Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δωροδοκίες που συγκλόνισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο


Η απόπειρα δωροδοκίας -σύμφωνα με τις καταγγελίες- του τερματοφύλακα των Τρικάλων Χρήστου Πουρή στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τον Λεβαδειακό δεν αποτελεί φαινόμενο της σημερινής εποχής.  Έχει βαθιές ρίζες και χρονολογείται πολλές δεκαετίες πριν.


Του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη


Tα περιστατικά είναι πολλά και μόνο ορισμένα εξ αυτών βγήκαν στην επιφάνεια ακολουθώντας το δρόμο της δικαιοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι (δράστες) την έβγαλαν καθαροί, είτε γιατί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη, είτε γιατί τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή.
Αναζητήσαμε και βρήκαμε ορισμένες κραυγαλέες απόπειρες ή καραμπινάτες περιπτώσεις, που τάραξαν το πανελλήνιο.



“Yπόθεση λουλουδιών”

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’70, η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η “υπόθεση λουλουδιών” την περίοδο 1974-75 που προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στον Ηρακλή. Στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (28/5/75) η ήττα για τον “γηραιό” ήρθε εύκολα. Οι ποδοσφαιριστές Τάκης Νικολούδης, Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Γιώργος Ροκίδης είχαν ομολογήσει ότι προηγήθηκε απόπειρα εξαγοράς τους από παράγοντες του Παναθηναϊκού για να έχουν μειωμένη απόδοση.
Μεσολαβητής, σύμφωνα με τις τότε καταθέσεις, ήταν ο Γιώργος Ροκίδης, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, που “συνελήφθη” την προηγούμενη μέρα στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει οι “πράσινοι”. Όταν ρωτήθηκε από τους παράγοντες του Ηρακλή γιατί βρέθηκε εκεί, η απάντησή του “πήγα να ενημερωθώ για την πορεία του αδελφού μου, που παίζει στον Παναθηναϊκό”, δεν έπεισε κανέναν.  Όσο για την ανθοδέσμη με τα λουλούδια, η αποδοχή της στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε αυτομάτως πως οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή. Την επόμενη μέρα ακολούθησαν μαραθώνιες συζητήσεις σε τεταμένο κλίμα στο διοικητικό συμβούλιο του Ηρακλή, όπου και αποφασίστηκε να διαγραφούν οριστικά οι Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης, ενώ στον Νικολούδη επιβλήθηκε εξάμηνη διακοπή συμβολαίου, λόγω αμφιβολιών και εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας. Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον  Άρειο Πάγο, ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος, όταν όμως η υπόθεση τελεσιδίκησε, ο Παναθηναϊκός σώθηκε από τον υποβιβασμό χάρη στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Ανδριανόπουλο (παιδικό φίλο του προέδρου του Παναθηναϊκού Απόστολου Νικολαΐδη).


Υποβιβασμός Ηρακλή

Την περίοδο 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίσθηκε από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική. Παράγοντες και φίλαθλοι της ομάδας έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του, ώστε να υπάρξει ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Μάταια όμως. “Μη με μπλέκετε εμένα με τέτοια, εγώ είμαι άλλωστε Παναθηναϊκός”, είχε πει ο αείμνηστος πρωθυπουργός. Οι “κυανόλευκοι” συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους.


“Καθαρός” ο Παναθηναϊκός

Το 1982 ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς Γιώργος Χαλκίδης του πρόσφερε δύο εκατομμύρια δρχ. για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Ηρακλή-Παναθηναϊκού για το κύπελλο.  Ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο εφετείο. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστικοί που συγκροτούν το όργανο δεν πείστηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, επειδή ο δράστης ήταν απλώς μέτοχος και όχι μέλος του δ.σ. της εταιρείας.


Τιμωρία-χάδι

Την περίοδο 1985-86 η ΑΕΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό. Ο -τότε- γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος φέρεται ότι είχε πλησιάσει τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο. Μεσάζων φέρεται ότι ήταν ο πρώην παίκτης της Καβάλας, μετέπειτα της ΑΕΚ και του Μακεδονικού Γιώργος Ρήγας. Αποτέλεσμα; Η πολιτεία δεν έστειλε την ΑΕΚ, όπως προβλεπόταν, στη Β’ Εθνική, αλλά της αφαίρεσε μόλις τέσσερις βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ ισοβάθμησε με τον Ηρακλή και στο “μπαράζ της ντροπής”, που δόθηκε στο Βόλο, για μία θέση στο ΟΥΕΦΑ, ο Ηρακλής διαμαρτυρόμενος κατέβηκε με εννέα αναπληρωματικούς παίκτες και μετά από λίγο ο αγώνας διακόπηκε σε βάρος του, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ακόμη ισόπαλο 0-0. Οι “κυανόλευκοι” έμειναν με πέντε παίκτες λόγω τριών κόκκινων καρτών και ενός τραυματισμού.


Δωροδοκία-μαϊμού

Την περίοδο 1987-88 ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής  Άρης Λουκόπουλος κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι προσέγγισε με σκοπό να δωροδοκήσει τον φλωρινιώτη κεντρικό αμυντικό των Πατραίων, Λεωνίδα Βόσδου. Η ομολογία του ίδιου του ποδοσφαιριστή “δεν με πλησίασε κανείς” οδήγησε τους δικαστές στο συμπέρασμα πως η όλη ιστορία κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο για να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος της αντιπάλου στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι. Η Παναχαϊκή, που βρισκόταν στο άρμα Κοσκωτά, νίκησε με 2-1, ο Βόσδου αθωώθηκε από το δικαστήριο και ο Λουκόπουλος τιμωρήθηκε.  



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου