Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Το ντοκιμαντέρ του BBC για την ξεφτίλα του 1994

Μια ομάδα που περιφερόταν σε εκδηλώσεις χορηγών, μια ομοσπονδία χωρίς οργάνωση, ένας προπονητής που ήταν ταυτόχρονα αρχηγός των πάντων, παίκτες "χαμένοι" χωρίς ηθικό, μια κλοπή που έφερε τσακωμούς, εκβιασμούς και εντάσεις, ένας ομογενής που ήθελε να παίξει βασικός και χιλιάδες άλλοι που πικράθηκαν όσο ποτέ. Αυτή είναι η ιστορία του "Ελλάδα 1994".


Οι μεγάλοι ίσως να έχουν ξεχάσει αρκετά απ'αυτά που έγιναν το καλοκαίρι του 1994, αφού έχουν περάσει πια 20 χρόνια. Οι νέοι έχουν ακούσει και έχουν διαβάσει πολλά για την παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν το έζησαν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να βιώσουμε ξανά εκείνη τη θλιβερή ποδοσφαιρική ιστορία, ώστε "να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι".

Η καλύτερη επιστροφή στο καλοκαίρι του 1994 είναι μέσω εικόνας και ήχου. Όχι μόνο απ'τους τρεις αγώνες της Εθνικής μας στην Αμερική, αλλά απ'όλο το διάστημα της παρουσίας μας εκεί. Βρήκαμε και σας ετοιμάσαμε βίντεο απ'το ντοκιμαντέρ του BBC, που είχε αφιερωθεί αποκλειστικά στην Εθνική μας ομάδα.

Το BBC είχε ακολουθήσει την αποστολή και είχε καταγράψει σχεδόν τα πάντα. Τα προβλήματα οργάνωσης, τις εκδηλώσεις χορηγών που είχαν εκνευρίσει τους παίκτες, το άσχημο κλίμα μεταξύ του Αλκέτα Παναγούλια και των ποδοσφαιριστών, τη γενική ερασιτεχνική συμπεριφορά και φυσικά τις τρεις βαριές ήττες στη διοργάνωση.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση μία και μοναδική φορά, όταν και παίχτηκε, μεταγλωττισμένο, σε ειδική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Στο διαδίκτυο διασώθηκαν μόνο μερικά ολιγόλεπτα βιντεάκια, με το περίφημο ξέσπαμα του Παναγούλια στα αποδυτήρια.



Τo Contra.gr έχει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ και σας το παρουσιάζει για πρώτη φορά. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να το δουν ολόκληρο στο τέλος της σελίδας. Για τους υπόλοιπους, ετοιμάσαμε 13 ξεχωριστά βίντεο, με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές. Απ'το φιλικό με τη Βολιβία στο παλιό "Καραϊσκάκης", μέχρι το τέλος της διαδρομής και την ήττα απ'τη Νιγηρία.

Πραγματικά απίστευτα περιστατικά και πλάνα, που εξηγούν εν πολλοίς το ελληνικό ναυάγιο του Μουντιάλ του 1994, αλλά και αποκαλύπτουν αυτό που κάποιοι παλιοί ξέχασαν και οι νέοι δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν: τα χάλια της Εθνικής ομαδας στα χρόνια που προηγήθηκαν του Ρεχάγκελ, τον απαράδεκτο και σχεδόν ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούσε.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου