Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΟ ξανά Βαρκελώνη

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος για το τρίτο ευρωπαϊκό ραντεβού της ιστορίας του κόντρα στη Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νου" και το Sport24.gr σας θυμίζει τι έγινε στις δύο προηγούμενες επισκέψεις των "πρασίνων" στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Από τη μεγάλη ρεβάνς για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με το γκολ-ποίημα του Μιχάλη Κωνσταντίνου και την απίστευτη ευκαιρία του Γκόραν Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις, μέχρι την συντριβή μερικά χρόνια αργότερα για τη φάση των ομίλων παρά τις απίστευτες επεμβάσεις του Μάριο Γκαλίνοβιτς.


Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 3-1, 9 Απριλίου 2002

Μετά το 1995-96 όπου είχε φτάσει μία ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Άγιαξ, νικώντας 1-0 στο Άμστερνταμ και χάνοντας με 3-0 στην Αθήνα), ο Παναθηναϊκός επέστρεψε δυναμικά στα ευρωπαϊκά σαλόνια έξι χρόνια αργότερα, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά τη σεζόν 2001-02.


Στην πρώτη φάση των ομίλων οι "πράσινοι" κατέλαβαν την 1η θέση με 12 βαθμούς (4 νίκες-2 ήττες) έχοντας στον ίδιο όμιλο τις Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα, ενώ στην δεύτερη φάση πήραν τη 2η θέση με 8 βαθμούς (πρώτη στον όμιλο η Ρεάλ με 16 βαθμούς, αποκλείστηκαν οι Πόρτο και Σπάρτα Πράγας), γεγονός που τους έστειλε στο δρόμο της Μπαρτσελόνα.


Στον πρώτο προημιτελικό που έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου 2002 στο γήπεδο της Λεωφόρου, η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν κοίταξε στα μάτια τη Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Λουίς Ενρίκε, Τσάβι και Κλάιφερτ, και τελικά όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει το "μηδέν" στην εστία της απέναντι στους Καταλανούς αλλά πήρε και τη νίκη με 1-0.




Η φάση που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 79', με τον Νορβηγό διαιτητή Χάουγκε να δείχνει την άσπρη βούλα σε μαρκάρισμα του Γιόνας Κόλκε μέσα από την περιοχή από τον Αμπελάρδο και τον Άγγελο Μπασινά να νικάει από τα 11 βήματα τον Μπονάνο.


Με αυτό το αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη μία εβδομάδα αργότερα με το όνειρο της εισόδου στην τετράδα, ενώ με την εμφάνισή του έδειξε πως θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν αυτός αντί της "Μπάρτσα" στα ημιτελικά, με αντίπαλο τη Ρεάλ.


Και αυτό γιατί μόλις στο 8' η ελληνική ομάδα πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό: μετά από μπαλιά του Μπασινά ο Μιχάλης Κωνσταντίνου κέρδισε τη μπάλα και γύρισε ωραία το σώμα του με μέτωπο προς την εστία, και παρά την πίεση του Φρανκ Ντε Μπερ εξαπέλυσε σουτ-κεραυνό από τα 30 μέτρα που έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Μπονάνο.



"Η Μπάρτσα υποφέρει και περνάει" El Mundo Deportivo, 10-4-2002


Πλέον η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν τρία γκολ για να πάρει αυτή το εισιτήριο για τους "4", με την ελληνική άμυνα ωστόσο να λυγίζει υπό την πίεση των Ισπανών. Στο 23' ο Λουίς Ενρίκε έφερε το ματς στα ίσα και στο 49' έκανε το 2-1, με τον Χαβιέρ Σαβιόλα να κάνει το 3-1 στο 61' δίνοντας σκορ πρόκρισης στους "μπλαουγκράνα".



Ο αποκλεισμός πάντως ήρθε με ψηλά το κεφάλι για την ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν καθώς από το 80' και μετά άρχισε να πιέζει, ενώ έχασε δύο τεράστιες ευκαιρίες να κάνει το 3-2 και να "ξεράνει" περίπου 100.000 Ισπανούς που γέμισαν το "Καμπ Νόου".


Στο 85' ο Κάρλες Πουγιόλ απέκρουσε με το δεξί πόδι πάνω στη γραμμή το εξ επαφής πλασέ του Κωνσταντίνου (στην ίδια φάση τραυματίστηκε ο Μπονάνο και αντικαταστάθηκε από τον Ρέινα) ενώ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βλάοβιτς έστειλε τη μπάλα ελάχιστα εκατοστά έξω από το αριστερό δοκάρι, με μονοκόμματο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.



Γκολ: Λουίς Ενρίκε (23', 49'), Σαβιόλα (61') / Κωνσταντίνου (8')



Γήπεδο: "Καμπ Νόου", Βαρκελώνη

Θεατές: 89.000

Διαιτητής: Ουρς Μέγιερ (Ελβετία)



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:




Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρέσακ): Μπονάνο (85' Ρέινα), Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ Ντε Μπερ, Κόκο (44' Κλάιφερτ), Τσάβι, Κοκού, Λουίς Ενρίκε, Ριβάλντο, Όφερμαρς (75' Γκάμπρι), Σαβιόλα



Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Κυργιάκος, Γκούμας, Χένρικσεν, Φύσσας, Μπασινάς, Σάριτς, Κόλκα (76' Βλάοβιτς) Καραγκούνης (44' Μικαέλσεν), Κωνσταντίνου, Λυμπερόπουλος (46' Ολισαντέμπε)







Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 5-0, 2 Νοεμβρίου 2005

Τρία χρόνια μετά την σύγκρουσή του με τη Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και πάλι απέναντι στο "καμάρι της Καταλονίας", αυτή τη φορά όμως για τη φάση των ομίλων.



Τη σεζόν 2005-06 η κλήρωση στο Μοντεκάρλο έφερε το "τριφύλλι" στον ίδιο όμιλο με τις Μπαρτσελόνα, Βέρντερ Βρέμης και Ουντινέζε, με τους Καταλανούς να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη κόντρα στην ελληνική ομάδα.

Στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική, οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα, αποτέλεσμα αναμφισβήτητα πολύ καλό αν σκεφτεί κανείς πως οι "μπλαουγκράνα" διέθεταν στις τάξεις τους την φονική επιθετική τριπλέτα των Ροναλντίνιο, Ετό και Μέσι.

Η ρεβάνς όμως ήταν εφιαλτική για τον Παναθηναϊκό του Αλμπέρτο Μαλεζάνι καθώς συνετρίβη με 5-0 στο "Καμπ Νόου" για την 4η αγωνιστική, σε μία από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές της ιστορίας του.



"Ποδοσφαιρικό μεθύσι" El Mundo Deportivo, 3-11-2005


Η επιλογή του Μαλεζάνι να παίξει με άμυνα ζώνης πιέζοντας αρκετά ψηλά αποδείχτηκε καταστροφική, με τους παίκτες του Ράικαρντ να κάνουν... πάρτι και να προηγούνται με 4-0 στο ημίχρονο.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο Φαν Μπόμελ νίκησε με ψηλοκρεμαστό πλασέ τον Γκαλίνοβιτς για το 1-0, ο Ετό διπλασίασε τα τέρματα για τους Καταλανούς μόλις στο 14', ο ίδιος παίκτης βρήκε δίχτυα στο 40', ενώ ενδιάμεσα ο Μέσι έβαλε και αυτός το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς.

Στο 65' ο Ετό πέτυχε χατ-τρικ και ανέβασε στο 5-0 το σκορ, το οποίο ήταν και το τελικό, καθώς αφενός οι Ισπανοί έριξαν ρυθμούς και αφετέρου ο Μάριο Γκαλίνοβιτς ήταν ο φύλακας-άγγελος της εστίας του Παναθηναϊκού.

Ναι, μπορεί να ακούγεται παράδοξο βάσει σκορ, όμως ο "Super Mario" ήταν ο κορυφαίος για την ομάδα του με πλήθος σωτήριων επεμβάσεων, κάτι που μαρτυρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα είχε 23 σουτ προς την εστία του Παναθηναϊκού, εκ των οποίων τα 17 εντός εστίας.


Γκολ:
Φαν Μπόμελ (1'), Ετό (14', 40', 65'), Μέσι (34')


Γήπεδο: "Καμπ Νόου", Βαρκελώνη
Θεατές: 75.000
Διαιτητής: Ρενέ Τέμινκ (Ολλανδία)



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:




Μπαρτσελόνα (Φρανκ Ράικαρντ): Βαλδές, Ολεγέρ, Πουγιόλ, Εντμίλσον, Φαν Μπρόνκχορστ, Τσάβι (71' Εθκέρο), Ινιέστα (51' Μότα), Φαν Μπόμελ (61' Γκάμπρι), Ετό, Μέσι, Ροναλντίνιο



Παναθηναϊκός (Αλμπέρτο Μαλεζάνι): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μπίστσαν (46' Κώτσιος), Μόρις, Δάρλας (61' Τζιόλης), Κονσεϊσάο, Λεοντίου, Νίλσον, Σέριτς (79' Βόουτερ), Γκονσάλες, Δ.Παπαδόπουλος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου