Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κίνδυνος κραχ για το ισπανικό ποδόσφαιρο

Στα 4 δισ. ευρώ εκτινάχτηκε το χρέος των επαγγελματικών ομάδων



Σε μια εποχή που το ισπανικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί στην Ευρώπη, κυρίως χάρη στην Μπαρτσελόνα που κατέκτησε δύο φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια (2009, 2011) αλλά και στη Ρεάλ που έχει συγκεντρώσει τους πιο ακριβοπληρωμένους ανθρώπους του ποδοσφαίρου (Μουρίνιο, Ρονάλντο), η κατάσταση της οικονομικής υγείας φαίνεται να είναι κρίσιμη.
Την ώρα που η Ισπανική Λίγκα υιοθετούσε ένα σχέδιο ώστε να καταστούν ικανές οι ισπανικές ομάδες να εφαρμόσουν το οικονομικό fair play της UEFA, το οποίο θα αρχίσουν να ισχύει από το 2013 οι ισπανικές εφημερίδες αποκάλυπταν την τραγική οικονομική κατάσταση του ποδοσφαίρου της χώρας.

Σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα της Μαδρίτης «Marca» τα συνολικά χρέη των ομάδων της Α', Β', και Γ' κατηγορίας ανέρχονται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρωταθλήτρια» είναι η Ρεάλ της οποίας το χρέος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία γνωστά στοιχεία το χρέος των Μερένγκες έφθανε στο τέλος της περιόδου 2008-2009 τα 690 εκατ. ευρώ Στη συνέχεια ακολούθησαν οι πανάκριβες μεταγραφές των Ρονάλντο, Κακά, Μπενζεμά, Τσάβι Αλόνσο, Αλμπιόλ ενώ πέρυσι το καλοκαίρι κατέφθασαν στη Μαδρίτη οι Ντι Μαρία, Οζίλ, Κεντίρα που ανέβασαν ακόμη περισσότερο το χρέος. Η Μπαρτσελόνα σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Σάντρο Ροσέλ είχε πέρυσι χρέος 489 εκατ. ευρώ και για αυτό αποφάσισε εφέτος να ακολουθήσει «πολιτική λιτότητας» διαθέτοντας μόνο 45 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.

Και αν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, παρά τα χρέη τους, είναι καλοπληρωτές όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές υπάρχουν εκατοντάδες επαγγελματίες παίκτες «φεσωμένοι» από τις ομάδες τους. Περισσότεροι από 300 ποδοσφαιριστές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα τα οποία ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ. Αρκετοί από αυτούς όμως ακόμα και αν δικαιωθούν δεν θα τα πάρουν, τουλάχιστον όλα, καθώς 21 ομάδες θέλουν να ενταχθούν στον νόμο για την πτώχευση.

Σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες θα πάρουν μόνο τα μισά από τα χρεωστούμενα. Ηδη θεωρείται βέβαιο ότι αρκετές ομάδες της Segunda Division (περιλαμβάνει τη Segunda Α και Segunda Β, τη Β' και Γ' Εθνική κατ' αντιστοιχία με τα ελληνικά δεδομένα) θα υποβιβασθούν καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους.«Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ειδικά όσον αφορά τους παίκτες των μικρότερων ομάδων που μια απεργία των παικτών είναι μια πραγματική απειλή» παραδέχεται η «Marca».

Η ισπανική οικονομική κρίση πλήττει γενικότερα τον ισπανικό αθλητισμό και όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Παρά το γεγονός ότι το ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι το καλύτερο στην Ευρώπη πέντε ομάδες του η Εστουντιάντες, η Μπανταλόνα, η Μενόρκα, η Βαγιαδολίδ και η Γρανάδα έχουν κηρύξει στάση πληρωμών ενώ η Αλικάντε βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.

Στην ποδηλασία, άθλημα με υψηλή δημοτικότητα στην Ισπανία, οι επαγγελματικοί αγώνες ολοένα και λιγοστεύουν ενώ στο χάντμπολ η κρίση χτύπησε ακόμη και τη Σιουδάδ Ρεάλ, φιναλίστ στον εφετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το οποίο κατέκτησε η Μπαρτσελόνα. Οσο για το βόλεϊ, μέχρι στιγμής μόλις πέντε ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επαγγελματική κατηγορία από την οποία αποχώρησε η Μπαρτσελόνα, που... πλήρωσε την περιοριστική πολιτική της νέας διοίκησης του συλλόγου, η οποία διέλυσε την ομάδα του μπέιζμπολ επειδή κόστιζε 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου