα.

Στον σχετικό νόμο για το κάπνισμα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, υπάρχει διάταξη που εξαιρεί τα καζίνα από την απαγόρευση. «Εχουμε προφορικές διαβεβαιώσεις από κρατικούς φορείς ότι θα σταματήσει το κάπνισμα και στα καζίνα. Διαφορετικά, θα προσφύγουμε σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο μπορούμε για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός» αναφέρει ο Κ. Τοπτσίδης.

Ενέργειες είχε προαναγγείλει περί τα μέσα Μαρτίου και ο επικεφαλής του Οργανισμού Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος είχε πει τότε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος προκειμένου να πετύχουμε μια εξαίρεση».

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο απλά σε ό,τι αφορά τις «εξαιρέσεις», αφού θα πυροδοτήσουν κύμα διεκδικήσεων και από άλλους κλάδους.




Μια απόφαση που ευνοεί

Μια «καλή» είδηση είχε ο ΟΠΑΠ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.



Το τελευταίο αναγνώρισε το δικαίωμα της Πορτογαλίας να παραχωρεί στην εθνική λοταρία, τη Santa Casa da Misericόrdia de Lisboa, το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης παιγνίων μέσω του Διαδικτύου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «ενόψει της ιδιαιτερότητας και κοινωνικής προβληματικότητας του τομέα των παιγνίων, και ιδίως της αναγκαιότητας να καταπολεμηθεί η απάτη και η εγκληματικότητα, η Πορτογαλία δικαιούται να απαγορεύει σε επιχειρηματικούς φορείς άλλων κρατών-μελών να προσφέρουν προϊόντα αθλητικού στοιχήματος στους πολίτες της μέσω του Διαδικτύου. Μια τέτοια απαγόρευση κρίνεται συμβατή με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είναι δηλαδή συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο ΟΠΑΠ θεωρεί σημαντική την απόφαση, καθώς αυτή αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία εκείνων που βλέπουν ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο της ελληνικής απαγόρευσης παιγνίων στο Διαδίκτυο, και του εθνικού μονοπωλίου. Γι' αυτό και στην ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει ότι «είναι πλέον σαφές πως η διεξαγωγή και διαφήμιση παιγνίων που διοργανώνονται σε "παραδείσους" τύπου Μάλτας ή Γιβραλτάρ δεν προστατεύεται από δήθεν ευρωπαϊκά δικαιώματα...».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου