Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

1982: Η έκπληξη της Ιταλίας

Πώς η Ιταλία του Έντσο Μπεαρζότ εξέπληξε όλο τον κόσμο, πετώντας εκτός Μουντιάλ τη φοβερή Βραζιλία και κατακτώντας στη συνέχεια το τρόπαιο.


Μια από τις χώρες που αγαπούσαν παράφορα το ποδόσφαιρο αλλά δεν είχαν την τύχη να διοργανώσουν μέχρι εκείνη την στιγμή ένα Π.Κ, η Ισπανία, παίρνει το χρίσμα από την ΦΙΦΑ και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους αγώνες του 1982. Η σημαντική διαφορά με τα προηγούμενα τουρνουά, είναι πως πλέον οι ομάδες που συμμετέχουν αυξάνονται κατά οκτώ, είναι δηλαδή 24.

Με αυτόν τρόπο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει να βάλει κι άλλες, μικρότερες, ομάδες στο παιχνίδι, με την Αλγερία, το Καμερούν, την Ν. Ζηλανδία, το Κουβέιτ και την Ονδούρα να κάνουν την «παρθενική» είσοδο τους.

Αντίθετα, η φιναλίστ του 1974 και του 1978, Ολλανδία, όπως και άλλες πιο παραδοσιακές δυνάμεις όπως το Μεξικό και η Σουηδία, δεν έχουν κερδίσει το εισιτήριο.


Νέο σύστημα διεξαγωγής

Η αύξηση των ομάδων, σημαίνει και νέα αλλαγή στο φορμάτ. Οι «24» χωρίζονται αρχικά σε έξι ομίλους και στην συνέχεια οι δύο πρώτοι προκρίνονται στην φάση των «12», με νέα φάση τεσσάρων ομίλων, αποτελούμενων από τρεις ομάδες.

Οι νικήτριες προκρίνονται στα ημιτελικά, εκεί όπου (όπως και στον τελικό) έχει ήδη εισαχθεί η διαδικασία ανάδειξης νικητή μέσω των πέναλτι (από το 1978).

Μάλιστα, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, εκείνο ανάμεσα στην Δυτική Γερμανία και την Γαλλία, κρίθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, για πρώτη φορά στην ιστορία.


Σούπερ η «σελεσάο»

Βραζιλία και Αγγλία είναι οι μόνες ομάδες που κάνουν το «3 στα 3» στην πρώτη φάση των γκρουπ, καμία εκ των δύο, όμως, δεν θα φτάσει τόσο μακριά. Η «σελεσάο» παρέταξε εκείνη που θεωρήθηκε ως η πληρέστερη ομάδα που εμφάνισε μετά το 1970, με εξέχουσες προσωπικότητες τους Ζίκο, Φαλκάο, Σόκρατες και Έντερ.

Ωστόσο, στερούταν ενός φορ που θα τελείωνε τις φάσεις αφού ο τραυματίας Αντόνιο Καρέκα (μετέπειτα συνοδοιπόρος του Μαραντόνα στην μεγάλη Νάπολι του 80’) έδωσε χώρο στον ανεπαρκή Σερζίνιο.


«Μαύρο» Μουντιάλ για Ντιέγκο

Η κάτοχος του τροπαίου, Αργεντινή, θεωρείται το μεγάλο φαβορί μαζί με την Βραζιλία, έχοντας πια στην σύνθεση της και τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που λίγες μέρες πριν έχει ολοκληρώσει την μεταγραφή του από την Μπόκα Τζούνιορς στην Μπαρτσελόνα έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων λιρών, ποσό ρεκόρ για την εποχή.

Ωστόσο, ο Ντιέγκο ζει το προσωπικό του «βατερλώ», αντιμετωπίζεται βίαια από τους αντιπάλους του (ειδικά από τον Κλαούντιο Τζεντίλε της Γιουβέντους) και όταν προς την λήξη του ματς με την Βραζιλία χάνει την ψυχραιμία του και αποβάλλεται για βάναυσο χτύπημα σε… ευαίσθητο σημείο του Μπατίστα, δίνει τροφή στους αμφισβητίες του.


Με άγχος οι Ιταλοί

Γάλλοι και Δυτικογερμανοί συνήλθαν αφού πρώτα δέχθηκαν «χαστούκια» στην πρεμιέρα τους, μάλιστα οι δεύτεροι πρωταγωνίστησαν σε ένα ματς-φιάσκο, αυτό με την Αυστρία. Πιο «ύπουλα» από όλους όμως ξεκίνησε η Ιταλία που απέκλεισε το αήττητο Καμερούν για μόλις ένα γκολ στην ισοβαθμία, δίχως να έχει νίκη μετά από τα τρία πρώτα παιχνίδια!

Όταν οι ομάδες μειώνονται σε «12», τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Αγγλία που έχει επιστρέψει σε Μουντιάλ μετά από δύο συνεχείς απουσίες, μένει εκτός με δύο «λευκές» ισοπαλίες με Δυτ. Γερμανία και Ισπανία και αποχωρεί αήττητη και εκείνη. Για την Πολωνία των Λάτο, Μπόνιεκ και την Γαλλία του Πλατινί, του Τιγκανά και του Ζιρές, ο όμιλος αποδεικνύεται «παιχνιδάκι».


Στο έλεος του Πάολο Ρόσι

Το «γκρουπ του θανάτου» είναι το 3ο, αλλά η «σκουάντρα ατζούρα» απλουστεύει την κατάσταση, νικώντας με 2-1 την Αργεντινή και με 3-2 την Βραζιλία (που προκρινόταν και με ισοπαλία, ύστερα από ένα μυθικό ματς), με τον Πάολο Ρόσι να σημειώνει χατ τρικ εναντίον των -θεωρητικά ανώτερων- «καριόκας».

Ο φορ της Περούτζια και αργότερα της Γιουβέντους συνέχισε με τον ίδιο τρόπο με την Πολωνία πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ της Ιταλίας. Στον άλλο ημιτελικό, Δυτική Γερμανία και Γαλλία κοντράρονται μέχρι τελικής πτώσεως, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία, κυρίως για εκείνο το τρομερό χτύπημα του Τόνι Σουμάχερ στον Πατρίκ Μπατιστόν που έμεινε ατιμώρητο από τον Ολλανδό, Τσαρλς Κόρβερ.

Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» φιλοξενεί τον μεγάλο τελικό της 11ης Ιουλίου, ανάμεσα σε Ιταλία και Δυτ. Γερμανία. Με κεκτημένη ταχύτητα, οι «ατζούρι» νικούν εύκολα 3-1 τα «πάντσερ», ο Ρόσι σημειώνει το πρώτο γκολ που του χαρίζει και το «χρυσό παπούτσι» και ο Μάρκο Ταρντέλι (φώτο, ΔΕΞΙΑ) κάνει «κατάθεση ψυχής» στον διάσημο -πια- πανηγυρισμό του, κατά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος των Ιταλών!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου