Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

«Χρυσή» επέτειος


Η δεύτερη μέρα του Ιουνίου ξυπνάει πάντα «χρυσές» αναμνήσεις στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και, γενικά, στους Ελληνες φιλάθλους. Το «τριφύλλι» σαν σήμερα το 1971 πάτησε τον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ». Οι παίκτες του ετοιμάζονταν κόντρα στον Αγιαξ να κατακτήσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο. Δεν τα κατάφεραν κόντρα στην παρέα του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά η ιστορία είχε γραφτεί. Προπονητής του Παναθηναϊκού το 1971 ήταν ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας με συνεργάτες του τους Γαβρίλο Γαζή, Γιάννη Τζουνάκο. Πρόεδρος ήταν ο Μιχάλης Κίτσιος. Στον δρόμο για το «Γουέμπλεϊ» οι άσοι του «τριφυλλιού» ξεκίνησαν αποκλείοντας τη Ζενές Ες με δύο νίκες, 2-1 εκτός (Αντωνιάδης 6', Ελευθεράκης 35') και 5-0 στη Λεωφόρο (τέσσερα γκολ πέτυχε ο Αντωνιάδης 27', 30', 37', 58' και ένα ο Ελευθεράκης 17'). Ακολούθησε η νίκη εντός επί της Σλόβαν με 3-0 (Δομάζος 3', Αντωνιάδης 55', Δεληγιάννης 87'). Η ήττα με 2-1 εκτός (Αντωνιάδης 52'), ήταν γλυκιά. Στις 9 Μαρτίου ο Παναθηναϊκός αποσπά 1-1 εκτός από την Εβερτον με γκολ του Αντωνιάδη στο 81' και στη ρεβάνς το 0-0 δίνει το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά.


Ημιτελικός και τελικός

Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε στην ημιτελική φάση να παίξει με τον μεγάλο Ερυθρό Αστέρα. Στο Βελιγράδι ηττήθηκε 4-1, με τον Καμάρα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του «τριφυλλιού» στο 550'. Λίγοι πίστευαν στο θαύμα, αλλά στην κατάμεστη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός διέλυσε τους Γιουγκοσλάβους με 3-0. Τα ιστορικά γκολ σημείωσαν ο Αντωνιάδης στο 1' και στο 54' και ο Καμάρας στο 68'.

Είχε απομείνει ένα βήμα. Στον τελικό, όμως, παρά τη μαχητικότητα των άσων του Παναθηναϊκού, ήρθε η ήττα με 2-0 από τους «ιπτάμενους Ολλανδούς». Σε εκείνον τον ιστορικό τελικό είχαν αγωνιστεί οι Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.



Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου