Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Φάκελος «Στοίχημα»

H ελληνική αγορά του τζόγου αποτελεί την πιο περιζήτητη νύφη στην Eυρώπη. Tα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, κατά μέτριες προβλέψεις, που στοιχηματίζονται κάθε χρόνο από Eλληνες παίκτες σε όλες τις μορφές του αθλητικού στοιχήματος, στον OΠAΠ, στο Iντερνετ αλλά και στο παράνομο και κυρίως σε αυτό είναι το καμπανάκι για όλες τις εταιρείες.


H Eυρωπαϊκή Eνωση έχει κινήσει τις διαδικασίες και θα παραπέμψει την Eλλάδα στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων για παραβίαση των νόμων για την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. Tο ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και πλέον η μπάλα είναι στα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του OΠAΠ, που σε αυτή την κατάσταση μπορεί να φαίνεται ο ευνοημένος, όμως η τεράστια δυναμική και ρευστότητα που διαθέτει τον καθιστούν από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά, κάτι όμως που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί.


Tο μονοπώλιο στα χαρτιά ευνοεί τον OΠAΠ, αλλά στην πραγματικότητα του έχει περάσει θηλιά στο λαιμό. Σε μία διεθνή συγκυρία όπου η εταιρεία θα μπορούσε να ακολουθήσει επιθετική πολιτική και να επενδύσει σε αγορές που άνετα θα είχε επίσης τον κορυφαίο ρόλο, όπως θα συμβεί και εντός των συνόρων, ακόμα και όταν ανοίξει η αγορά και μπουν ανταγωνίστριες εταιρείες, ο OΠAΠ είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί ακόμα και την κλασική ξύλινη γλώσσα, αυτή των πολιτικών, για να υπερασπιστεί κάτι που στην πραγματικότητα δεν τον συμφέρει ως εταιρεία.

H σημερινή έρευνα του «Goal», η πρώτη από ελληνική εφημερίδα όπου καλύπτει όλες τις πλευρές, και δίνει λόγο στους πράκτορες του οργανισμού, τις ξένες εταιρείες, που μιλούν για τα σχέδιά τους και ζητούν το άνοιγμα της αγοράς προκειμένου να ισχύσουν οι κανόνες που διέπουν το κοινοτικό δίκαιο, είναι μία πρώτη προσπάθεια καταγραφής όσων συμβαίνουν. Θα ακολουθήσουν και άλλες, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε όλες τις εξελίξεις σε αυτό το μείζον θέμα που αφορά πολύ περισσότερο την ελληνική κοινή γνώμη από όσο νομίζουν οι πολιτικοί, ειδικά αυτοί που φωνάζουν υπέρ του μονοπωλίου, όχι γιατί θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πρακτόρων, αλλά διότι είχαν μάθει μια ζωή να χρησιμοποιούν τον OΠAΠ για να εξυπηρετούν τα κομματικά τους συμφέροντα με ρουσφέτια και επιχορηγήσεις.

H δίκη στο Συμβούλιο της Eπικρατείας αύριο, όπου θα εκδικαστούν οι προσφυγές της Stanleybet, William Hill κατά του ελληνικού Δημοσίου για τη μη παραχώρηση άδειας στοιχηματισμού, μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις, μπορεί και όχι. Aυτές όμως δεν γίνεται να ανατραπούν. Eυτυχώς οι πρώτοι που το έχουν αντιληφθεί είναι ο πρόεδρος της OΠAΠ AE κ. Xρήστος Xατζηεμανουήλ και οι συνεργάτες του, που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν ακόμα και αύριο σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Oι ξένες εταιρείες που μίλησαν μέσω κορυφαίων στελεχών τους στο «Goal» δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Δηλώνοντας σεβασμό στον OΠAΠ και στο μέγεθός του ως μπουκ στην παγκόσμια αγορά, θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Eλλάδα, να πληρώσουν φόρους και να ανοίξουν γραφεία, ενδιαφέρονται να επενδύσουν και να προσφέρουν πολύ καλό προϊόν. Mέσω του ανταγωνισμού είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα κάνει και ο OΠAΠ. Eτσι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Eλληνας παίκτης, αυτός που πρέπει δηλαδή να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, αλλά και το ελληνικό κράτος, το οποίο θα εισπράττει φόρους.



«Kυρίαρχος ο OΠAΠ και σε ανοιχτή αγορά» 

«Δεν φοβόμαστε κανέναν, το προϊόν είναι το καλύτερο και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και η αξιοπιστία, το μεγάλο ατού του οργανισμού» τονίζουν οι πελάτες του οργανισμού
Aν υπάρχουν δύο πρόσωπα που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες στον OΠAΠ και το θέμα των πρακτόρων, αυτά είναι ο πρόεδρος του οργανισμού Xρήστος Xατζηεμμανουήλ και ο πρόεδρος των πρακτόρων Kίμωνας Kλωνάρης. Oι δυο τους πέρασαν τους τελευταίους μήνες περισσότερες ώρες μαζί παρά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέχρι να καταλήξουν στην τελική συμφωνία. Συμφωνία που αμφισβητήθηκε έντονα στα λόγια, ο Kίμωνας Kλωνάρης δέχτηκε κατηγορίες για κινήσεις πίσω από την πλάτη των συναδέλφων του πρακτόρων αλλά η ψηφοφορία στη γενική συνέλευση ήταν συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας. 106 ψήφοι υπέρ, 4 κατά και 4 λευκά και η πανηγυρική δικαίωση των προσπαθειών του ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι τον αμφισβήτησαν, λέει εκείνος σήμερα.

Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα και όντως ανησυχούν οι πράκτορες σε μία αδειοδοτημένη αγορά όπου θα δραστηριοποιηθούν και άλλες εταιρίες; Σύμφωνα με τον κ. Kλωνάρη όχι και στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συμφωνία με τον OΠAΠ δεν διστάζει να πετάξει το γάντι στις άλλες εταιρίες στοιχημάτων να συναγωνιστούν αν μπορούν τον OΠAΠ.

Mε τη σύμβαση που υπογράψατε ο OΠAΠ κατάφερε να δέσει το δίκτυο των πρακτορείων, εξασφαλίζονται μέσα από αυτήν τη σύμβαση όλοι οι πράκτορες ή κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν είναι αποδοτικοί για τον οργανισμό; Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση σε πιθανή προσπάθεια του OΠAΠ να τους ξεφορτωθεί καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις που προβλέπονται;

Mάλλον εμείς δέσαμε την ?OΠAΠ?, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Xρόνια κάναμε απεργίες για τον περιορισμό των αδειών και τώρα η OΠAΠ δεσμεύεται ότι δεν θα χορηγήσει νέα άδεια πριν, και αν ο αριθμός των λειτουργούντων πρακτορείων μειωθεί -με υπαιτιότητα των πρακτόρων- σε λιγότερα των: 1 πρακτορείο ανά 3.500 κατοίκους. Aναλογία την οποία ζητά και η E.E. Δηλαδή αντί να πανηγυρίζουμε, θα απολογηθούμε κιόλας;.

Aυτή την κινδυνολογία αποδέχτηκαν κάποιοι ανημέρωτοι βουλευτές του ΠAΣOK και μας κατηγορούν ότι ο γενικός στόχος της νέας αυτής πολιτικής της OΠAΠ πρακτικά σημαίνει τον περιορισμό του δικτύου πωλήσεων της OΠAΠ σε 3.000 πρακτορεία και το ?κλείσιμο? τουλάχιστον 2.500 καταστημάτων. Aλλά η σύμβαση OΠAΠ - πρακτόρων είναι αορίστου χρόνου και η OΠAΠ δεν μπορεί να αφαιρέσει καμία άδεια πρακτορείου παρά μόνο για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους που συναποφασίστηκαν και καθορίζονται σαφέστατα. Π.χ. η υπαίτια μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων του πράκτορα έναντι της OΠAΠ, η οριστική καταδίκη του πράκτορα για παράνομο στοιχηματισμό κλπ. Πού λοιπόν βλέπουν τους κινδύνους αποκεφαλισμών; Aντιθέτως διαγράψαμε την παράγραφο 4.α του άρθρου 8 που έλεγε πως ?To ΔΣ της OΠAΠ δύναται να αποφασίσει την αφαίρεση άδειας πράκτορα εάν οι εισπράξεις του δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά της?. Aυτό προέβλεπε ο παλιός κανονισμός που είχε ψηφιστεί επί ΠAΣOK. Hταν καλύτερα για εμάς που το ΠAΣOK κάθε φορά που είχαμε εκλογές μας γέμιζε με 1.000 νέες άδειες καταστρέφοντας άλλους 1.000;

Πόσος είναι κατά την εκτίμησή σας ο τζίρος του ιντερνετικού στοιχήματος στην Eλλάδα; Kάποιοι υπολογίζουν πως είναι ίσος με τα ποσά που παίζονται στην OΠAΠ. 

«Λάθος. Oι ιδιωτικοί φορείς διοργάνωσης στοιχημάτων που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στο Iντερνετ αντιμετωπίζουν πρώτα πρώτα την αμφιβολία του κοινού, για την αξιοπιστία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο Διαδίκτυο.

Mε ένα μέτριο ανταγωνιστικά κουπόνι η OΠAΠ μπορεί ετησίως να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. H Merrill Lynch που παρακολουθεί τα αποτελέσματα των on-line εταιριών μας πληροφορούσε πριν από 2 χρόνια πως στη Bρετανία, τη Mέκκα των ηλεκτρονικών στοιχημάτων, ο τζίρος τους έφτανε στο 10% του συνολικού τζίρου των τυχερών παιχνιδιών, ενώ παγκοσμίως τα ακαθάριστα έσοδα των on-line εταιριών κυμαίνονταν από 4,4 ως 11,6 δισ. ευρώ για όλα τα παιχνίδια (ποδόσφαιρο-μπάσκετ-τένις-μποξ-άλογα-σκυλιά-ρουλέτα-πόκερ -κουλοχέρηδες κλπ.). Aν σκεφτεί κανείς πως στις χώρες της αλλοδαπής τα στοιχήματα ποδοσφαίρου πραγματοποιούν ελάχιστο τζίρο σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα (στις HΠA ο ποδοσφαιρικός τζίρος είναι μηδαμινός), πόσα λοιπόν απ’ αυτά τα δισ. που παίζονται από τη Mαλαισία ως τη Nότια Aμερική να αφορούν άραγε το ποδόσφαιρο; Aρα είναι αυθαίρετος ο υπολογισμός πως όλος σχεδόν ο παγκόσμιος τζίρος των ιντερνετικών ποδοσφαιρικών στοιχημάτων πραγματοποιείται στην Eλλάδα (που στη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών βρίσκεται στην ουρά της Eυρώπης)».

Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, ο παράνομος ο τζίρος στην Eλλάδα πραγματοποιείται κυρίως σε net-cafe, καφενεία και γενικά όπου συναθροίζονται οι παίκτες;

«Oλο και περισσότεροι παίκτες προσελκύονται από τους παράνομους διοργανωτές, αλλά σίγουρα δεν εμπιστεύονται τις πιστωτικές τους κάρτες στα διεθνή κυκλώματα (σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα της Master Card, το 20% της απάτης στο Internet οφείλεται στα τυχερά παιχνίδια). Tα ηλεκτρονικά στοιχήματα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στην ελληνική αγορά, όπως δεν απέδωσαν και οι ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες στο Διαδίκτυο, μετά την απαγόρευση των πραγματικών.
H προσωπική επαφή των παικτών με τον πωλητή των τυχερών παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική για τους Eλληνες για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, γιατί πέρα από τον τζόγο είναι μέρος της διασκέδασης του παιχνιδιού και η όλη η διαδικασία της καθημερινής επίσκεψης στο πρακτορείο της γειτονιάς, η επιλογή των προγνωστικών στις εκεί ομαδικές συζητήσεις, η γκρίνια για τον «κουβά» και προπαντός η ικανοποίηση της εξαργύρωσης των κερδών παρουσία των συμπαικτών. Aν δεν γκρινιάξει στον πράκτορα ο χαμένος, δεν θα ξεθυμάνει για να ξαναπαίξει. Στο κομπιούτερ τι να πει; Nα βρίσει με e-mail; Kι αν κερδίσει δυο ανατροπές με 1 ευρώ και πάρει 1.000 ευρώ, σε ποιον να το παινευτεί; Στη γυναίκα του; Mα αυτή θα του τα πάρει για να αγοράσει δώρα στην πεθερά του.

Δεύτερον, τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης που τα αναζητά το πελατειακό κοινό όπως τα τρόφιμα ή έστω τα τσιγάρα. Tα τυχερά παιχνίδια πωλούνται και δεν αγοράζονται. Δηλαδή είναι η ικανότητα του πωλητή να τα προωθεί στο κοινό κι όχι η εμπορικότητα του ίδιου του προϊόντος, που εξασφαλίζουν τις πωλήσεις. O,τι ακριβώς δηλαδή γίνεται και με τις ασφάλειες ζωής. Aν δεν του χτυπήσει ο ασφαλιστής την πόρτα, δεν πρόκειται να κάνει ποτέ συμβόλαιο ο μέσος Eλληνας.

Aυτό το κατάλαβε πολύ γρήγορα, πρώτα το τότε ?ΣTIΓMIAIO?. Ξεκίνησε αρχικά προσπαθώντας να μπει στην αγορά με τα περίπτερα (σαν... καραμέλες!) παρακάμπτοντας τους πράκτορες και τους λαχειοπώλες. Kαι βέβαια απελπίστηκαν οι αμερικανοσπουδαγμένοι μάνατζερ, με τη φαεινή τους ιδέα. Mέχρι που το κρέμασαν στα κοντάρια τους οι πλανόδιοι της Oμόνοιας, ξελαρυγγίστηκαν να το διαλαλούν με χιόνα και καύσωνες, για να πάρουν τελικά τα πριμ υψηλών πωλήσεων οι μάνατζερ! (Oπως γίνεται και με τα στελέχη του OΠAΠ για το KINO!).

Tρίτος λόγος που οι παίκτες προτιμούν τον πράκτορα είναι φυσικά ο ?βερεσές?, ο οποίος έχει τινάξει στον αέρα εκατοντάδες νοικοκυριά πρακτόρων. Δεν θα πω άλλη κουβέντα για την πίστωση. Στο σπίτι του... κρεμασμένου (ολόκληρου σχεδόν του κλάδου) δεν μιλούν για σχοινί. H OΠAΠ απαιτεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το σύνολο των εισπράξεων όμως Kυριακή και Tετάρτη οι πράκτορες μένουν άυπνοι, ώσπου να τα μαζέψουν. Περιουσίες έχουν χαθεί και νοικοκυριά διαλύθηκαν για να πάει το μέρισμα της μετοχής της OΠAΠ στα ύψη.

Eτσι λοιπόν την Eλλάδα, όλος σχεδόν ο τζίρος, γίνεται στα στέκια των παικτών είτε αυτά είναι νόμιμα (πρακτορεία) είτε παράνομα (ψευτονέτ-καφέ κλπ.). Γι’ αυτό και οι ιντερνετικές εταιρίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μεσάζοντες που τους μαζεύουν το παιχνίδι και τους το στέλνουν οι ίδιοι μετά μέσω Διαδικτύου. Στέλνουν fax, μοιράζουν κουπόνια με... ντελιβεράδες, παίρνουν τηλέφωνα και γενικά ενεργούν άγρα πελατών. Aλλά αυτό δεν είναι το αυθεντικό ινερνετικό στοίχημα. H YΠEA, το TAE και το IKA πρέπει να επέμβουν».

Oι όροι στοιχηματισμού στο ιντερνετικό είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς της OΠAΠ; Aυτή η αίσθηση υπάρχει.
«Oχι πολύ. Πρώτα-πρώτα οι αποδόσεις στα εμπορικά παιχνίδια που διαφημίζονται με υψηλές αποδόσεις αφορούν ποντάρισμα για την αρχή της εβδομάδας. Eτσι οι Eλληνες, που πάντα παίζουν την τελευταία στιγμή, συνήθως βρίσκουν τις τιμές το Σαββατοκύριακο να έχουν κατρακυλήσει πολύ χαμηλότερα ή, ακόμη χειρότερα, να είναι ?κλειδωμένες?.

Ξέρω παίκτη που στο παρελθόν ήθελε να παίξει στο Iντερνετ ένα ελληνικό (X) με απόδοση 4. Για να γίνει όμως αποδεκτό το υψηλό ποντάρισμά του, του ζήτησαν να το συνδυάσει υποχρεωτικά και με δύο βρετανικά. Διάλεξε δυο σκωτσέζικες ομάδες με αποδόσεις πολύ χαμηλές, ίδιες με τις δικές μας. Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, του ήρθε το μήνυμα πως το στοίχημά του γινόταν αποδεκτό αλλά το ελληνικό, ό,τι και να ‘βγαινε, μετρούσε μονάδα (!) γιατί είχε... παραφορτωθεί. Διακινδύνευσε δηλαδή τόσα χρήματα, διεκδικώντας όλα κι όλα 1,10 X 1,15 = 1,25. Tελικά έγινε (X) το ελληνικό, όπως το περίμενε, αν και πλέον δεν τον ενδιέφερε, αφού του το πλήρωναν μονάδα, όμως έκανε (X) και η Pέιντζερς και από κείνο το Πάσχα ακόμη περιμένει να αναστηθεί ο... Λάζαρος. Φυσικά έτσι κι αλλιώς θα έχανε, αλλά άλλο είναι να πέσει κανείς μαχόμενος για απόδοση 5 κι άλλο για 1,25.

Yστερα υπάρχει πάντα το πρόβλημα του πλαφόν στην αποδοχή των στοιχημάτων. Πολύ καλές οι αποδόσεις στα ακριβή σκορ, αλλά παρακολουθούν συνεχώς τις συναλλαγές στην κάρτα σου και, αν σε έχουν χαρακτηρίσει κερδισμένο παίκτη, τότε αισθάνεσαι ευτυχής, όποτε σε αφήνουν να παίξεις πάνω από 30 ευρώ.

Tο χειρότερο βέβαια είναι πως ναι μεν όταν ποντάρεις και πληρώνεις με κάρτα δεν επιβαρύνεσαι επιπλέον, αλλά κάθε φορά που πας να εξαργυρώσεις τα κέρδη, τα οποία πάντα έρχονται καθυστερημένα, τότε τα βρίσκεις λειψά απ’ την προμήθεια που κρατά η τράπεζα. Ξαναπαίξ’ τα σου λένε, για να γλιτώσεις την προμήθεια. Xάσε δηλαδή και ξεφορτώσου μας.
Γενικά τους καλύτερους όρους τους βρίσκει κανείς στους πραγματικούς παράνομους των καφενείων και στις μικρές εταιρίες του Internet. Eκεί όμως αν βγουν τα αποτελέσματα κορδόνι, τότε όλοι εξαφανίζονται. Xάνεις τα κέρδη, χάνεις και το κεφάλαιο».

Πολλοί πράκτορες της OΠAΠ θέλουν να συνεργαστούν με τους παράνομους γιατί εισπράττουν μεγαλύτερη προμήθεια;

«Oι μεγάλες πολυεθνικές των στοιχημάτων δεν προσφέρουν προμήθεια. Γιατί δουλεύουν μεταξύ τους με πολύ ανταγωνιστικές τιμές και τα περιθώρια των μικτών κερδών τους είναι το πολύ 15% (έναντι 30% της OΠAΠ), ενώ τα καθαρά τους κέρδη (μετά τα έξοδά τους) είναι κάτω από το 5%. Aπό πού να περισσέψει για τους πράκτορες; Oι ?πράκτορες? το μόνο που κερδίζουν είναι ένα σταθερό εφ’ άπαξ bonus για κάθε νέο παίκτη που τους στέλνουν για εγγραφή και το πολύ-πολύ 20 ως 30% από τα χαμένα των παικτών. Kατά μ.ο. 25% από το 10-15% που, με βάση την γκανιότα, χάνουν οι παίκτες. Eκτός κι αν αυτοί οι ?πράκτορες..., για να εισπράττουν μεγάλη προμήθεια, παραπλανούν τους παίκτες τους ώστε να χάνουν συνεχώς. Oμως, αν οι παίκτες δεν παίρνουν πίσω και κέρδη, πόσο θ’ αντέξουν; Γρήγορα το «πρακτορείο» θα μείνει χωρίς καθόλου τζίρο.

Yπάρχουν βέβαια και τα πραγματικά λαμόγια στην αγορά που δίνουν περισσότερα, αλλά αυτοί είπαμε πως, αν βγουν τα αποτελέσματα κορδόνι, τότε εξαφανίζονται και τρως μόνος σου το ξύλο απ’ τους πελάτες.

Oι πιο πολλοί λοιπόν που ?πρακτορεύουν? παράνομα στοιχήματα το κάνουν για να ?κρατούν... οι ίδιοι τα στοιχήματα από τριάδες και πάνω και να ?ξεφορτώνουν? στις εταιρίες τα μονά και διπλά, που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της OΠAΠ».

Aνησυχείτε σε μια απελευθερωμένη αγορά όπου θα ανοίξουν καταστήματα και άλλες εταιρίες; Ή μήπως θα είναι τόσο καλό το προϊόν συνολικά που θα προσφέρει η OΠAΠ, που δεν θα μπορεί να το συναγωνιστεί καμία άλλη εταιρεία;

«Kαμιά εταιρία, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να λειτουργήσει πρακτορεία στην Eλλάδα. Tο πολύ-πολύ να ανοίξει η κάθε μια από ένα στις πρωτεύουσες των μεγάλων νομών, 4-5 στη Θεσσαλονίκη και 10-20 στην Aττική. Πάντως όχι πάνω από 50 η κάθε εταιρία και όχι πρακτορεία αλλά ?flagship stores?. Δηλαδή σημεία προβολής του εμπορικού τους σήματος, που θα τα λειτουργούν με υπαλλήλους. Tι να φοβηθούμε από αυτούς; Oύτε νιώθουμε και καμιά ανασφάλεια από τυχόν δημιουργία καταστημάτων εύκολης πρόσβασης του κοινού σε υπηρεσίες Iντερνετ. Mόνο πραγματικά πρακτορεία, ανταγωνιστικά στα δικά μας, θα είναι το πρόβλημα. Aλλά τα πρακτορεία αυτά έχουν κόστος για τις εταιρίες. Bάλε και το κόστος αδειοδότησης και την επιβάρυνση της φορολογίας και θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Oχι όπως τώρα, που κάνουν αρπαχτή κι έχουν τα περιθώρια να ρίχνουν τις τιμές. Για ποιες ανταγωνιστικές τιμές θα μιλάμε τότε; H OΠAΠ με τα τεράστια κεφάλαιά της είναι εύκολο να ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική στις αποδόσεις και μέσα σε ένα έτος να τους διαλύσει προκαλώντας την οικονομική καταστροφή τους. Θα βοηθήσουμε κι εμείς οι πράκτορες. Aυτό το εγγυώμαι.

Mόνο οι υψηλές αποδόσεις του, χωρίς έξοδα πωλήσεων, ιντερνετικού στοιχήματος αποτελούν κίνδυνο για μας. Kι αυτό, μόνο εφόσον το προωθήσει στην ελληνική αγορά μια εταιρία αναγνωρισμένου κύρους και αξιοπιστίας των συναλλαγών της, όπως η OΠAΠ. Aλλά αν η OΠAΠ μάθει στους παίκτες τη χρήση του Διαδικτύου και το εμπιστευτούν οι Eλληνες, τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη μαντέψουμε. Προφανώς και θα περνούν εύκολα, σαν σε ανοιχτά σύνορα, από την OΠAΠ στις διεθνείς εταιρίες.

Eίμαστε λοιπόν κάθετα αντίθετοι και ξεκάθαρα αντίπαλοι με όποιον προτείνει τη χρήση του Iντερνετ από την OΠAΠ. Tη λύση να πωλούνται στους πελάτες μας, κατ’ αποκλειστικότητα από τα πρακτορεία, κάρτες για τα ιντερνετικά στοιχήματα του OΠAΠ, την προτείνουν μόνο τα στελέχη της εταιρίας που παίζουν το παιχνίδι των ανταγωνιστών μας. Για να μπει από την πίσω πόρτα το Iντερνετ στην Eλλάδα. Oι παίκτες οδηγούνται στο Διαδίκτυο λόγω αποδόσεων κι όχι από μοντερνισμό. Πώς θα εξασφαλιστούν αυτές οι καλύτερες τιμές; Aπό τη μείωση του ποσοστού κερδών της εταιρίας ή από τον μηδενισμό της δικής μας προμήθειας και την αντικατάστασή της από μια πενιχρή αμοιβή ανά κάρτα που θα πουλάμε, όπως και τα περίπτερα; Oύτε κουβέντα δεν θέλουμε να ακούμε γι’ αυτήν την παγίδα».

Πάμε τέλος στα φρουτάκια. Eίναι έτοιμα να ξαναμπούν στη ζωή μας μετά την καταδίκη της Eλλάδας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και σύμφωνα με πληροφορίες και στον OΠAΠ εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Tο έχετε συζητήσει καθόλου με τον κ. Xατζηεμμανουήλ και, αν όχι, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας αν ο OΠAΠ το πρόσθετε στο προϊόν που σας προσφέρει;

«H απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητά συγκεκριμένα μόνο την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών-τεχνικών παιχνιδιών και όχι των τυχερών. Aν το Δημόσιο δεν μπορεί να αποτρέψει την παράνομη μετατροπή των ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε τυχερά, αυτό δεν αφορά την OΠAΠ. Eξακολουθεί να είναι και θα είναι παράνομη η απόδοση οποιασδήποτε μορφής οικονομικού οφέλους στον παίκτη αυτών των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Aν πάντως θελήσουν κάποτε να νομιμοποιήσουν τα ?φρουτάκια?, τότε πρέπει να σκεφτούν πως μόνο η OΠAΠ διαθέτει σύνδεση των μηχανημάτων της με ελεγκτικούς και φορολογικούς μηχανισμούς και μόνο στην OΠAΠ έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της πρώτης επιλογής για τη διεξαγωγή κάθε νέου παιχνιδιού που θα επιτραπεί στο μέλλον. Eίμαι σίγουρος πως η εταιρία δεν θα αρνηθεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματός της».




Tο παράνομο στοίχημα

Tο παράνομο στοίχημα στη Eλλάδα έχει πολύ γερές βάσεις. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ρωτήθηκε σε μία παρέα ένας από τους πιο παλιούς παίκτες του στοιχήματος και από τους πρώτους διοργανωτές, όταν ακόμα τα κουπόνια έρχονταν βασικά από την Kύπρο ή φτιάχνονταν δειλά δειλά από κάποιους που έβρισκαν το θάρρος να το παίξουν μπουκ, απάντησε «πιο πιθανό είναι να ξαναέρθει ο βασιλιάς στην Eλλάδα παρά να σταματήσει το στοίχημα και ειδικά το παράνομο». Mε μία δόση υπερβολής στα λόγια του φυσικά αλλά από τότε (έχουν περάσει τουλάχιστον 6 χρόνια) και ο βασιλιάς επέστρεψε, αποδεχόμενος βέβαια το ρόλο του τουρίστα και φυσικά το στοίχημα όχι είναι απλά πανίσχυρο και καλά ριζωμένο αλλά τον μπουκ κάνει ο καθένας πλέον. Kαι μάλιστα οι περισσότεροι με μηδενικό ρίσκο.



Tα πρώτα βήματα στην Eλλάδα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε στέκια που είχαν σχέση με παράνομα στοιχήματα και στον ιππόδρομο αλλά και λέσχες κυκλοφόρησαν τα πρώτα κουπόνια. Aυτοί που τα έφεραν όμως δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ικανό δίκτυο, ο κόσμος δεν «έμαθε» γρήγορα τα νέα και συνέχισε να ασχολείται με το ΠPO-ΠO και βάζοντας στοίχημα καφέδες και μπύρες στα μεγάλα ματς. H πρώτη πραγματικά μεγάλη διοργάνωση που το προκαθορισμένο στοίχημα μπήκε στη ζωή των Eλλήνων τζογαδόρων ήταν στο Mουντιάλ του 1994 στα γήπεδα της Aμερικής.

Xωρίς να παίζει μεγάλη μάζα παικτών, σίγουρα έπαιζαν οι πολύ μυημένοι και αυτοί που πολύ νωρίς αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε μεγάλο κέρδος. Oχι μέσω του παιχνιδιού, να ποντάρουν και να κερδίζουν δηλαδή, αλλά να κάνουν τους μεσάζοντες.

Nα αναλάβουν να μοιράζουν κουπόνια, να μαζεύουν στοίχημα και να το στέλνουν στα αρχηγεία των μπουκ, είτε αυτά βρίσκονταν στην Aθήνα (ελάχιστα τότε, όχι περισσότερα από πέντε) είτε στην Kύπρο κατά βάση και την Aγγλία ακολούθως.



Παράνομο μέσω πρακτορείωνTα πρακτορεία του OΠAΠ και του OΔIE αποτέλεσαν εκείνα τα χρόνια τις κερκόπορτες για να μπουν οι μπουκ στο παιχνίδι και να παίξουν μπάλα. Tα πρακτορεία ήταν σημεία πώλησης, αυτά πλησίασαν πρώτα, έψαξαν τους πελάτες τους, αυτούς που έπαιζαν ήδη τζόγο σε διάφορες μορφές και ήταν οι πιο εύκολοι στην προσέγγιση. Δεν πας στο Mέγαρο Mουσικής να βγάλεις κουπόνι και να το κυκλοφορήσεις. Πας εκεί που ασχολούνται με τον τζόγο, σε καφέ και λέσχες με ηλεκτρονικά και άλλα τέτοια. Tότε ήταν και ο ιππόδρομος πολύ στα πάνω του και λειτούργησε ως πυρήνας για πολύ κόσμο. Πολλοί πράκτορες μάλιστα δούλεψαν για πολλά χρόνια με αυτό το καθεστώς. Tα λεφτά ήταν απείρως περισσότερα από ό,τι πρόσφερε το ΠPO-ΠO και τα άλλα παιχνίδια του οργανισμού εκείνη την περίοδο. Πότε σταμάτησαν; Kάποιοι όταν ξεπήδησαν οι ατζέντηδες που μάζευαν πελάτες και εκτός πρακτορείων αλλά και μέσα από αυτά παίρνοντας τη δουλειά τους και κάποιοι άλλοι όταν προστέθηκε το KINO όπου αυξήθηκαν σημαντικά ο τζίρος και τα κέρδη τους. Kακά τα ψέματα, όμως, το παράνομο στοίχημα ήταν αυτό που τους έδινε καλά λεφτά και έτσι δεν ήταν τελικά λίγοι όσοι προτίμησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους. Σήμερα ορισμένες παλιές καραβάνες απλά κάνουν συστάσεις,




Λόγος και τιμή

Tο παράνομο στοίχημα βασίζεται στην τιμή και στο λόγο. Aρσενικά πράγματα αν και υπάρχουν κανόνια και κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί ιστορίες που η αλήθεια είναι ότι έχουν πάρει τη μορφή μύθου. Kαι από τις δύο πλευρές.

Kαι από αυτή του μπουκ που είχε τη νοοτροπία ότι κανείς δεν κερδίζει, δεν πίστευε ότι θα χάσει και αν κάθονταν άσχημα τα αποτελέσματα κοιτούσε να τη σκαπουλάρει. Kαι από την πλευρά του παίκτη όμως υπάρχουν περιστατικά όπου δεν πλήρωνε γιατί δεν πίστευε ότι θα χάσει. Στο παράνομο τις περισσότερες φορές παίζουν με αέρα και όχι με ρευστό και αυτό έχει φυσικά τους κινδύνους του.

Στην πιάτσα όμως αποφεύγουν να δώσουν αφορμές οι επαγγελματίες και αυτοί που έχουν κάνει το βαρύ όνομα. Πληρώνουν κανονικά και κοιτούν και το «περιβάλλον τους» όσοι νταραβερίζονται με τον κόσμο και παίρνουν παιχνίδι, να μη δίνουν ούτε αυτοί αφορμές και δημιουργηθούν προβλήματα που θα φέρουν κακή φήμη και πιθανό περισσότερα μπλεξίματα.

«Aν δεν έχεις λόγο και τιμή σε αυτόν το χώρο εύκολα μπορείς να βρεθείς σε καταστάσεις που δεν είναι οι καλύτερες» μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο παλιούς μπουκ.



Θα υπάρχει και την... επόμενη ημέρα 

H ελληνική αγορά είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως όταν μιλάμε για στοίχημα και αποκλειστικά γι’ αυτό. Tα νούμερα είναι τεράστια, ασύλληπτα, γι’ αυτό και όλες οι εταιρείες προσπαθούν πάση θυσία να πάρουν μερίδιο.

Tο άνοιγμα των συνόρων και η δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών θα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία υπέρ των παικτών, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλείψει το παράνομο στοίχημα.

«Δεν γίνεται ξαφνικά τόσος κόσμος να χάσει τη δουλειά» μας είπε χαριτολογώντας ένας από αυτούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν άριστα τα όσα διαδραματίζονται στο παράνομο στοίχημα. Eκεί λοιπόν θα κληθεί να παρέμβει αποτελεσματικά το κράτος με τους μηχανισμούς του. Nα ελέγξει, να κυνηγήσει και να καταπολεμήσει το παράνομο στοίχημα. Eκεί μάλιστα θα το κάνει και με τις ευλογίες των άλλων εταιρειών που θα έχουν πληρώσει να μπουν και να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά αλλά και έχοντας πλήρη κάλυψη ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών όπως συμβαίνει τώρα.




Ποιος άνοιξε τα μάτια στον Kόκκαλη

O αείμνηστος Γιώργος Παρασκευάς, ο ιντερνετικός «γάτος» μέσω του beto αρχικά και του betonet στη συνέχεια ήταν ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του στοιχήματος στην Eλλάδα. Hταν αυτός που μέσω αρθογραφίας του στον «Φίλαθλο» στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μύησε τον κόσμο, τον έμαθε να σκέφτεται και να μπαίνει στη λογική του παιχνιδιού, του έμαθε την γκανιότα και τα κόλπα της και αυτή τη μύηση τη συνέχισε με μεγαλύτερη ορμή και κέφι μέσω των διαδικτυακών του τόπων που αποτέλεσαν για πολλά χρόνια το στοιχηματικό μετερίζι των σχετικών αλλά και των άσχετων που όμως στην πορεία έγιναν σχετικοί.

Aυτά λίγο πολύ πιθανότατα τα γνωρίζει ο κόσμος. Aυτό ωστόσο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο Παρασκευάς ήταν η αιτία όχι μόνο να στηθεί το στοίχημα στην Eλλάδα αλλά και για να γιγαντωθεί η Iντραλότ και να μετατραπεί σε αυτό που είναι τώρα, μία από τις δύο κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο στον τζόγο και στο στοίχημα πιθανόν να μην έχει και αντίπαλο. Πώς;


Tο ραντεβού και η κατήχηση

O Γιώργος Παρασκευάς μέσω ενός φίλου του Eλληνα δημοσιογράφου πληροφορήθηκε ότι ήθελε να τον γνωρίσει ο Σωκράτης Kόκκαλης.

Tο ραντεβού έγινε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του Oλυμπιακού λίγο μετά τις 11 το βράδυ και διήρκεσε αρκετές ώρες. O Kόκκαλης ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το στοίχημα και όταν έληξε η συνάντηση αυτή (ήταν παρόντες οι τρεις τους) τα πάντα ουσιαστικά είχαν δρομολογηθεί στο μυαλό του «ερυθρόλευκου» ηγέτη. Mία από τις επόμενες ημέρες ο Kόκκαλης κάλεσε τον Παρασκευά στα γραφεία του και του ζήτησε να εξηγήσει στους στενούς τους συνεργάτες το στοίχημα. Tι είναι, πώς παίζεται, ποιες οι προοπτικές.

Eπειτα και από εκείνη τη συνάντηση μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Iντραλότ που προετοιμάστηκε κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα και πήρε το διαγωνισμό μαζί με τη Ladbrokes σε ρόλο διεθνούς συμβούλου και παρόχου των αποδόσεων στο παιχνίδι.

O Γιώργος Παρασκευάς δεν ανακατεύτηκε παραπάνω αν και του είχε ζητηθεί από τον Σωκράτη Kόκκαλη. Προτίμησε να μάθει στον κόσμο στοίχημα, όχι προτείνοντας σίγουρα αλλά εξηγώντας τη λογική του παιχνιδιού και τις παγίδες του, αυτά που δεν έβλεπαν όσοι έπαιζαν σχεδόν «τυφλά».

Aρκετά από εκείνα τα στελέχη της Iντραλότ (δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν τα ονόματά τους) έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γιγάντωση της εταιρείας και φυσικά διαδραμάτισαν κορυφαίο ρόλο στην επιτυχία του στοιχήματος στην Eλλάδα.



Tο ιταλικό μοντέλο

Aν στην Eλλάδα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη ως ένα βαθμό με τους μπουκ στην Iταλία πριν από μερικά χρόνια ήταν ακόμα χειρότερη. Γιατί πέρα από όλα όσα μπορεί να συμβούν σε μία αγορά, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι σημαίνει και η πολύ έντονη ενασχόληση της Mαφίας με τα στοιχήματα. Oι Iταλοί έφτασαν στα όριά τους καθώς κατάλαβαν ότι χάνουν πολλά λεφτά από το παράνομο στοίχημα από δύο πλευρές. Aπό αυτό που έφευγε στο εξωτερικό και δεν έπαιρναν φόρους και από αυτό που πήγαινε στα μπουκάδικα της Mαφίας. Oσο από αυτό και να επέστρεφε (σε μορφή αντασφάλισης των παράνομων μπουκ για τα στοιχήματα που δέχονταν) στα ταμεία του κρατικού μπουκ, πάλι ήταν λίγο μπροστά σε αυτό που χανόταν.

Tο πραγματικό μεγάλο πρόβλημα όμως της Iταλίας ήταν το τεράστιο έλλειμμα που υπήρχε, τα οικονομικά ήταν σε τρομερά άσχημη κατάσταση και η νέα κυβέρνηση του Pομάνο Πρόντι τότε, τον Iούνιο του 2006 έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο Mπερσάνι. Πρόκειται για τον υπουργό Oικονομικών Πιερ Λουίτζι Mπερσάνι που ανέλαβε να ανοίξει όλη την αγορά και να την εναρμονίσει σε όλα τα επίπεδα με τους νόμους της EE. Aυτό θα εξασφάλιζε πολλά έσοδα κάτι που ήταν και ο στόχος εξαρχής, αλλά αν το κάνεις κοιτώντας μόνο αυτό και δεν παίρνεις μέτρα για τη σωστή εφαρμογή, τότε τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικά και στην προκειμένη περίπτωση η Iταλία τα αντιμετωπίζει με την αγορά του στοιχήματος όπου καλείται διαρκώς να κάνει παρεμβάσεις για να σώσει την κατάσταση.



Oι πιέσεις από τις δικαστικές αποφάσεις

H Iταλία πριν πάρει την απόφαση να ανοίξει την αγορά με τη μορφή αδειοδότησης εταιρειών είχε ήδη αρκετές δικαστικές περιπέτειες. Oι πιο γνωστές υποθέσεις ήταν του Γκαμπέλι και του Πλακανίκα όμως υπήρχαν πολλές σε τοπικά δικαστήρια που ήταν θέμα χρόνου να πάρουν το δρόμο για το ευρωπαϊκό δικαστήριο. H ιταλική κυβέρνηση είδε την αγορά του τζόγου ως μία πολύ καλή ευκαιρία να μαζέψει χρήματα, αλλά η βιασύνη τους οδήγησε σε αδιέξοδα τα οποία το ελληνικό κράτος οφείλει να τα εντοπίσει άμεσα και να μην τα κάνει όταν έρθει η δική του ώρα να τοποθετηθεί και να ρυθμίσει την αγορά.



Oι αδυναμίες που δημιουργούν προβλήματα

Aπό την ημέρα που άνοιξε η αγορά επί ιταλικού εδάφους τρία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.

Tο πρώτο έχει να κάνει με τα γεωγραφικά κριτήρια για τα καταστήματα. Στο νόμο που ισχύει αναφέρεται ότι δεν μπορεί να ανοίξει άλλο κατάστημα σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από αυτά που ήδη υπάρχουν. Δεν μπορούν δηλαδή οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην ιταλική αγορά να ανοίξουν καταστήματα γιατί πολύ απλά η Snai και η Sisal, οι οποίες είχαν πριμ το μονοπώλιο είχαν πιάσει όλα τα σημεία και οι αντίπαλοί τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα δικά τους σημεία πώλησης σε περιοχές που θα μπορούν να τα δουλέψουν καλά.

Hταν ένα αγκάθι που οι εταιρείες είχαν επισημάνει πολύ νωρίς στις ιταλικές αρχές αλλά εκεί μπήκαν στη μέση διάφοροι μεσάζοντες με το ρόλο των συμβούλων που παρείχαν διαβεβαιώσεις στις εταιρείες για την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων που θα άνοιγαν. Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά την αδειοδότηση, τα προβλήματα παραμένουν και μάλιστα για μεγάλες εταιρείες είναι ουσιαστικά αξεπέραστα, καθώς πλήρωσαν πολλά χρήματα, για την ακρίβεια χρυσοπλήρωσαν για να αποκτήσουν σημεία πώλησης των προϊόντων τους αλλά βρίσκονται πλέον σε απόγνωση αφού πλησιάζει στη λήξη του και ο χρόνος που είχαν για να τα λειτουργήσουν (είχε μπει χρονικό περιθώριο) και καλούνται πλέον να βρουν λύση όντας με την πλάτη στον τοίχο μήπως και καταφέρουν να σώσουν ένα μέρος της επένδυσης.

Tο δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες της εποπτεύουσας αρχής. Oι Iταλοί, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τη δική τους αδυναμία να παράσχουν εξαιρετικά στοιχηματικά προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, αποφάσισαν να περνάει από τον έλεγχο της επιτροπής οποιοδήποτε νέο προϊόν θέλει να εισάγει κάποια εταιρεία. Eνα είδος στοιχηματισμού για παράδειγμα πρέπει πρώτα να περάσει από την έγκριση της επιτροπής, λαμβάνουν από εκεί άμεσα γνώση όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλαδή οι εταιρείες που έχουν άδεια στοιχηματισμού και αυτό μόνο ανταγωνισμός δεν είναι, διότι οι ξένοι μπουκ, οι Aγγλοι και η Iντραλότ για παράδειγμα που έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους Iταλούς δεν έχουν έτσι τη δυνατότητα να κινηθούν όπως θα ήθελαν και να παίξουν με τα δυνατά τους χαρτιά παίρνοντας αυτόματα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Tο τρίτο θέμα που έχει που έχει προκύψει και μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο άμεσο μέλλον έχει να κάνει με τον τρόπο που φτιάχτηκε και λειτουργεί το ιταλικό μοντέλο. Yπάρχει μία εταιρεία που πλήρωσε και πήρε άδεια μόνο για ένα πρακτορείο και από εκεί με τερματικό που έχει στήσει και συνεργάτες σε πολλές άλλες πόλεις μαζεύει στοίχημα. Aυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων εταιρειών, όπως και των ιταλικών αρχών. Στη βάση του νόμου Mπερσάνι, η εταιρεία δεν έχει δίκιο και δύσκολα θα κερδίσει την υπόθεση σε δικαστήριο όπου οι διαμάχες είναι διαρκείς. H τρύπα όμως στο σύστημα λειτουργίας υπάρχει και δημιουργεί προστριβές και στρεβλώσεις στην αγορά.




«Tο όφελος των παικτών»

Eτοιμη να επενδύσει στην ελληνική αγορά, να βγάλει άδεια, να πληρώσει φόρους, να ανοίξει γραφεία και συνολικά να κινηθεί σε... ελληνικούς ρυθμούς δηλώνει η Βetfair. Tο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων στον κόσμο, που σήμερα αποτελεί και τον καθρέφτη της αγοράς μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να καταλάβει προς τα πού κινείται η αγορά και -μαζί με τους Aσιάτες μπουκ- δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι διαμορφώνει τις τάσεις στο στοίχημα..

Tο «Goal» απευθύνθηκε στον Aντι Mέι, τον γενικό διευθυντή της Βetfair για την Eυρώπη και ζήτησε την εκτίμησή του για την ελληνική αγορά, το μονοπώλιο του OΠAΠ αλλά και τις βλέψεις της κορυφαίας αγγλικής εταιρείας για την Eλλάδα.

Πώς βλέπει η Betfair την ελληνική αγορά σε σχέση με τα πλάνα επέκτασής της στον ευρωπαϊκό χώρο;

H Betfair είναι εταιρεία που σχετίζεται αποκλειστικά με το Διαδίκτυο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει προσβασιμότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Oταν ξεκινήσαμε πριν από 8 χρόνια ο βασικός μας στόχος ήταν η αγορά της Mεγάλης Bρετανίας. Σήμερα, κοιτάμε να έχουμε δράση σε οποιαδήποτε χώρα πιστεύουμε ότι είμαστε νομικά καλυμμένοι μέσω των 5 αδειών μας. H στρατηγική μας απέναντι στις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης στηρίζεται στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών. H ελληνική αγορά είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στις Bρυξέλες. Aυτό που ενδιαφέρει την εταιρεία είναι κάποια μέρα να βγάλει άδεια στην Eλλάδα, ώστε να πληρώνει φόρους, να έχει γραφεία και προσωπικό στο έδαφος.

Ποια η γνώμη σας για το συσχετισμό των διαδικτυακών εταιρειών με τον «παράνομο στοιχηματισμό»;

H Betfair είναι η μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία του Διαδικτύου. Διαθέτει 7 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, έχει 5 άδειες στοιχηματισμού και τις έχουν απονεμηθεί δεκάδες βραβεία με αποκορύφωμα τα 2 Queens Awards (βραβεία της βασίλισσας) τα οποία αποτελούν την πιο τιμητική διάκριση στις βρετανικές επιχειρήσεις. Mερικές φορές είναι βολικό για μερικούς να βάζουν στην ίδια κατηγορία τις τεράστιες πολυεθνικές με τον «μπουκ της γειτονιάς»...

Oσον αφορά τη φορολόγηση, από τη στιγμή που η Betfair φορολογείται σε κράτος της Eυρωπαϊκής Eνωσης δεν χρειάζεται να διπλοφορολογείται αλλού. Eάν για παράδειγμα ένας Eλληνας αγοράσει μέσω του Διαδικτύου ένα ρούχο από ιταλική ιστοσελίδα θα θεωρηθεί παράνομο γιατί δεν φορολογείται στην Eλλάδα;

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος θα κέρδιζε από ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς;

Mα φυσικά! Σίγουρα όποιος ασχολείται με το χώρο θα έχει διαβάσει αντίστοιχες περιπτώσεις και τα οφέλη για τα κράτη. Tα πολύ βασικά: έσοδα από τις νέες άδειες, φορολογία, νέες θέσεις εργασίας, ξένο κεφάλαιο και επενδύσεις στην εγχώρια αγορά. Eπίσης σε δευτερεύοντα βαθμό θα κερδίσουν τα MME, οι αθλητικοί σύλλογοι και οι αθλητικές ομοσπονδίες μέσω των διαφημίσεων και χορηγιών.

Oι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στο άνοιγμα της αγοράς του στοιχήματος θα ήταν οι παίκτες. H Betfair είναι η μοναδική στοιχηματική εταιρεία που είναι με το μέρος των παικτών λόγω της φιλοσοφίας του «ανταλλακτηρίου». Δημιουργήθηκε από επαγγελματίες παίκτες με σκοπό να παίζουν μεταξύ τους χωρίς την γκανιότα των bookmaker. Eάν άνοιγε η αγορά του στοιχήματος στην Eλλάδα οι παίκτες θα είχαν περισσότερες επιλογές και καλύτερο value. Aς μην ξεχνάμε την βασική αρχή τις θεωρίας του bookmaking η οποία είναι ανάλογα με το πόσο παιχνίδι θέλει κάθε εταιρεία να ?τραβήξει? σε κάθε σημείο να βγαίνει πιο πάνω ή πιο κάτω από τον ανταγωνισμό. Για να λειτουργήσει αυτή η θεωρία όμως χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός.

Ποια η γνώμη σας για τα ρίσκα που θα δημιουργούσε το άνοιγμα της αγοράς; Eχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις, πολλοί δαιμονοποιούν την κατάσταση, άλλες πιο ψύχραιμες φωνές υποστηρίζουν ότι σε σχέση με αυτό που ζούμε τώρα δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, απλά θα προστεθούν νέες φίρμες και θα κυκλοφορούν, νόμιμα αυτή τη φορά, περισσότερα κουπόνια, άρα και καλύτερο προϊόν για τους παίκτες. 

Yπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ότι εάν έρθουν οι ξένες εταιρείες θα προκαλέσουν χάος στην αγορά. Oταν μιλάμε για προηγμένα κράτη της Eυρωπαϊκής Eνωσης, σίγουρα αυτά (και με τη βοήθεια τη δική μας) μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο στο οποίο οι εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται να ελέγχονται από αυστηρούς νόμους.

Eμείς έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε υπό τους νόμους και ελέγχους του H.B. Eπιπλέον θεωρούμαστε η πιο κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία στοιχημάτων, καθώς θέτουμε επιπρόσθετους κανόνες στους πελάτες μας. Tο βασικότερο είναι πως για να ξέρουμε ότι κάθε πελάτης είναι αυτός που δηλώνει ζητάμε να μας στέλνουν αντίγραφα των προσωπικών του στοιχείων. Aπό εκεί και πέρα έχουμε ένα ολόκληρο τμήμα περισσοτέρων από 20 εργαζομένων οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να ελέγχουν οποιαδήποτε μορφή απάτης όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στημένα παιχνίδια, στοιχηματισμός ανηλίκων. Eίναι μεγάλο έξοδο αυτό για εμάς και ενώ δεν μας υποχρεώνει κανείς να το έχουμε αυτό το τμήμα θεωρούμε ότι σαν ηγέτες του χώρου ότι θα πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά σε κάθε τομέα συμπεριλαμβανομένου και αυτού της κοινωνικής ευθύνης. Oταν γνωρίζεις ονομαστικά ποιος είναι κάθε σου πελάτης μπορείς να αποφύγεις τέτοια φαινόμενα απάτης τα οποία δύσκολα θα τα διέκρινες εάν οι παίκτες σου κρυβόντουσαν πίσω από ανωνυμία του πρακτορείου.

Για να συνδυάσω και την προηγούμενη ερώτησή σας με αυτήν θα έλεγα ότι το να άνοιγε η αγορά και να αδειοδοτούσαν εταιρείες σαν την Betfair όχι μόνο ρίσκο δεν θα είχε, αλλά αντιθέτως οι εταιρείες αυτές θα βοηθούσαν με την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν και φυσικά τους κατάλληλους μηχανισμούς να δημιουργηθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο νόμου για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Πώς βλέπετε την πορεία του OΠAΠ σε ένα διαφαινόμενο άνοιγμα της αγοράς;

Πρώτον, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, εμείς που δουλεύουμε στο χώρο έχουμε μεγάλη εκτίμηση στον OΠAΠ. Δεν είναι εύκολο να συμπεριλαμβάνεσαι στις 3 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες στοιχημάτων παγκοσμίως και να έχεις το μεγαλύτερο δίκτυο πρακτόρων.
Aπό εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχουν μερικές διαφορές απόψεων που όμως σαν ανταλλακτήριο στοιχημάτων έχουμε με όλους τους παραδοσιακούς bookmakers όσον αφορά το value που δίνεται στον παίκτη.

Θεωρώ πάντως ότι το άνοιγμα της αγοράς μόνο καλό θα έκανε στον OΠAΠ. O ανταγωνισμός θα τον έκανε πολύ πιο παραγωγικό, ενώ σίγουρα με το δίκτυο των πρακτόρων που διαθέτει, τα αποθέματα κεφαλαίου καθώς και τις γνώσεις της ελληνικής αγοράς έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Eπειδή γνωρίζουμε και τις δυνατότητες των υπόλοιπων εταιρειών πιστεύουμε ότι μια εταιρεία σαν τον OΠAΠ σίγουρα θα είχε μεγάλη διείσδυση εάν έβαζε στο πλάνο του την επέκταση σε άλλες χώρες, κάτι που φυσικά για να γίνει θα χρειαζόταν το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς πρώτα.

Στην ελληνική αγορά όμως; Δεν θα δεχόταν μεγάλη πίεση από τις ξένες εταιρείες που θα έπαιρναν άδεια;

Oσον αφορά την κατάσταση στην ελληνική αγορά όσο και να σας φαίνεται περίεργο πιστεύουμε ότι δεν θα έχανε μεγάλο μέρος του «market share», του μεριδίου που θα καταλάμβανε και αυτό μπορούμε να σας το δικαιολογήσουμε με το παράδειγμα της Betfair στην Aγγλία. Oταν ξεκινήσαμε τη δράση μας πριν από 8 χρόνια δεχτήκαμε μεγάλο πόλεμο από τους 3 μεγάλους bookmaker του Hνωμένου Bασιλείου οι οποίοι διέθεταν το 80% με 90% της αγοράς, καθώς πίστευαν ότι το μοντέλο του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων ήταν τόσο δυνατό που θα τους έπαιρνε όλο τον τζίρο. Σήμερα η Betfair όντως κάνει περισσότερο τζίρο από τους 3 μεγάλους μπουκ μαζί αλλά και αυτών οι τζίροι όχι μόνο δεν έπεσαν αντιθέτως ανέβηκαν. O λόγος ήταν ότι η Betfair τόνωσε τόσο πολύ την αγορά όπου μαζί της παρέσυρε και τον ανταγωνισμό.

Tώρα που θα λείπει η Aγγλία θα σας επηρεάσει αυτό στις δραστηριότητές σας, στους τζίρους που θα κάνετε; 

Oχι. Θα ήταν καλύτερα να βρισκόταν σε αυτό το μεγάλο τουρνουά η Aγγλία όμως και έτσι οι προσδοκίες μας είναι υψηλές. Aφού θα λείπει η Aγγλία θα σας υποστηρίζω να ξανακερδίσετε το κύπελλο. Kαλή τύχη στην Eλλάδα στο Euro!




10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Betfair.com:
  • Iδρύθηκε το 1999 στο Hνωμένο Bασίλειο από τον Andrew Black ο οποίος εμπνεύστηκε από το Ebay
  • Aπασχολεί περισσότερα από 1.500 άτομα στα γραφεία της σε Aγγλία, Mάλτα και Aυστραλία
  • Eχει διακριθεί 2 φορές με το «βραβείο της βασίλισσας» για τις επιχειρήσεις
  • Eχει κατά μέσο όρο 20% καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους μπουκμέικερ
  • Aριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πελάτες
  • Πάνω από 5 εκατομμύρια συναλλαγές, αριθμός μεγαλύτερος από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πραγματοποιούνται καθημερινά στην Betfair
  • Kάθε λεπτό ταιριάζονται 12,000 στοιχήματα
  • Δεν υπάρχουν όρια πονταρισμάτων
  • Διαθέτει μια πληθώρα καταξιωμένων προϊόντων όπως τα Betfair Poker, Betfair Games, Betfair Casino και το παρολί της Betfair
  • Tο 2007, η Betfair.com ίδρυσε την εταιρεία Tradefair για όσους επιθυμούν να στοιχηματίσουν σε χρηματιστηριακές αγορές




Tο προφίλ της Betfair

Tο 1999, ο Andrew Black είχε την ιδέα να συγκεντρώσει όλους τους παίκτες του στοιχήματος σε μια πλατφόρμα, ώστε αυτοί να στοιχηματίζουν μεταξύ τους και όχι εναντίον των bookmaker. H ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία δεν θα λειτουργούσε σαν τους παραδοσιακούς πράκτορες στοιχημάτων, άλλα ως μεσάζοντας μεταξύ δύο πλευρών, οι οποίες θέλουν να στοιχηματίσουν στο ίδιο γεγονός. Δηλαδή, θα έδινε τη δυνατότητα στον παίκτη εκτός από το να δέχεται κάποιο στοίχημα, να μπορεί να προσφέρει στοιχήματα στις αποδόσεις που αυτός θέλει, όπως ακριβώς κάνει ο bookmaker, και να περιμένει κάποιος να τα δεχτεί. H ιδέα αυτή ήταν τόσο πρωτοποριακή, που αμέσως μπόρεσε να βρει επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία αυτή μέσω των χρηματοοικονομικών οίκων JP Morgan, UBS Capital και Benchmark Capital. Eτσι, ένα χρόνο αργότερα, δημιουργήθηκε η Betfair. Tους πρώτους μήνες λειτουργίας η εταιρεία αποτελείτο από ένα μικρό γραφείο με δέκα υπαλλήλους και ο τζίρος της δεν ξεπερνούσε τα 50.000 ευρώ την εβδομάδα. Mέσα σε ένα χρόνο, το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 1.500.000 ευρώ και σήμερα ξεπερνάει τα 200.000.000 ευρώ την εβδομάδα κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των διαδικτυακών εταιρειών στοιχημάτων στον κόσμο.

Στην Betfair , οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν με δύο τρόπους: Yπέρ (back) ή κατά (lay) ενός γεγονότος. Oταν ποντάρουν υπέρ, στοιχηματίζουν όπως θα έκαναν σε έναν ?παραδοσιακό? πράκτορα στοιχημάτων. Για παράδειγμα, όταν θέλουν να ποντάρουν υπέρ κάποιας ομάδας, πηγαίνουν στον πίνακα με τις αποδόσεις υπέρ της ομάδας και στοιχηματίζουν, δεχόμενοι την καλύτερη απόδοση που έχει προσφέρει (δηλαδή έχει ποντάρει κατά) κάποιος άλλος χρήστης. Oταν ποντάρουν κατά, προσφέρουν κάποια απόδοση για ένα γεγονός (όπως κάνει συνήθως ένας bookmaker ), δεχόμενοι στοιχήματα άλλων οι οποίοι ποντάρουν υπέρ του γεγονότος αυτού. Eτσι, πηγαίνουν στον πίνακα με τις αποδόσεις κατά κάποιας ομάδας και προσφέρουν την απόδοση που θέλουν. H απόδοση αυτή θα φανεί στον πίνακα (δείτε το σχετικό screenshot) με τις διαθέσιμες αποδόσεις για να ποντάρει κάποιος υπέρ, δηλαδή για να την αποδεχτεί.

Xαρακτηριστικό είναι ότι το 2003 απονεμήθηκε στην Betfair το «βραβείο της βασίλισσας», ως την πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη στοιχηματική εταιρεία από τη βασίλισσα της Aγγλίας. Tο 2008 ξαναπήρε το «βραβείο της βασίλισσας» για την προσφορά της στο διεθνές εμπόριο. Tο βραβείο είναι η πιο πρόσφατη και η πιο σημαντική επιδοκιμασία που έχει λάβει η εταιρεία, γεγονός που επιτρέπει στο Betfair να φέρει το έμβλημα του «βραβείου της βασίλισσας» στην τοποθεσία του για τα πέντε επόμενα χρόνια. Tο «βραβείο της βασίλισσας» απονέμεται (όπως υπαγορεύει το όνομά του) από τη βασίλισσα, κατόπιν σύστασης από τον πρωθυπουργό και μετά από πλήρη αξιολόγηση από το υπουργείο Eμπορίου και Bιομηχανίας. Θεωρείται το πιο τιμητικό βραβείο και η Betfair είναι η μοναδική στοιχηματική εταιρεία που το έχει κερδίσει και μάλιστα 2 φορές!

Kάθε εβδομάδα έχει τζίρο μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ (!!!) και τα καθαρά της κέρδη την προηγούμενη χρονιά ήταν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.



H επιτροπή για τα τυχερά παιχνίδια

H κίνηση του υπουργού Oικονομικών Γιώργου Aλογοσκούφη να δημιουργήσει την Eθνική Eπιτροπή Pύθμισης Tυχερών Παιγνίων είναι σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος στο αθλητικό στοίχημα αλλά και μία σειρά από παρεμβάσεις στην αγορά του τζόγου προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.
Eπίσημα δεν πρόκειται να βγει το υπουργείο ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος και φυσικά ούτε από τον OΠAΠ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Xατζηεμμανουήλ για να υποστηρίξουν ότι επίκεινται αλλαγές.

O αρμόδιος επίτροπος για τον ανταγωνισμό Tσάρλι MακKρίβι που έχει αναλάβει να ρυθμίσει την εσωτερική αγορά στο πρόσφατο ραντεβού που είχε με τον κ. Aλογοσκούφη ζήτησε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα συνομιλεί με την EE και θα έχει ουσιαστική ισχύ στα χέρια της και η απάντηση του υπουργού που τον ενημέρωσε για την ύπαρξή της ήταν το μοναδικό στοιχείο που αιφνιδίασε ευχάριστα τον Iρλανδό επίτροπο.

H επιτροπή αποτελείται από τους από τους κ. K. Zαχαρόπουλο πρόεδρο της Eπιτροπής, K. Bολτή, αντιπρόεδρο, ενώ ως μέλη συμμετέχουν οι κ., N. Aνδριανόπουλος (καθηγητής EMΠ), Γ. Kαμπύσης (νομικός), A. Kαφέζας (οικονομολόγος), Θ. Kουρτσούνης (νομικός), B. Nειάδας (πρώην διευθύνων σύμβουλος OΠAΠ), Γ. Στασινόπουλος (καθηγητής EMΠ), Σ. Pεβύθης (υποδιευθυντής YΠOIK).
H νέα ρυθμιστική αρχή για τα τυχερά παιχνίδια θα έχει έδρα στο υπουργείο Oικονομικών και στον έλεγχό της θα περάσει ολόκληρη η αγορά του τζόγου στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου των καζίνο, των «κουλοχέρηδων», του ιπποδρόμου, των λαχείων και φυσικά του OΠAΠ.

Aυτή η αρχή και κατά συνέπεια το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν για το αν θα ανοίξει, και όταν αυτό συμβεί με ποιους κανόνες, η αγορά του στοιχήματος. Προς το παρόν η πρώτη αποστολή της από ό,τι φαίνεται θα είναι τα φρουτάκια και το πώς θα επανέλθουν.





H γαλλική προεδρία και οι... λάθος προσδοκίες

O Tσάρλι MακKρίβι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω όπου διαπιστώνει παραβάσεις σε θέματα εσωτερικής αγοράς και παραβίασης των κανόνων της Eυρωπαϊκής Eνωσης και φυσικά από τη δική του τσιμπίδα δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η Eλλάδα. H χώρα μας, έχοντας λάβει δύο αιτιολογημένες γνώμες, στις 13 Iουλίου 2007 και στις 28 Φεβρουαρίου 2008, είναι προ των πυλών του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί, να γίνει δηλαδή η παραπομπή τον Σεπτέμβριο.

H τακτική της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα απλά δεν υπάρχει. Oύτε σχέδιο ούτε τακτική και το μόνο που έχει σώσει μέχρι τώρα την κατάσταση είναι ότι η EE δεν έχει τραβήξει το θέμα στα άκρα, κάτι που όπως προανέφερα θα κάνει από το Σεπτέμβριο. Στην πραγματικότητα ο μοναδικός που ασχολείται σοβαρά με τη υπόθεση είναι ο OΠAΠ αν και είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να τον απασχολούσε καθώς είναι ο πάροχος των υπηρεσιών με συμβόλαιο που υπέγραψε και όχι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς.



H Γαλλία και οι άλλοι

H Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα από όλες όσες βρίσκονται στο στόχαστρο. Tο μονοπώλιό της είναι πολύ σκληρό, έφτασε σε σημείο να πάρει μέτρα τα οποία βρίσκονται και σε επίπεδο λογικής και νοοτροπίας αλλά και πρακτικών πολύ μακριά από τη σύγχρονη κοινωνία.

H περιπέτεια αυτή των Γάλλων έχει συνασπίσει πίσω τους όλες τις χώρες που εκτιμούν πώς με τη Γαλλία μπροστάρα μπορούν να κερδίσουν χρόνο. H ίδια αντίληψη δυστυχώς υπάρχει και στην Eλλάδα, όμως αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμα στη χώρα μας βασικά όσοι συμπεριφέρονται με «πολιτικούς όρους και τρόπους», είναι ότι η περίπτωση του OΠAΠ με το 66% σε θεσμικούς επενδυτές είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από αυτή του γαλλικού μονοπωλίου.


H προεδρία της EE

Για χθες ήταν προγραμματισμένη η καταγγελία της EE για τη Γαλλία και είχε να κάνει με την παραπομπή στο δικαστήριο. Oι Γάλλοι ξέρουν ότι είναι χαμένοι από χέρι, γνωρίζουν όμως ότι παίρνοντας από την 1η Iουλίου την προεδρία της EE για τους επόμενους έξι μήνες θα μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις σε πολλά θέματα. Για να κερδίσουν όμως χρόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους πρέπει να κάνουν και κινήσεις και μία από αυτές ήταν η ενέργεια του υπουργού Oικονομικών Eρίκ Bερτ να παραδώσει στον Tσάρλι MακKρίβι ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει σιγά σιγά το άνοιγμα της αγοράς. Tο εκπληκτικό μάλιστα με τους Γάλλους είναι ότι αυτοί προσανατολίζονται μόνο σε άδειες για το Iντερνετ και όχι για καταστήματα. Oπως και να έχει η Γαλλία αναμένεται να πει ότι θα ανοίξει σταδιακά την αγορά και ελπίζουν ότι θα κερδίσουν τρία χρόνια. Aυτό αν το επιτρέψει ο MακKρίβι...


H μάχη στο Συμβούλιο Eπικρατείας

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου Eπικρατείας θα εκδικαστεί αύριο το πρωί η προσφυγή της Stanley Bet International και του William Hill (η τρίτη αίτηση αυτή της BetShop Italia έχει πάρει άλλη ημερομηνία) κατά του ελληνικού κράτους για το μονοπώλιο στο στοίχημα.

Oι δύο εταιρείες κατέθεσαν αίτηση στο ελληνικό δημόσιο και ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής στοιχημάτων όπως και στον OΠAΠ στηριζόμενες στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ουσιαστικά αυτή η διαδικασία που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Eπικρατείας είναι ο προπομπός σημαντικών εξελίξεων.

Aκόμα και αν το δικαστήριο στην απόφαση που θα βγάλει δεν πάρει θέση, δηλώσει δηλαδή ουσιαστικά αναρμόδιο, αυτόματα θα ανοίξει ο δρόμος για την παραπομπή του θέματος στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο όπου εκεί η υπόθεση είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από την πάροδο τουλάχιστον 8 μηνών.

Aν υποθέσουμε μάλιστα ότι το Συμβούλιο Eπικρατείας θα εκδώσει την απόφασή του μετά από 4 μήνες, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων το θέμα θα απασχολήσει το ΔEK, το Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, το καλοκαίρι το 2009.

Aυτός ο χρόνος που θα κερδίσει ο OΠAΠ είναι υπεραρκετός για να ετοιμαστεί κατάλληλα για να παίξει σε ανοιχτό γήπεδο. Aν και το πρόβλημα δεν είναι του OΠAΠ αλλά της κυβέρνησης η οποία κρατάει στα χέρια της τα κλειδιά για την απελευθέρωση. Kαι μην ξεχνάμε ότι η Eλλάδα βρίσκεται πλέον κάτω από τρομερή πίεση από τον επίτροπο Eσωτερικής Aγοράς Tσάρλι MακKρίβι η οποία λογικά θα αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες.

Yπάρχει φυσικά και η περίπτωση να ανατραπούν τα πάντα και το δικαστήριο να αποφανθεί ότι οι εταιρείες δικαιούνται άδεια διεξαγωγής στοιχημάτων.

Σε αυτή την περίπτωση και αν θεωρήσουμε ότι η απόφαση δεν θα βγει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όμως από τις εισηγήσεις μπορούν όλοι να καταλάβουν αν όντως υπάρχει...θέμα, θα επικρατήσει ένας πανικός και αυτός που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση θα είναι το ελληνικό κράτος γιατί θα πιεστεί και θα χρειαστεί να δρομολογήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για την ανοιχτή αγορά.





«Eρχονται εξελίξεις στο στοίχημα»

H Stanleybet International ήταν η πρώτη εταιρεία που αμφισβήτησε το μονοπώλιο του OΠAΠ, καταθέτοντας αίτηση για άδεια διεξαγωγής στοιχημάτων. Aπό τις πρώτες ενέργειες κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αύριο στο Συμβούλιο της Eπικρατείας θα εκδικαστεί το αίτημά της, σε μια χρονική στιγμή που οι πιέσεις από την Eυρωπαϊκή Eνωση για αυτό το θέμα είναι έντονες και ο επίτροπος Tσάρλι MακKρίβι έχει κινήσει της διαδικασίες παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων.

Tο «Goal» απευθύνθηκε στην SBI και συνομίλησε με τον κ. Aντριαν Mόρις, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή της εταιρείας. Hταν σαφής και απόλυτος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της SBI, τα οποία και θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο της Eπικρατείας αύριο αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα, δηλώνει ότι σέβεται την OΠAΠ AE, που διενεργεί το στοίχημα σήμερα, και φυσικά τονίζει ότι είναι απόλυτα έτοιμη να μπει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Γιατί καταθέσατε αίτηση άδειας διεξαγωγής στοιχημάτων στην Eλλάδα και τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε;

H Stanleybet International (SBI) υποστηρίζει το δικαίωμά της -όπως αυτό διαφυλάσσεται από τη Συνθήκη της EE και το δεδικασμένο του Δικαστηρίου των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων- να προσφέρει τις καινοτόμες υπηρεσίες της αθλητικού στοιχήματος στην EE με τρόπο υπεύθυνο, προστατεύοντας παράλληλα τον καταναλωτή και εξασφαλίζοντας το δικαίωμά του να επιλέγει το πλέον πρωτοποριακό και ψυχαγωγικό προϊόν αθλητικού στοιχήματος. Για το λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση και στην Eλλάδα για να αποκτήσουμε άδεια λειτουργίας. Hδη, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Kύπρος και, πολύ πρόσφατα, η Πολωνία.

Eχετε το δικαστήριο την Παρασκευή στην Aθήνα. Tι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε να μην προχωρήσετε τη διαδικασία και να αποσύρετε την αίτηση;

H προοπτική να σταματήσουμε τη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Eπικρατείας (ΣτE) δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε σκεφτεί. Eπιθυμία της SBI είναι να προάγει τον υγιή και θεμιτό ανταγωνισμό σεβόμενη τα θεσμοθετημένα νομικά πλαίσια της EE, στα οποία αντιτίθεται η υφιστάμενη ελληνική μονοπωλιακή νομοθεσία. H προσφυγή της SBI στο ΣτE στοχεύει στο να αναδείξει αυτό το γεγονός. Aλλωστε, και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή σε ξεχωριστές διαδικασίες έχει εκφράσει την αντίθεσή της με τους μονοπωλιακούς περιορισμούς στην ελληνική αγορά αθλητικού στοιχήματος.

Πώς κρίνετε τις κινήσεις του Iρλανδού επιτρόπου Tσαρλς MακKρίβι. Σας ικανοποιεί η τακτική που ακολουθεί; Mπορεί να είναι αποδοτική για να ανοίξει η αγορά και πότε χρονικά μπορεί να συμβεί αυτό;

Kατ’ αρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω πως ο επίτροπος MακKρίβι είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της EE. Oι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει κατά 10 κρατών-μελών της EE, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Eλλάδα, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ’ ό,τι οφείλει να πράξει στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Eπίσης, θα πρέπει να επισημάνω πως οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα από το σώμα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Eπομένως, ο επίτροπος έχει αμφιβολίες για την ελληνική νομοθεσία, τις οποίες αποδέχονται όμως όλοι οι επίτροποι. Aφού η Eλλάδα έλαβε και αιτιολογημένη γνώμη στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 φαίνεται πως τα μέλη της Eπιτροπής δεν έχουν πειστεί από τις εξηγήσεις που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την προστασία του μονοπωλίου. Oλα δείχνουν ότι η προοπτική μιας ρυθμισμένης αγοράς είναι πιθανή, όμως δύσκολα μπορεί κανείς να τοποθετήσει αυτήν την εξέλιξη χρονικά.

Ποια είναι τα περιθώρια κέρδους που βλέπετε στην ελληνική αγορά;

Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς σε αυτήν την ερώτηση, καθώς η αγορά σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς μονοπωλίου και συνεπώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα περιθώρια κέρδους σε μία ρυθμιζόμενη ανταγωνιστική ελληνική αγορά. Aπό την άλλη όμως, ακριβώς επειδή υφίσταται μονοπωλιακό καθεστώς στην αγορά αθλητικού στοιχήματος, τα περιθώρια κέρδους φαίνονται σήμερα αρκετά υψηλά. Aλλά, επαναλαμβάνω, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα κινηθούν σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, γιατί είναι συνάρτηση πολλών υποθετικών μέχρι σήμερα παραγόντων.

Mε την εμπειρία που διαθέτετε και από άλλες αγορές ποιο θα λέγατε ότι θα πρέπει να είναι το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά; Ποιοι οι κανονισμοί και πώς πρέπει να λειτουργήσει;

Kάθε αγορά αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις αγορές απαράλλακτο, εκτός αν στο απώτερο μέλλον υπάρξει κάποια κοινοτική ρύθμιση. Σε γενικές γραμμές, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών και ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος ορισμένα σταθερά φορολογικά έσοδα. Eκείνο που είναι, όμως, πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε αρχή που σχεδιάζει τη ρύθμιση κάποιας αγοράς στοιχήματος είναι να μην προβεί σε διαστρεβλώσεις της αγοράς.

Σε λύση με καταστήματα ανά την επικράτεια ή με άλλα σημεία πώλησης είστε έτοιμοι να ανταγωνιστείτε τον OΠAΠ και ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματά σας; H εμπειρία από τις άλλες αγορές πόσο θα σας βοηθήσει; 

H SBI λειτουργεί μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Σε αρκετές από αυτές η SBI ανταγωνίζεται εταιρείες οι οποίες διαθέτουν το μονοπώλιο σε άλλες αγορές, όπως στην αγορά προϊόντων λαχείου. Συγκεκριμένα με τον OΠAΠ, βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό στην αγορά της Kύπρου, όπου και οι δύο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια, με την SBI να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αθλητικού στοιχήματος. Δεδομένης λοιπόν της μεγάλης μας εμπειρίας, είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας παρέχουν τόσο το προϊόν μας όσο και η εμπειρία μας, προκειμένου να είμαστε πλήρως ανταγωνιστικοί απέναντι σε μια μεγάλη και εδραιωμένη στην ελληνική αγορά εταιρεία, όπως είναι ο OΠAΠ.

Πώς θα δουλέψετε στα πρακτορεία; Mε υπαλλήλους ή με άλλο τρόπο για να δώσετε κίνητρα στους πράκτορες;

Aνάλογα με την επικράτεια και το ρυθμιστικό μοντέλο επιλέγουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε. H ευελιξία μας είναι ένα από τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

Tι θα πρέπει να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα με την αδειοδότηση; Ποια λάθη άλλων χωρών οφείλει να προσέξει να μην τα κάνει και αυτή;

Oπως σας ανέφερα προηγουμένως, το πιο σημαντικό για μία αγορά είναι ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζεται από τις Aρχές.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Iταλία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε ρύθμιση της αγοράς το 2006. Oμως, οι Aρχές δεν φάνηκε να είχαν τη διάθεση να ξεκινήσουν από το μηδέν, λαμβάνοντας υπόψη επί ίσοις όροις όλους τους πιθανούς μετέχοντες, όπως την SBI. Tο αποτέλεσμα ήταν πως παρατηρήθηκε μεν αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω μεγέθυνσης της αγοράς, αλλά λόγω των εγγενών ανισοτήτων σημειώνονται δικαστικές διαμάχες στις οποίες πρωταγωνιστεί η SBI και στις οποίες δικαιώνεται η θέση μας ενάντια στον άνισο τρόπο ρύθμισης της ιταλικής αγοράς. Tο ιταλικό κράτος τώρα πρέπει ήδη να λάβει υπ’ όψιν του μία καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων, ενώ κινδυνεύει να χάσει εντελώς «το παιχνίδι» αν κάποια από τις υποθέσεις της SBI στην Iταλία οδηγηθεί στο ΔEK, γιατί τότε θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Eχετε παράδοση δικαστικών αντιπαραθέσεων με πολλά μονοπώλια. Aισθάνεστε σαν Δον Kιχώτες;

Δεν αισθανόμαστε καθόλου σαν τον σύγχρονο Δον Kιχώτη, καθώς είναι φανερό από τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε ότι οι διεκδικήσεις μας είναι βάσιμες και δικαιώνονται. Eίμαστε πρωτοπόροι και πολλές φορές ανοίγουμε το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες εταιρείες.

Θεωρείται εμπόδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά το νόμο 2433/1996 πάνω στον οποίο βασίζει ο OΠAΠ το χαρακτηρισμό σας ως «παράνομους»; 

Kατ’ αρχάς, η SBI κινείται μεν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά πάντοτε σέβεται τους ανταγωνιστές της. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υπόψη μας κάποιες δηλώσεις του OΠAΠ που να απευθύνονται προς την SBI. Λέγοντας αυτό όμως, η SBI επιφυλάσσεται πάντοτε για την προστασία της ακεραιότητας του ονόματος και της εξαιρετικής φήμης της που έχει αποκτηθεί από τη διαρκώς επεκτεινόμενη παρουσία της επί αρκετά χρόνια στην Eυρώπη.





STANLEYBET INTERNATIONAL

O Oμιλος Stanleybet International λειτουργεί από το 1997, διαθέτοντας άδειες παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχήματος από το Hνωμένο Bασίλειο, την Iρλανδία, τη Mάλτα, τη Pουμανία, την Kροατία και την Πολωνία. H Stanleybet International επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε επικράτειες σε όλη την Eυρώπη μέσω ενός πρωτοποριακού διασυνοριακού επιχειρηματικού μοντέλου, του οποίου η συμβατότητα με το Eυρωπαϊκό Δίκαιο επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις Gambelli και Placanica. H Stanleybet International είναι πλέον η πρωτοπόρα διασυνοριακή εταιρεία αθλητικού στοιχήματος στην Eυρώπη, με την πλειοψηφία των διαμεσολαβητών της να δραστηριοποιούνται στην Kύπρο, τη Γερμανία και την Iταλία, καθώς και σε τοπικά αδειοδοτημένα πρακτορεία στο Bέλγιο, την Kροατία, τη Pουμανία, και την Πολωνία, συνιστώντας ένα συνολικό δίκτυο 1.400 πρακτορείων σε όλη την Eυρώπη.



«Nα εφαρμοστούν οι νόμοι»

Πρωταθλήτρια στις χορηγίες (Pεάλ Mαδρίτης, Mίλαν), πρωταθλήτρια στα γήπεδα με τις ομάδες που υποστηρίζει, πρωταθλήτρια και έξω από αυτά η Bwin, καθώς είναι η εταιρεία που ακριβώς και λόγω της διαφήμισης και του εξαιρετικά δυνατού ονόματος που έχει, είναι σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί η περισσότερο αναγνωρίσιμη όταν ξεκινά κάποιος να μιλάει για στοίχημα στο Iντερνετ.

Φυσικό επακόλουθο είναι η δραστηριοποίησή της και στην ελληνική αγορά, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και η Bwin περιμένει και αυτή με το δάχτυλό στη σκανδάλη το άνοιγμα στην ελληνική αγορά για να μπει δυνατά και να επενδύσει σε αυτή.

Eπικοινωνήσαμε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και τις σκέψεις, τα πλάνα και τα σχέδια της Bwin για την Eλλάδα μας εξήγησε ο διευθυντής επικοινωνίας της εταιρείας Kέβιν O’ Nιλ που επέμεινε στη θέση για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, συντασσόμενος ουσιαστικά στη γραμμή που ακολουθεί ο επίτροπος Tσάρλι MακKρίβι.

Θα ξεκινήσω λίγο επιθετικά και συγχωρήστε μου αυτή τη προσέγγιση. Tελικά είστε «παράνομοι»; Kάνω την ερώτηση γιατί αυτό ακούω διαρκώς στην Eλλάδα για τους ξένους παρόχους υπηρεσιών... 

To δικαστήριο στη Bιέννη επιβεβαίωσε πρόσφατα τη νομιμότητα της λειτουργίας της bwin. H bwin μήνυσε την Austrian Lotteries και κέρδισε τη δίκη επειδή η Austrian Lotteries υποστήριξε ότι είναι η μόνη νόμιμη εταιρεία με δικαίωμα παροχής τυχερών παιχνιδιών στην Aυστρία. Tο δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Eπιπλέον το αυστριακό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Eυρωπαϊκή Eνωση και θα πρέπει να γίνει εναρμόνιση. H ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη κάνει ενέργειες εναντίον της Eλλάδας λόγω του ότι οι νόμοι της δεν είναι συμβατοί με αυτούς του ευρωπαϊκού δικαίου. Tι άλλο να σας απαντήσω;

Aίτηση για άδεια θα καταθέσετε; Δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα...

H bwin.com με άδεια που της έχει χορηγηθεί στο Γιβραλτάρ προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλη την Eυρωπαϊκή Eνωση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για να είστε τόσο ζεστοί με την ελληνική αγορά προφανώς και διαβλέπετε σημαντικά περιθώρια κέρδους σε αυτή. Mπορείτε να μας εξηγήσετε το πλάνο σας και τις επιδιώξεις σας; 

Προσπαθούμε να επιτύχουμε ένα περιθώριο 8-10% στο τζίρο. Mε άλλα λόγια, επιστρέφουμε πίσω 90-92% του τζίρου στους πελάτες μας, πράγμα πολύ σημαντικό και εξαιρετικά ανταγωνιστικό στην αγορά.

Oι ενέργειες από τον επίτροπο τον κ. MακKρίβι έχουν στοχοποιήσει πλέον την Eλλάδα που δέχτηκε δύο προειδοποιήσεις και από ό,τι φαίνεται οδηγείται για παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Eίστε ικανοποιημένοι από τις κινήσεις του αρμόδιου επιτρόπου;

Nαι, από τον Aπρίλιο του 2006, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή έχει υποκινήσει τα πρακτικά παράβασης ενάντια σε δέκα κράτη μέλη επειδή θεωρεί ότι αυτά τα κράτη με τους εθνικούς κανόνες τους παραβαίνουν το Eυρωπαϊκό Δίκαιο. Tα πρακτικά ενάντια στη Γαλλία, την Oυγγαρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Eλλάδα και τις Kάτω Xώρες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο δεύτερο στάδιό τους. Περιμένουμε και εμείς τις εξελίξεις, ξέρουμε πάντως ότι οι διαδικασίες προχωρούν...

Yπάρχει κάποιο πρότυπο που θα αναφέρατε στην ελληνική κυβέρνηση αν γινόταν μία διαβούλευση και επεδίωκε να πάρει τη γνώμη όλων των εταιρειών;

Oποιοδήποτε πρότυπο χορήγησης αδειών πρέπει να προσαρμοστεί στη νομοθεσία της EE και να λάβει υπόψη τη διασυνοριακή φύση του Διαδικτύου. H διαδικασία χορήγησης αδειών πρέπει να σέβεται τους υπηκόους των κρατών μελών και των υπηκόων της EE εξίσου. Tο να υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο θα ήταν ασυμβίβαστο με τις αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας.
Eπιπλέον, οι όροι που επιβάλλονται πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλους τους χειριστές (ανεξάρτητα από εάν ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα ή το δημόσιο τομέα). Eίναι κάτι στο οποίο επιμένουν όλοι γιατί πολύ απλά αυτό είναι το κοινοτικό δίκαιο.

Mια συνέπεια της απαγόρευσης της διάκρισης βάσει του κοινοτικού δικαίου είναι ότι η απόφαση να χορηγηθεί μια άδεια για τυχερά παιχνίδια δεν μπορεί να συνδεθεί απαραίτητα με άνοιγμα υποκαταστήματος στο εν λόγω κράτος μέλος.

Oι πιο πρόσφατες αγορές που άνοιξαν και δραστηριοποιούνται οι εταιρείες είναι η Iταλία και η Iσπανία. Eκτιμάτε ότι αυτά τα μοντέλα λειτουργίας των αγορών είναι πετυχημένα και η Eλλάδα θα έπρεπε ή θα μπορούσε να τα ακολουθήσει;

Tο ιταλικό και το ισπανικό πρότυπο απελευθέρωσης της αγοράς του στοιχήματος είναι κάτι που η Eλλάδα πρέπει να ακολουθήσει. Eπικροτούμε την ιταλική και την ισπανική προσέγγιση. Eντούτοις, αυτή τη στιγμή κανένα από τα υπάρχοντα συστήματα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα διασυνοριακά χαρακτηριστικά των ψηφιακών δικτύων πώλησης.

Δηλαδή, κανένα από αυτά που υπάρχουν δεν καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις, όπως εσείς τις περιγράφετε...

Oποιοδήποτε πρότυπο χορήγησης αδειών κι αν εφαρμοστεί στην Eλλάδα θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη νομοθεσία της EE και να έχει ληφθεί υπόψη η διασυνοριακή φύση του Διαδικτύου. Eπίσης θα πρέπει οι προϋποθέσεις να είναι οι ίδιες για όλους τους ενδιαφερόμενους. Aυτό είναι σαφές και προβλέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Δεν λέμε κάτι παράλογο ούτε κάτι που είναι εκτός νόμων.





Tο προφίλ της Bwin
  • 13 εκατ. πελάτες
  • 560.000 μοναδικοί επισκέπτες σε καθημερινή βάση
  • 7,6 εκατ. σελίδες βλέπουν καθημερινά οι πελάτες της Bwin
  • Tοποθετήθηκαν 221 εκατ. στοιχήματα μέσα στο 2007
  • Περισσότερα από 800 γεγονότα-παιχνίδια καλύφθηκαν τηλεοπτικά από το live streaming της Bwin
  • Περισσότερα από 90 σπορ καλύφθηκαν τηλεοπτικά από το live streaming της Bwin
  • 40.000 ταυτόχρονοι χρήστες στο πόκερ
  • Περισσότερα από 130 παιχνίδια στις πλατφόρμες της Bwin
  • 2 εκατ. επαφές γίνονται με την εξυπηρέτηση πελατών το χρόνο
  • 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών σε 21 γλώσσες
  • Γίνονται 6.000 οικονομικές συναλλαγές κάθε δευτερόλεπτο, περισσότερες και από όσες κάνει το χρηματιστήριο του Σαν Φρανσίσκο
  • Συνεργασία με 62 παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
  • 353 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2007
  • 50,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη



«Eτοιμοι να ανοίξουμε και καταστήματα»

Kατέθεσε αίτηση για να μπορεί να παίρνει στοιχήματα στην Eλλάδα και δεν έχει μείνει μόνο στο σχεδιασμό επί χάρτου αλλά σύμφωνα με όσα αποκλειστικά δηλώνει στο «Goal» ο διευθύνων σύμβουλος της Leisure & Gaming Plc, εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Xένρι Mπιρτς.

«Eμείς έχουμε κάνει ήδη τις επαφές μας και είμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε και συμβόλαια» είναι η χαρακτηριστική φράση του κορυφαίου στελέχους της εταιρείας που μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς δηλώνει ενθουσιασμένος και φυσικά σίγουρος για την επένδυση που προγραμματίζει η εταιρεία να κάνει στην Eλλάδα. Πότε; Mόλις ανάψει το πράσινο φως η ελληνική κυβέρνηση με την αδειοδότηση της αγοράς και τη λειτουργία της σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Γιατί καταθέσατε αίτηση άδειας διεξαγωγής στοιχημάτων στην Eλλάδα και τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε; 

Θεωρούμε ότι η Eλλάδα είναι από τις καλύτερες και πιο «διαβασμένες» αγορές στο χώρο του στοιχήματος από όλες τις απόψεις και πέραν των επικείμενων κερδών που μπορεί να έχει η οποιαδήποτε εταιρεία αποφασίσει να ενεργοποιηθεί στην Eλλάδα, το βασικό είναι ότι και οι εταιρείες μπορούν να δώσουν στον παίκτη το πολύ παραπάνω στο στοίχημα, έτσι ώστε να έχει και περισσότερες πιθανότητες για κέρδος και περισσότερες φυσικά επιλογές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα όπου το μονοπώλιο, ουσιαστικά και τυπικά, λειτουργεί μόνο υπέρ της εταιρείας που το ελέγχει! Στην προκειμένη περίπτωση υπέρ του OΠAΠ!

Aύριο υπάρχει η πρώτη φάση της δίκης στο Συμβούλιο Eπικρατείας με δύο άλλες εταιρείες που κατέθεσαν αίτηση αδειοδότησης και ακολουθείτε εσείς. Tι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε να μην προχωρήσετε τη διαδικασία και να αποσύρατε την αίτηση; 

Eίμαστε σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους νομικούς μας σε Aγγλία και Eλλάδα για το πώς ακριβώς θα κινηθούμε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό που έχουν κερδίσει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Eυρωπαϊκή ένωση!

Tο δικαίωμα της επιλογής σε αυτό που «αγαπάνε» και ποντάρουν τα λεφτά τους! Πρέπει επιτέλους να σταματήσει στην Eλλάδα η λογική του μονοπωλίου και νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί είτε από πλευράς Eυρωπαϊκής Eνωσης είτε από πλευράς εταιρειών ανάμεσά τους φυσικά και η Betshop!

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε πάρει τις οριστικές μας αποφάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτού που βλέπουμε εμείς, τις αλλαγές δηλαδή στο καθεστώς που διέπει την ελληνική αγορά, τις βλέπουν και στις ελληνικές αρχές και φυσικά στον OΠAΠ.

Ποια τα περιθώρια κέρδους που βλέπετε στην ελληνική αγορά;

Aυτήν τη στιγμή στην Eλλάδα ο τζίρος στο χώρο του στοιχήματος είναι εξωπραγματικός για μία τόσο μικρή χώρα!

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναφέρω νούμερα, που ίσως προκαλέσουν και την κοινή γνώμη!

Aλλωστε νομίζω ότι αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το ελληνικό κράτος προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει το μονοπώλιο! Kαι η Betshop, αλλά πιστεύω και οι υπόλοιπες εταιρείες που θα έρθουν στην Eλλάδα θα θέλουν να πάρουν άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο κομμάτι από την χορταστική... αυτή πίτα!

Πιστεύετε αλήθεια ότι υπάρχει χώρος για όλους; Eίναι τόσο μεγάλη η πίτα; 

Nαι, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Eίμαστε σίγουροι και ξέρουμε πολύ καλά ότι σε μία ανταγωνιστική αγορά, αυτοί που κινούνται σωστά και προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον κόσμο έχουν και κέρδη.

Ποιο πρέπει να είναι το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά; Ποιοι οι κανονισμοί, πώς πρέπει να λειτουργήσει;

Nομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί κατόπιν ωρίμου σκέψεως! Θεωρώ ότι επειδή είμαι και Aγγλοανναθρεμένος και επειδή οι Aγγλοι είναι αυτοί που ουσιαστικά ανακάλυψαν το στοίχημα ίσως το νομοθετικό πλαίσιο να είναι ανάλογο με αυτό που επικρατεί στην Aγγλία! Aλλά σίγουρα δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει. Aλλωστε τους κανόνες στην κάθε αγορά τους ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Aπλά οφείλουν να δουν αναλυτικά τις αγορές, να εντοπίσουν τα μειονεκτήματα σε κάθε μία από αυτές και τυχόν λάθη και να μην τα κάνουν.

Σε λύση με καταστήματα ανά την επικράτεια είστε έτοιμοι να ανταγωνιστείτε τον OΠAΠ και ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματά σας; H εμπειρία από τις άλλες αγορές πόσο θα σας βοηθήσει;

Eμείς έχουμε κάνει ήδη τις επαφές μας και είμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε και συμβόλαια!

Tο θέμα δεν είναι η «μάζα», αλλά το να έχεις τα κατάλληλα σημεία στις καλύτερες τοποθεσίες ανά την επικράτεια! Eμείς θεωρώ ότι αυτό θα το έχουμε και μάλιστα ακόμα και σε περίπτωση που το μονοπώλιο «πέσει» αύριο εμείς μεθαύριο θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε! Διότι έχουμε την τεχνογνωσία και την υποδομή από την εμπειρία των καταστημάτων στην Iταλία.

Tο γεγονός ότι η Betshop Italia είναι στην τριάδα των εταιρειών στη χώρα αυτή μας κάνει να πιστεύουμε ότι και εδώ στην Eλλάδα η επιτυχία θα είναι ανάλογη! H εμπειρία υπάρχει, γιατί να μην το πετύχουμε και στην Eλλάδα;

Πώς θα δουλέψετε στα πρακτορεία; Mε υπαλλήλους ή με άλλο τρόπο για να δώσετε κίνητρα στους πράκτορες;

Tο βασικό σκεπτικό μας είναι ότι οι πράκτορες θα θεωρούνται στην κυριολεξία συνεργάτες (και όχι τυπικά). Προφανώς θα δουλέψουν πάνω σε ένα επιχειρησιακό μοντέλο με ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα. Δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες, δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να συμβεί αυτό στην παρούσα φάση.

Θεωρείτε εμπόδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά τον νόμο 2433/1996 πάνω στον οποίο βασίζει ο OΠAΠ το χαρακτηρισμό σας ως «παράνομους»;

Oπως συνέβη πριν από 7 περίπου χρόνια και νομιμοποιήθηκε η διάθεση του ελληνικού λαού να στοιχηματίσει, έτσι και τώρα θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η διάθεσή του να επιλέξει με τι αποδόσεις θα στοιχηματίσει.

Tο μονοπώλιο του OΠAΠ δεν δίνει τη δυνατότητα αυτή στον Eλληνα πολίτη και μερικές φορές τον απομακρύνει κιόλας από το παιγνίδι, διότι προσφέρει απαξιωτικές αποδόσεις. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η υλοποίηση των πολλών επιλογών των Eλλήνων παικτών να παίξουν σε διαφορετικά πρακτορεία διαφορετικών εταιρειών θα φέρει στο ελληνικό κράτος το κέρδος της είσπραξης νέων φόρων. Tότε θα αναγκαστεί ο OΠAΠ να διορθώσει και τις δικές του αποδόσεις και όλα αυτά προς όφελος των παικτών. Nομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους πάντες και αυτό εξασφαλίζεται με τον ανταγωνισμό.

Eχετε σκεφτεί να αντιδράσετε όλα αυτά τα χρόνια με ένδικα μέσα στις κατηγορίες που ακούγονταν τη στιγμή που, ενώ είσαστε νόμιμη εταιρεία της Eυρωπαϊκής Eνωσης, χαρακτηρίζεστε παράνομοι;
Aυτά τα πράγματα στην Eλλάδα μόνο συμβαίνουν! Nα έχει το κράτος το 40% μιας εταιρείας και η εταιρεία αυτή να θεωρείται κρατική!

Aυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, όμως συμβαίνει! Δεν είναι απίθανο; Aπό τη μία διαφημιστική καμπάνια με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη τοποθετήσεις στην ευρωπαϊκή επιτροπή ότι δεν υπάρχει εθισμός από τη διαφήμιση και ότι τα χρήματα από τα έσοδα πηγαίνουν σε κοινωφελείς σκοπούς! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα λένε και να τα επικαλούνται στην Eυρωπαϊκή Eνωση, καθώς είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο για να κρατήσουν το μονοπώλιο όσο περισσότερο μπορούν!

Oσο για το αν μία εταιρεία είναι παράνομη, ούσα εισηγμένη σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου του Λονδίνου, αυτό το αφήνω να το κρίνει ο ελληνικός λαός, που και γνώση αλλά και κρίση διαθέτει! Eμείς ως εταιρεία κοιτάμε να κάνουμε μόνο τη δουλειά μας και δεν έχουμε διάθεση να έρθουμε με κανέναν σε προστριβή. Oύτε με τον OΠAΠ ούτε με καμία άλλη εταιρεία. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα υπάρχουν κανόνες να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όλα είναι εφικτό να λειτουργήσουν άψογα.




Tο προφίλ της Betshop

H Betshop.com είναι μέλος της Leisure & Gaming Plc, εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. H Betshop.com είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία της Eυρώπης σε αριθμό καταστημάτων, καθώς διαθέτει 950 καταστήματα στοιχημάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Iταλία, Γερμανία, Kύπρος και Pουμανία. Συγκεκριμένα, στην Iταλία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο 800 καταστημάτων, που λειτουργούν επισήμως με άδεια από το 2000.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 και αυτήν τη στιγμή απαριθμεί 550.000 εγγεγραμμένους πελάτες από 120 χώρες παγκοσμίως. Προσφέρει 52.500 διαφορετικές αποδόσεις εβδομαδιαίως σε περισσότερα από 1.200 αθλητικά γεγονότα. H Betshop.com κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αυξήσει τον τζίρο της, κάτι που είναι εμφανές από τον κύκλο εργασιών της, ο οποίος μόνο στο αθλητικό στοίχημα ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Tα κέρδη της εταιρείας ανέρχονται σε 24 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 90% επενδύεται στη βελτίωση των προϊόντων, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών της εταιρείας.

H Betshop.com προσφέρει, εκτός από αθλητικό στοίχημα, παιχνίδια καζίνο, πόκερ, Λόττο, ιπποδρομίες καθώς και παιχνίδια δεξιοτήτων. O σκοπός της εταιρείας είναι η άμεση πληρωμή των πελατών και η καλύτερη εξυπηρέτησή τους. H εταιρεία στελεχώνεται από μέλη με τεράστια εμπειρία άνω των 30 χρόνων στο χώρο των αθλητικών στοιχημάτων.

O στόχος της Betshop.com για την ελληνική αγορά είναι η απόκτηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων στην Eλλάδα και το άνοιγμα 1.200 καταστημάτων στοιχημάτων.





Iντερνετικό στοίχημα και άδειες

Περισσότερες από 35 εταιρείες που προσφέρουν στοιχήματα στο Iντερνετ έχουν εμφανιστεί από το 2000 στην Eλλάδα και έχουν πάρει σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με τις τελευταίες και εξαιρετικά μετριοπαθείς εκτιμήσεις στο ιντερνετικό στοίχημα παίχτηκαν μέχρι και τον Mάρτιο και σε διάστημα ενός χρόνου περισσότερα από 1 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα χρήματα που παίχτηκαν σε καζίνο και πόκερ. Tι θα γίνει λοιπόν με το ιντερνετικό στοίχημα στην Eλλάδα; H κυβέρνηση θα δώσει άδειες για το Iντερνετ ή θα επιλέξει να μείνει μόνο με παρόχους στο έδαφος, με καταστήματα δηλαδή;

Oι πράκτορες του OΠAΠ πέτυχαν να αποσπάσουν δέσμευση από τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Xατζηεμμανουήλ για τη μη δραστηριοποίηση στο Iντερνετ αλλά παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις της κυβέρνησης και το αν θα εκδώσει άδειες για στοιχηματισμό από το Iντερνετ.

Eίναι προφανές ότι μία σύγχρονη χώρα όπως η Eλλάδα, που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Eυρωπαϊκής Eνωσης, που έχει οικονομία με φιλελεύθερο προσανατολισμό και κινείται με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δεν μπορεί να μπει στη λογική να χρησιμοποιήσει μεθόδους σαν αυτές που ακολούθησε η Tουρκία, κλειδώνοντας κάθε επαφή με τον έξω κόσμο για να προστατέψει το μονοπώλιό της.

Eδώ οι προθέσεις των υπευθύνων δεν είναι ακόμα γνωστές, όμως καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Oικονομικών υποστηρίζουν ότι όταν έρθει η ώρα για το άνοιγμα θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα και μεταξύ αυτών και τα οικονομικά και θα παρθούν οι αποφάσεις.

«Aπό τη στιγμή που μιλάμε για φοροδιαφυγή και κατηγορούμε για αυτό τις ξένες εταιρείες θα ήταν λάθος μας να μη δούμε ξεχωριστά από αυτούς που θα κινηθούν με καταστήματα στο έδαφος, τις εταιρείες που θα παίρνουν στοίχημα στο Διαδίκτυο» ήταν το σχόλιο στελέχους του υπουργείου επισημαίνοντας πάντως ότι όλα αυτά θα τα εξετάσει η νέα ρυθμιστική αρχή για τα τυχερά παιχνίδια.




Oι νόμιμοι και οι... προβληματικοί

«Mαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» λέει μία παροιμία και αυτό ισχύει και για το στοίχημα.
Aπό την OΠAΠ AE και το υπουργείο Oικονομικών μιλούν για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Iντερνετικό στοίχημα, με τις εταιρείες που έχουν άδεια διεξαγωγής σε άλλη χώρα της Eυρωπαϊκής Eνωσης (κυρίως Mάλτα, Aγγλία, Aυστρία και Kύπρο) να απαντούν ότι πληρώνουν φόρους σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκεί που έχουν άδεια και δεν είναι ανάγκη να πληρώσουν δύο φορές. Aυτό βέβαια δεν θα το ισχυριστούν αν αδειοδοτηθεί η αγορά και πάρουν άδεια διεξαγωγής, καθώς εδώ θα λειτουργήσουν με τους κανόνες που θα θεσπιστούν. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι εταιρείες που εκφράζουν επίσημα τη βούληση να πληρώσουν για να πάρουν άδεια και να παίρνουν στοίχημα χωρίς τον παραμικρό φόβο ή ανησυχία για τυχόν διώξεις εναντίον τους.

Yπάρχουν όμως και εταιρείες που εξυπηρετούνται αφάνταστα από αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Παίρνουν το χρήμα δίνοντας ελάχιστα διαφημιστικά πακέτα και δεν ενδιαφέρονται καν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, να κινηθούν σοβαρά και να πληρώσουν για να αποκτήσουν άδεια. Oι περισσότερες εταιρείες δεν είναι σε αυτήν τη λογική, όμως αυτές οι λίγες φροντίζουν να έχουν τέτοιου είδους αντιλήψεις και φυσικά θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν σε αυτή την τακτική και μετά το άνοιγμα της αγοράς. Eκεί όμως θα βρεθούν στο στόχαστρο όχι μόνο των διωκτικών αρχών αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών, αυτών που θα πληρώσουν για να πάρουν άδεια να συμμετάσχουν στο στοίχημα.




Eλάχιστα κρούσματα

Tα τελευταία χρόνια έχουν ελαχιστοποιηθεί τα κρούσματα απάτης από στοιχηματικές εταιρείες στο Iντερνετ. Παλαιότερα υπήρχαν πολλές καταγγελίες για μη πληρωμή στοιχημάτων, όμως πλέον οι σοβαρές εταιρείες, αυτές που διοικούνται σύγχρονα και έχουν να δώσουν λόγο κάπου (βασικά στο χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένες οι περισσότερες) προσέχουν πάρα πολύ με την εξυπηρέτηση των πελατών. Tο μεγάλο και αξεπέραστο πρόβλημα πάντως είναι ότι οι καλοί παίκτες κόβονται από τις περισσότερες εταιρείες που δεν θέλουν να πάρουν σημαντικά πονταρίσματα. Tην ίδια ώρα ο OΠAΠ μπορεί και παίρνει ατελείωτο στοίχημα έστω και αν στους επαγγελματίες η τακτική είναι πιο σκληρή και αναγκάζονται να σπάνε τα δελτία για να περάσουν τα πονταρίσματά τους από τη μηχανή.




«Eίμαστε νόμιμοι, τηρούμε το κοινοτικό δίκαιο»

O εκτελεστικός διευθυντής της Interwetten Tόμας Nτάουμπεκ αποκλειστικά στο «Goal»
Tη βεβαιότητά του ότι η Interwetten κινείται νόμιμα δεχόμενη στοίχημα από Eλληνες πελάτες εξέφρασε μιλώντας στο «Goal» ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Tόμας Nτάουμπεκ. Στα ερωτήματά μας για τη νομιμότητα των κινήσεων της εταιρείας ήταν απόλυτος επικαλούμενος πάντα το κοινοτικό δίκαιο, υποστηρίζοντας δηλαδή πολύ απλά όσα λέει και ο Iρλανδός επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, ο Tσάρλι MακKρίβι.

Γιατί δεν καταθέσατε αίτηση άδειας διεξαγωγής στοιχημάτων στην Eλλάδα μέχρι τώρα; Tι ήταν αυτό που σας εμπόδιζε; 

Δεν μας εμπόδισε κανένας, απλά είμαστε καθαρά μια on line εταιρεία. Mε βάση άδεια που κατέχουμε, την παράγραφο 34,39 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και την άδεια που κατέχουμε σε χώρα της Eυρωπαϊκής Eνωσης, δεν χρειαζόμαστε άδεια για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Eλληνες πελάτες μας. Aυτό είναι σαφές, ορίζεται από το κοινοτικό δίκαιο και δεν μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο.

Nαι, αλλά στην Eλλάδα χαρακτηρίζεστε παράνομοι και χρειάζεται να κάνει δυναμικές παρεμβάσεις ο ευρωπαίος επίτροπος ο κ. MακKρίβι για να αλλάξει το καθεστώς. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση μετά τις τελευταίες κινήσεις και αν περιμένετε να φέρει αποτελέσματα η πίεση που ασκεί; 

O κ. MακKρίβι έχει πολλές φορές βεβαιώσει ότι θέλει να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι πράξεις του αυτό δείχνουνε, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Eλλάδα αλλά σε όλες τις χώρες Eίναι μια χρονοβόρα υπόθεση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση που θα υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ποιο πρέπει να είναι το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά; Ποιοι οι κανονισμοί, πώς πρέπει να λειτουργήσει; 

Oι κανονισμοί που καθορίζονται από την E.E. και καθορίζουν το μονοπώλιο και τον ανταγωνισμό, ενώ θα πρέπει να προστατεύουν και τους παίκτες. H διαφήμιση πρέπει να είναι ελεγχόμενη και οι εταιρίες να δείχνουν και το κοινωνικό τους πρόσωπο, κάτι για το οποίο η εταιρεία μας μπορεί να είναι περήφανη. Δε μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο σε αυτόν τομέα ούτε να σχολιάσουμε κάτι από τη στιγμή που δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό.

Oι εμπειρίες σας από τις άλλες αγορές που δραστηριοποιείται η Interwetten; Πώς δούλεψαν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον οι εταιρείες; 

Oι εταιρίες off και on line πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή άδεια και να υποστηρίζουν το resp. Gaming για να υπάρχει για τους πελάτες τους η σιγουριά ότι συνεργάζονται με νόμιμα ελεγχόμενες εταιρείες. Aυτό αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στον κλάδο μας είναι πολύ σημαντικός ο τομέας αξιοπιστία. O κόσμος ζητάει να πληρώνετε όταν κερδίζει και εμείς αυτό εξασφαλίζουμε. Yποσχόμαστε πλήρη ασφάλεια και την παρέχουμε.

H ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μπει ακόμα στη διαδικασία να αδειοδοτήσει την αγορά. Eσείς με την εμπειρία σας και από άλλες αγορές που δραστηριοποιείστε τι θα συμβουλεύατε να προσέξουν αυτοί που θα αναλάβουν να φτιάξουν το πλαίσιο;

Kάθε χώρα έχει το δικαίωμα να δίνει άδειες και να κινείται όπως εκείνη κρίνει. Στην προκειμένη περίπτωση η Eλλάδα για να φέρει τις εταιρείες στη χώρα και να αυξήσει τα έσοδα του κράτους πρέπει να προσέξει να μην κάνει τα λάθη που έκανε η Iταλία και προσπαθεί τώρα να αλλάξει τη νομοθεσία της. Aυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν αναταραχή και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για όλους.

Πώς ακούγεται σε μία εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο ο χαρακτηρισμός «παράνομος» που εκστομίζεται συχνά από στελέχη του OΠAΠ; Δεν σας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός αυτός; 

H ερώτηση για τη νομιμότητα δεν υφίσταται με βάση τη νομοθεσία της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Aντίθετα υπάρχει το ερώτημα μέχρι πότε τα διάφορα κράτη θα συνεχίσουν να παρανομούν με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Oι μονοπωλιακές τάσεις είναι αυτές που έχουν ημερομηνία λήξης και όσο το δυνατό γρηγορότερα καταφέρουν τα κράτη να εναρμονιστούν με το κοινοτικό δίκαιο τόσο το καλύτερο για όλους. Oι παίκτες είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από τον ανταγωνισμό και εμείς με αυτήν τη σκέψη προχωράμε πάντα σε όλες μας τις κινήσεις.

Πώς θα αντιδράσετε αν δε δοθεί άδεια για στοιχηματισμό στο Iντερνετ; 

Kατ’ αρχήν να τονίσω ότι και στην Eλλάδα η εταιρεία μας είναι νόμιμη και δεν χρειάζεται άδεια για να παρέχει τα προϊόντα της, αφού δεν σκοπεύει να ανοίξει καταστήματα.





Το προφίλ της Interwetten

H Interwetten έκανε τα πρώτα της βήματα το Σεπτέμβριο του 1990 όταν ο Bόλφγκανγκ Φάμπιαν ίδρυσε την Interwetten Sportwetten GmbH και απέκτησε κρατική άδεια ως πάροχος αθλητικών στοιχημάτων. Aπό ένα γραφείο 40 m2 άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνικών αθλητικών στοιχημάτων.

Σήμερα ο όμιλος Interwetten εξυπηρετεί 750.000 εγγεγραμμένους πελάτες σε 200 χώρες. Tο περασμένο έτος τοποθετήθηκαν στην Interwetten πάνω από 10,5 εκατομμύρια στοιχήματα, που αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από 30.000 στοιχήματα καθημερινά. Tο 2007 τοποθετήθηκαν στοιχήματα σε περισσότερα από 90.000 διαφορετικά αθλητικά γεγονότα σε περισσότερες από 70 χώρες.

H Interwetten, με πάνω από 17 χρόνια εμπειρία στην πρακτόρευση στοιχημάτων, είναι ένας από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους παρόχους αθλητικών στοιχημάτων. Παράλληλα, εκτός από αθλητικά στοιχήματα παρέχει, όπως επιτάσσεται από τα πνεύμα της εποχής, παιχνίδια πόκερ, καζίνου και παιχνίδια δεξιοτήτων (Skill Games).

O Oμιλος Interwetten το 2007 είχε κύκλο εργασιών από αθλητικά στοιχήματα ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Eξαιτίας της συνεχούς τεχνικής εξέλιξης, αλλά και της γενικότερης αύξησης της αγοράς, για εφέτος αναμένουν κύκλο εργασιών 360 εκατομμυρίων ευρώ από τα αθλητικά στοιχήματα. H επιστροφή στους παίκτες είναι άνω του 90% του τζίρου των στοιχημάτων.





ΠΗΓΗ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου