Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Επιστρέφει το "Ξυστό"

Εισήγηση με την οποία προτείνεται η επανακυκλοφορία του «Ξυστό» προετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές προτάσεις για την επανεισαγωγή του παιχνιδιού μέσω προκήρυξης διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού στην αγορά αναμένονται μετά τις Ευρωεκλογές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η άντληση εσόδων ύψους 200 – 300 εκατ. ευρώ κατά προσέγγιση από την παραχώρηση των σχετικών αδειών, στις οποίες υπάρχουν σκέψεις να περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για την διενέργεια «ηλεκτρονικού» Ξυστό.

Ειδικότερα, στην προωθούμενη εισήγηση λαμβάνεται υπ’ όψιν πως το 2002, τελευταία χρονιά που το Ξυστό βρισκόταν σε πλήρη κυκλοφορία, τα έσοδα από το παιχνίδι ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο διάστημα που μεσολάβησε και την ανάπτυξη των τεχνολογιών που επιτρέπουν τη διεξαγωγή του παιχνιδιού ηλεκτρονικά (μέσω κινητού, ίντερνετ ή ψηφιακής τηλεόρασης), πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως η επαναφορά του παιχνιδιού με  ταυτόχρονη άδεια και για την ηλεκτρονική του μορφή, τόσο τα έσοδά όσο και η αξία των αδειών θα είναι σημαντικά υψηλότερη.
           
Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις από διαφορετικούς φορείς της αγοράς, δεδομένου πως έμμεσα ή άμεσα θα οδηγήσει σε απελευθέρωση μέρους ή του συνόλου της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, ενώ θα λειτουργήσει ενισχυτικά για την εγχώρια «βιομηχανία» του τζόγου που πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 9,4 δισ. ευρώ μόνο από τις «νόμιμες» πηγές  δηλαδή τον ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, τον ιππόδρομο και τα καζίνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι προωθούμενες εισηγήσεις σχετίζονται σαφέστατα με την υστέρηση που καταγράφεται στη συγκέντρωση πόρων από πλευράς κυβέρνησης. Τα συγκεκριμένα έσοδα κρίνονται απαραίτητα για τα δημόσια ταμεία καθώς η επαναφορά των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, χωρίς τα γνωστά «φρουτάκια» (για τα οποία το σχετικό νομοσχέδιο παραμένει στο συρτάρι), δεν φαίνεται να αποτελεί ασφαλή μέθοδο για είσπραξη μεγάλων ποσών.

Υπό την προϋπόθεση πως οι εισηγήσεις θα γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, ενδιαφέρον για το «Ξυστό» και υπό την προϋπόθεση πάντοτε των όρων του σχετικού διαγωνισμού, αναμένεται να εκδηλώσουν τόσο οι μεγάλες εγχώριες εταιρείες του κλάδου όσο και ξένοι όμιλοι. Μεταξύ αυτών, εκτιμάται πως θα συμπεριλαμβάνεται ο ΟΠΑΠ που αναζητά να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, στην περίπτωση όμως του οποίου δεν έχει ισχύ το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στα τυχερά παιχνίδια που πρόκειται να αδειοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα, εικάζεται πως ενδιαφέρον θα επιδείξει και η Intralot που διαχειρίζονταν το παιχνίδι έως το 2003 υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων αλλά και μεγάλοι όμιλοι στο χαρτοφυλάκιο των οποίων βρίσκονται στιγμιαία λαχεία, όπως η ιταλική Lottomatica, η αμερικανική Scientific Games, η αυστραλιανή Tattersall΄s και άλλοι.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου