Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

«Τρεις εγκληματικές ομάδες»

Ο πρόεδρος της Καβάλας, Σταύρος Ψωμιάδης
 Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου (23/9/2010) η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, διαβιβάζει προς το νεοσύστατο τότε γραφείο Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση της βασιμότητας δημοσιευμάτων του Τύπου που μιλούσαν για τον «χορό των «μαύρων» εκατομμυρίων από τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου».


Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας του Τμήματος, Πόπη Παπανδρέου, η οποία λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου, υπέβαλε στην προϊσταμένη της 130σέλιδη πορισματική αναφορά. Μια εμπεριστατωμένη νομικά έκθεση στην οποία αναπτύσσονται ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της έρευνάς της που φαίνεται πως οδηγούν στο ξήλωμα των «συμμοριών του ποδοσφαίρου». Ανάμεσά τους, σαράντα εκθέσεις της UEFA για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, μαρτυρικές καταθέσεις, αναφορές του ΣΔΟΕ για ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και περισσότεροι από ογδόντα ψηφιακοί δίσκοι στους οποίους καταγράφονται οι συνομιλίες των ανίερων συναλλαγών των εμπλεκομένων.


Εντάλματα

Με βάση αυτή την αναφορά-φωτιά, στην κατακλείδα της οποίας ζητούνταν να κινηθεί ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων σε βάρος 83 προσώπων, ανάμεσα στα οποία ηχηρά ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως προέδρων μεγάλων ΠΑΕ, πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών), προπονητών, διαιτητών, ποδοσφαιριστών, μπουκμέικερ και άλλων, πραγματοποιήθηκαν προχθές οι πρώτες δέκα συλλήψεις και χθες εκδόθηκαν πέντε εντάλματα σε βάρος ακόμη πέντε προσώπων που δεν εντοπίστηκαν από τις αρχές (όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι ιδιότητες και τα αδικήματα δημοσιεύονται σήμερα στην «Ε»).

Οταν ξεκινήσει η τακτική ανάκριση θα κληθούν να λογοδοτήσουν ακόμη 68 άτομα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για εμπλοκή τους στο τεράστιο σκάνδαλο που αφορά το παρακράτος του ελληνικού ποδοσφαίρου και κυρίως της Β' Εθνικής κατηγορίας. Σύμφωνα με εκθέσεις ειδικών της UEFA, το ελληνικό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας «είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης». Καθώς από το 2008 μέχρι και το 2011 διεξήχθησαν τουλάχιστον σαράντα προσυνεννοημένα παιχνίδια με εμπλεκόμενους διοικήσεις των ομάδων, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, προπονητές.


Οι «διευθυντές»

Χθες το μεσημέρι οι δέκα πρώτοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο από αυτούς είναι οι διευθυντές των τριών συνολικά εγκληματικών ομάδων (το πόρισμα κάνει λόγο για «ιδιαίτερα επικίνδυνα οργανωμένα κυκλώματα»), που απαρτίζουν την πολυπληθή συμμορία του παρακράτους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρώτος πρώτος, ο Αχιλλέας Μπέος, μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου, και δεύτερος και... καλύτερος ο Γιώργος Τσακογιάννης, αφεντικό της ομάδας της Ηλιούπολης, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρχές για δράση σε κυκλώματα της νύχτας. Ο τρίτος φερόμενος ως διευθυντής εγκληματικής ομάδας, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χρυσόστομος Ψωμιάδης, ισχυρός άντρας της Καβάλας, ανήκει στην ομάδα των πέντε κατηγορουμένων που καταζητούνται.

«Είναι η φούσκα του ΠΑΣΟΚ», φώναξε ο Αχιλλέας Μπέος την ώρα που οδηγούνταν στον εισαγγελέα, ενώ ο Γιώργος Τσακογιάννης κοιτώντας με αποστροφή τους δημοσιογράφους τούς... μάλωσε: «Τον Κούγια (σ.σ. έχει κάνει σχετικές καταγγελίες) να ακούτε εσείς και θα πάτε μπροστά».

Από την πλευρά του, ο Ν. Κακκαβάς, συνήγορος του Μπέου, μίλησε για «ασαφές και αόριστο κατηγορητήριο», ενώ ο Γ. Μαρκουλάκος, συνήγορος του Γ. Τσακογιάννη, είπε ότι ο πελάτης του δηλώνει «αθώος» και χαρακτήρισε «λάθος τακτική τη διαπόμπευση που γίνεται σε ανθρώπους με οικογένειες πριν ακόμη κριθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη».

Διαμαρτυρίες, και μάλιστα έγγραφες με αίτησή του προς της, κ. Ράικου, εξέφρασε «για τον άγριο διασυρμό μου», ενώ «στο πόρισμα δεν αναφέρεται ούτε μία πράξη στην οποία εμπλέκομαι» και ο εκ των συλληφθέντων, Σταύρος Ψωμιάδης του Χρυσόστομου, πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλας.

Και οι δέκα παραπέμφθηκαν μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης στον ένατο τακτικό ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Οι εννέα θα προσαχθούν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα και ο δέκατος την Τρίτη. Μέχρι τότε θα είναι όλοι κρατούμενοι.

Οι υπόλοιποι εξήντα οκτώ εμπλεκόμενοι θα κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή καθώς γι' αυτούς δεν παραγγέλθηκε σύλληψη. Ο λόγος είναι ότι παρά τα σοβαρά αδικήματα που αντιμετωπίζουν δεν διώκονται, όπως οι δεκαπέντε, για το διαρκές (με χαρακτήρα αυτόφωρου) κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.


Το βαθύ λαρύγγι

Το «βαρύ πυροβολικό» της δικογραφίας των χιλιάδων σελίδων είναι τα στοιχεία της UEFA, αλλά και οι καταγγελίες ένος ανώνυμου πολίτη που γνώριζε πολλά και τα αποκάλυψε όλα τηλεφωνικά σε αστυνομικό του Α.Τ. Παλαιού Φαλήρου. Τα στοιχεία που εισέφερε ο πολίτης, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος γιατί φοβόταν για τη ζωή του, έδωσαν το έναυσμα για την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξων εμπλεκομένων. Από κει και πέρα τη δουλειά την έκανε το... βαλιτσάκι της ΕΥΠ. Οι άντρες της υπηρεσίας κατέγραφαν επί τέσσερις μήνες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κι ανέφεραν για τα αποτελέσματα των ερευνών τους αποκλειστικά και μόνο στους αρμόδιους εισαγγελείς.



Η UEFA

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την UEFA:

Η Οι εκθέσεις της ήταν καταλυτικές. Οπως χαρακτηριστικά κατέθεσε ενόρκως στην Ελληνίδα εισαγγελέα ο ειδικός στοιχημάτων της UEFA, Dhont Karl Astere Η., «παρατηρείται συστηματική χειραγώγηση στα ελληνικά παιχνίδια βάσει δεδομένων στοιχηματισμού από ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων», όταν δε στην οικεία αναφορά της UEFA σημειώνεται ότι ένας αγώνας είναι «διεφθαρμένος» ακόμη κι αν χαρακτηρίζεται «ελαφρώς ύποπτος», αυτό είναι 100% ακριβές χωρίς να υπάρχει ποσοστό σφάλματος εν όψει του ότι οι ειδικοί της UEFA καταλήγουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα έπειτα από παρακολούθηση χιλιάδων ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων. Ενώ ο συντονιστής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Graham Leslie Peaker, κατέθεσε ενόρκως ότι το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης επί του οποίου εδράζονται οι επίμαχες αναφορές που στάλθηκαν στην ΕΠΟ για την περίπτωση της Ελλάδας βασίζονται σε πληροφορίες που λαμβάνονται από τις εταιρείες στοιχηματισμού που τυγχάνουν επεξεργασίας από ειδικούς στοιχημάτων και με βάση τη στατιστική ανάλυση, καταλήγουν στο συμπέρασμα περί του αν ένας αγώνας είναι ύποπτος ή όχι. Ο μάρτυρας αναφέρει ότι «σε ποσοστό 90% τα αποτελέσματα είναι ακριβή γιατί οι αριθμοί δεν λένε ψέματα».

Τα συμπεράσματα της UEFA -αναφέρει η εισαγγελέας- ενισχύονται και από τους ειδικούς στοιχήματος του ΟΠΑΠ.

Πέραν πάσης αμφιβολίας
Από τις 19/1/2011 έως τις 8/5/2011 παρακολουθούνταν (μετά την έκδοση σχετικών βουλευμάτων) όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εμπλεκομένων.

Αναφέρεται για το περιεχόμενό τους στο εισαγγελικό πόρισμα:

«Τα στοιχεία που προέκυψαν (συνεκτιμώμενα και με άλλα στοιχεία) επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας:

1ον: Την ύπαρξη ιδιαίτερα επικίνδυνων "οργανωμένων κυκλωμάτων", πραγματοπαγούς φύσεως, με συγκεκριμένη υποδομή (αφθονία οικονομικών μέσων, τεχνολογικό εξοπλισμό) αλλά και με επαφές και διασυνδέσεις με πλήθος ατόμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δομή και διαρκή δράση από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα με σαφή στόχο τη συστηματική τέλεση επιλεγμένων αξιόποινων πράξεων και διακρίνονται για την αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητά τους, και συγκεκριμένα των κακουργημάτων της εκβίασης και της απάτης με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης πλουτισμού.

2ον: Την τέλεση των εγκλημάτων της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα όχι μόνο στην περίπτωση των σαράντα ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και σε πλήθος άλλων παιχνιδιών του παράνομου στοιχήματος μέσω του Διαδικτύου σε στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου