Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ελληνική μαύρη κωμωδία

Με «ξέφραγο αμπέλι» μοιάζουν τα παιχνίδια που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στο πρωτάθλημα ή το Κύπελλο, καθώς οι χούλιγκαν, ό,τι ώρα θέλουν διακόπτουν τα ματς, όπως έγινε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, την περασμένη Τετάρτη...

Η ρεβάνς της Τούμπας είναι άλλος ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγώνων όπου δεν πρωταγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές, αλλά οι χουλιγκάνοι ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας (άλλωστε, πριν από το «ντου» των ΠΑΟΚτσήδων, είχαν προηγηθεί οι εισβολές Ολυμπιακών, Παναθηναϊκών, ΑΕΚτσήδων, Αρειανών και άλλων). Τα επεισόδια αυξάνονται από αγωνιστική σε αγωνιστική, η ατιμωρησία βασιλεύει, οι αρμόδιοι μόνο μιλούν και κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες, τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν τηρούνται, η δυσοσμία από τα σκάνδαλα περί «στημένων» και ύποπτων αγώνων πνίγει τα πάντα και τα ελληνικά γήπεδα έχουν γίνει το βασίλειο των «στρατών» της αλητείας...


Κατάχρηση εξουσίας;

Το γεγονός ότι στον επεισοδιακό ημιτελικό της Τούμπας, κι ενώ όλη η Ελλάδα από την τηλεόραση έβλεπε περίπου 30 οπαδούς του ΠΑΟΚ να έχουν εισβάλει στο γήπεδο και να τα σπάνε, αλλά να γίνονται μόλις δύο συλλήψεις οπαδών, μία πριν και μία μετά τον αγώνα, για ρίψη βεγγαλικών, προκάλεσε την επέμβαση του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μπακέλλα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική έρευνα ακόμη και για πιθανή κατάχρηση εξουσίας της Αστυνομίας.

Η κραυγαλέα περίπτωση που οδήγησε τον εισαγγελέα στην απόφασή του αυτή, ήταν ο κάτοχος της φωτοβολίδας που χτύπησε τον Σάχα. Ο δράστης φαίνεται από την κάμερα ασφαλείας του γηπέδου να συλλαμβάνεται από ιδιωτικό αστυνομικό, να παραδίδεται στην αστυνομία, αλλά να μην είναι μεταξύ των συλληφθέντων του αγώνα! Τελικά, μετά εντολή του εισαγγελέα, ο δράστης εντοπίστηκε, αφού βέβαια είχε παρέλθει το αυτόφωρο. Σημαντικό στοιχείο επίσης, ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ, κάτω των 20 χρόνων! Και όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για γόνο γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος με το δικηγόρο του θα παρουσιαστεί στην Αστυνομία και η υπόθεσή του θα πάει σε τακτική δικάσιμο.

Την άποψη ότι ο ημιτελικός έπρεπε να διακοπεί οριστικά, και μάλιστα πριν από την εισβολή των οπαδών του ΠΑΟΚ, εξέφρασε ο Πάνος Μπιτσαξής, με τον οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. «Στο σημείο που χτυπήθηκε ποδοσφαιριστής (Σάχα), το παιχνίδι έπρεπε να διακοπεί χωρίς συζήτηση εκεί», υπογράμμισε ο γ.γ. Αθλητισμού σε συνέντευξή του στον «Βήμα FM», ξεκαθαρίζοντας: «Στις περιπτώσεις που πλήττεται ή απειλείται η σωματική ακεραιότητα αθλουμένων ή νομίμως παρευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο -εκτιμώ ότι αυτό αποκομίζουμε ως εμπειρία από το φετινό πρωτάθλημα και τα περιστατικά- πρέπει με κανονιστικούς, αυτοματοποιημένους όρους, το παιχνίδι να διακόπτεται, να μηδενίζεται η υπαίτια ομάδα και να αφαιρούνται βαθμοί. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές σ' αυτό και το έχω ήδη θέσει στην ΕΠΟ».

Ο Σ. Πιλάβιος, σε συνέντευξη Τύπου, σχολίασε τα επεισόδια της Τούμπας λέγοντας ότι «θα συμφωνήσω με τον κ. Μπιτσαξή. Θα βρούμε τρόπο να βγάλουμε τα βεγγαλικά από τα γήπεδα. Δεν είναι ζούγκλα τα γήπεδα. Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες, αλλά εμείς πρέπει να δούμε τι να κάνουμε». Για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε για άλλη μια φορά μια γενική και ανούσια τοποθέτηση: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διανύει τις καλύτερες μέρες, αλλά εμείς δεν πετάμε λευκή πετσέτα. Είμαστε εδώ. Είμαι αποφασισμένος να φτάσουμε σύντομα στη μέρα που το ποδόσφαιρο δεν θα παίζετε στην Ευελπίδων».

* Η δεύτερη αναβολή (αυτή τη φορά λόγω απεργίας των δικηγόρων) της εκδίκασης της υπόθεσης κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη αυξάνει τις πιθανότητες για παραγραφή του παραπτώματος. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατηγορείται για δυσφήμηση του αθλήματος, λόγω της συμπεριφοράς του μετά την λήξη του πρόσφατου ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Η υπόθεση θα εκδικαστεί την 31η Μαρτίου.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου