Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ιστορία του τζόγου


Μέσω ιστορικών αρχείων, μπορούμε να δούμε ότι το στοίχημα είναι τόσο παλιό όσο η ίδια η ιστορία. Στην πάροδο του χρόνου, η έννοια του στοιχήματος συναντάται στους περισσότερους πολιτισμούς και κουλτούρες από την Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο και φυσικά μέχρι τη μεγάλη πόλη της Ρώμης, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι η ανάγκη για τζόγο είναι βαθιά ριζωμένη στο ανθρώπινο είδος.Ο τζόγος ήταν πολύ δημοφιλής στην Αρχαία Ελλάδα, αν και απαγορευμένος. Επίσης, από ευρήματα που χρονολογούνται περί το 2.300 π.Χ., διαφαίνεται ότι ο τζόγος ήταν πολύ δημοφιλής και στην Κίνα.


Τα οργανωμένα αθλητικά στοιχήματα ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις ιπποδρομίες που ξεπήδησαν στα 1800. Τα στοιχήματα στην πραγματικότητα έγιναν ανάρπαστα στις αρχές του 1900 όταν η ψυχαγωγία έγινε πιο προσιτή για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις. Στην αρχή, χρησιμοποιήθηκε σύστημα δημοπρασιών. Οι παίκτες πόνταραν σε έναν κλήρο που εκπροσωπούσε ένα άλογο σε μία συγκεκριμένη κούρσα. Σε αυτό το σύστημα, οι ίδιοι οι παίκτες θέτουν τις πιθανότητες αυτόματα. Κάθε παίκτης προσπαθούσε να πετύχει το μεγάλο ποτ, και όποιος είχε τον κλήρο για το άλογο που νικούσε το έπαιρνε. Τα άλογα που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν δίδονταν σε πολύ υψηλότερες τιμές, από τη στιγμή που ο κάτοχος του κλήρου ήταν πιο πιθανό να κερδίσει το ποτ. Τα άλογα με χαμηλότερη κατάταξη επέτρεπαν στους παίκτες να δοκιμάσουν την τύχη τους για το ποτ με μικρότερο στοίχημα αλλά μειωμένη πιθανότητα νίκης.


Το σύστημα δημοπρασίας ήταν περιορισμένο επειδή έβαζες στοιχήματα μόνο για τον αριθμό των αλόγων σε κάθε κούρσα. Ενώ κάποιοι bookies άνοιγαν πολλαπλές δημοπρασίες για μία μόνο κούρσα, παρόλα αυτά έχαναν πολλά σε κάθε κλήρο. Η λύση ήταν να προσφέρουν αποδόσεις για κάθε άλογο. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις (όπως 50-1) σήμαιναν μεγαλύτερη αποπληρωμή αλλά μικρότερη πιθανότητα νίκης. Τα άλογα που λάμβαναν μεγαλύτερες αποδόσεις είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσουν αλλά αποπλήρωναν σε χαμηλότερο ποσοστό (5-1 για παράδειγμα).


Ένα παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε και στα αθλητικά γεγονότα, όπως την πυγμαχία και τους πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου. Ήταν δύσκολο για τους bookies να ορίζουν με ακρίβεια τις πιθανότητες και όταν προέκυπτε μια ομάδα με αναπάντεχη νίκη, οι bookies έχαναν ένα σωρό λεφτά.

Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου, αναπτύχθηκε η έννοια του point spread. Αυτό έκανε τα στοιχήματα στα αθλήματα ακόμα πιο δημοφιλή. Η μετάδοση των αθλημάτων στην τηλεόραση συνέχισε αυτή την πορεία – τα αθλήματα έγιναν πιο δημοφιλή, πράγμα που έκανε τα στοιχήματα πιο δημοφιλή, πράγμα που έκανε κάποιους ανθρώπους να απολαμβάνουν περισσότερο τα αθλήματα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου