Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Έριξε τα τείχη!

Την ημέρα της εθνικής εορτής των Γερμανών, με την ενοποίηση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας επέλεξε ο Ολυμπιακός να ρίξει τα δικά του... τείχη παίρνοντας μέσα στη Βρέμη την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ανεπανάληπτος θρίαμβος των «ερυθρόλευκων» με το 3-1 επί της Βέρντερ, μετέτρψε σε όνειρο έναν... εφιάλτη 11 χρόνων για την ομάδα του Πειραιά.

Το 32ο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στο Τσάμπιονς Λιγκ έφερε την μονάκριβη, την πολυπόθητη εκτός έδρας νίκη και μάλιστα τη στιγμή που κανείς δεν την περίμενε!

Ο Τάκης Λεμονής, την ώρα που αρκετοί τον ήθελαν στριμωγμένο στο «καναβάτσο» και να «παίζει» την παραμονή του στον πάγκο στο «Βεζερστάντιον», έδωσε τα... ρέστα του και έστειλε τα εκατομμύρια των φίλων της ομάδας του στους «επτά ουρανούς»!

Το εντυπωσιακό 3-1 επί της Βέρντερ που ακόμα... μετρούσε τα γκολ (8-1) στο ματς με την Αρμίνια, καταγράφεται ως το δεύτερο πιο λαμπρό «παράσημο» στην καριέρα του 47χρονου τεχνικού αλλά και στη θητεία του στον Ολυμπιακό. γηνγηνμγην

Ομως, και το πρώτο, πριν από πέντε χρόνια, στη Ριζούπολη (18 Σεπτεμβρίου 2002), όταν οι πρωταθλητές σημείωσαν τη μεγαλύτερη, σε σκορ, νίκη στην πολύχρονη παρουσία τους στην Ευρώπη (6-2 τη Λεβερκούζεν), συνοδεύτηκε (και) από τη δική του «σφραγίδα»...

Τότε, στο ξεκίνημα της πορείας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός προερχόταν από μέτρια εμφάνιση και ισόπαλο αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στον Ηρακλή (2-2)...

Τι σύμπτωση! Και τώρα, η πιο μεγάλη βραδιά ήρθε τέσσερις μέρες μετά από παιχνίδι στην ίδια πόλη και ανάλογο αποτέλεσμα (1-1 με Αρη).

Μοιάζει ασύλληπτο αν αναλογιστούμε ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε ν' ανατρέψει όλα τα στατιστικά του στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Απέναντι σε μια αδιάκοπη μηχανή παραγωγής ευκαιριών και γκολ, οι «κόκκινοι» βρέθηκαν να χάνουν, από το 32ο λεπτό (πλασέ του Αλμέϊδα) και χωρίς να υστερούν της Βέρντερ και κατάφεραν όχι μόνο να ισοφαρίσουν αλλά να «γυρίσουν» το σκορ και πάρουν διαφορά δύο τερμάτων στο, μέχρι πρότινος... εφιαλτικό τους δεκάλεπτο:

Στο 82' ο Πατσατζόγλου εκτόξευσε «ρουκέτα» έξω από την περιοχή και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (1-2) και στο 87' ο Κοβάσεβιτς με πλασέ από κοντά (πήρε το «ριμπάουντ» από ασταθή απόκρουση του Φάντερ), έβαλε «φωτιά» στην εξέδρα των φίλων του Ολυμπιακού...

Στη Βρέμη εξάλλου, έγινε κι αυτό: Μετά την ισοφάριση του Στολτίδη (73', προηγήθηκε σουτ του Κοβάσεβιτς), ο Ολυμπιακός στάθηκε στο γήπεδο σαν μεγάλη ομάδα!

Ούτε «μαζεύτηκε» πίσω από τη σέντρα για να κρατήσει το αποτέλεσμα, ούτε ο προπονητής του αντικατέστησε επιθετικούς και αμυντικούς...

Ακόμα και η αλλαγή του Γκαλέτι (αποδοκιμάστηκε προς στιγμή από μερίδα οπαδών) με τον Κοβάσεβιτς αποδείχτηκε «χρυσή» έμπνευση αλλά και μελετημένη!

Ο Σέρβος «γέμισε» την περιοχή, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία των «ερυθρολεύκων» στο β' μέρος (οι Γερμανοί ήταν πελαγωμένοι και απείλησαν μόνο μια φορά τον θαυμάσιο, Νικοπολίδη) και ο «Τζόλε» έγινε πολύ πιο επικίνδυνος από την δεξιά πλευρά.

Οι πρωταθλητές έδειξαν χαρακτήρα, θράσος και κυρίως αυτοπεποίθηση, στοιχεία που συνήθως... άφησαν στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, κάθε φορά που περνούσαν τα σύνορα...

Ο Βασίλης Τοροσίδης με την μεγαλειώδη εμφάνιση στην επανάληψη, ο Αντώνης Νικοπολίδης με τις σωτήριες επεμβάσεις του, ο Παρασκευάς Αντζας με τις τοποθετήσεις του, ο Κριστιάν Λεντέσμα με τα χιλιόμετρα που «έγραψε» στο κοντέρ του και το μαρκάρισμα στον Ντιέγο, ο Ιεροκλής Στολτίδης και φυσικά ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ήταν οι πρωτομάστορες, εκεί δίπλα στον Τάκη Λεμονή, στον ανεπανάληπτο θρίαμβο επί γερμανού εδάφους!


Κίτρινες: Σανόγκο - Λεντέσμα


ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ: Φάντερ, Πάσανεν, Μερτεζάκερ, Νάλντο, Τόσιτς, Γένσεν, Φριτζ (63' Μπορόφσκι), Φρινγκς, Ντιέγκο, Ρόζενμπεργκ (77' Σανόγκο), Αλμέιδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης (86' Πάντος), Αντζας, Ραούλ Μπράβο, Ντομί (19' Ζούλιο Σέζαρ), Πατσατζόγλου, Λεντέσμα, Στολτίδης, Γκαλέτι (72' Κοβάσεβιτς), Τζόρτζεβιτς, Λούα Λούα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου