Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Έγραψε ιστορία η Γκάνα!

Ένα από τα καλύτερα ματς του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής πραγματοποιήθηκε στο «Ρόιγιαλ Μποαφένγκ Στάντιουμ» του Ρούστενμπουργκ, με τρία γκολ, πολύ πάθος, ταχύτητα και χαμένες ευκαιρίες. Η Γκάνα ύστερα από 120 λεπτά αγώνα κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Π.Κ. και έγινε η τρίτη αφρικάνικη ομάδα που φτάνει στους «8» της διοργάνωσης μετά το Καμερούν (1990) και τη Σενεγάλη (2002).
Στους "8" η Γκάνα θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ουρουγουάη στις 2 Ιουλίου στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Σύστημα αντεπιθέσεων ο Ράγεβατς

Δυο αλλαγές έκανε ο Μπομπ Μπράντλεϊ σε σχέση με το δραματικό παιχνίδι εναντίον της Αλγερίας, με τον Ρικάρντο Κλαρκ να παίρνει τη θέση του Μορίς Εντού στην μεσαία γραμμή, ενώ ο Ρόμπι Φίντλεϊ εξέτισε την τιμωρία του και επέστρεψε αντί του Γκόμεζ. Ο Αμερικανός τεχνικός παρέταξε την ομάδα του με το κλασικό 4-4-2.

Από τη μεριά της Γκάνας ο Μίλοβαν Ράγεβατς κράτησε ξανά στον πάγκο τον Σούλεϊ Μουντάρι της Ίντερ, ενώ ο Ίνκουμ έπαιξε αντί του Ταγκόε στο δεξί άκρο της άμυνας.. Ο Σάρπει τοποθετήθηκε αριστερά και στο κέντρο της άμυνας παρατάχθηκαν τρεις παίκτες οι Πάντσιλ, Τζον Μενσά και Τζόναθαν Μενσά. Αμυντικά χαφ ήταν οι Ανάν και Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, δεξιά ο Κουάντουο Ασαμόα, αριστερά ο Αντρέ Αϊέου. Θέση στην κορυφή πήρε ο Ασαμόα Γκιάν, συμπληρώνοντας το 5-3-2 που ακολούθησε ο προπονητής της αφρικανικής ομάδας, με σκοπό να χτυπήσει τις ΗΠΑ, στις αντεπιθέσεις.


Γκολ με το καλησπέρα


Όπερ και εγένετο στην έναρξη της αναμέτρησης. Με τη συμπλήρωση πέντε λεπτών, ο Πρινς Μπόατενγκ εκμεταλλεύτηκε το λάθος των Αμερικανών στο κέντρο, έκανε μια κούρσα 30 μέτρων και λίγο πιο έξω από την περιοχή σούταρε δυνατά, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Χάουαρντ, για το 0-1. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα η ομάδα των ΗΠΑ, που έκανε… σεφτέ στις ευκαιρίες, αλλά το σουτ του Ντέμπσεϊ δεν ανησύχησε τον Κίνγκσον.

Με το 0-1 να τους δίνει… φτερά οι Αφρικάνοι απέκτησαν μοναδική άνεση στις κινήσεις τους. Πήραν τα ηνία του αγώνα, με όπλα τους την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, την ταχύτητα και την πίεση, ενώ γινόντουσαν μονίμως απειλητικοί από αριστερά. Και το σημαντικότερο; Δεν δίσταζαν να σουτάρουν δυνατά, όποτε έβρισκαν πεδίο βολής προς την εστία του Χάουαρντ. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η φάση του Ασαμόα στο 12’ και έξι λεπτά αργότερα η δυνατή εκτέλεση φάουλ του ίδιου, ανάγκασε τον Αμερικανό τερματοφύλακα να διώξει με τις γροθιές.


Ανύπαρκτοι επιθετικά οι ΗΠΑ

Από την άλλη μεριά οι παίκτες του Μπόμπ Μπράντλεϊ μετά την ευκαιρία του Ντέμπσεϊ στο 5ο λεπτό δεν είχαν κάτι αξιόλογο να επιδείξουν και ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτοι επιθετικά. Οι δυο τους στράικερ άλλαζαν συνεχώς θέσεις (θέλοντας να μπερδέψουν τους Γκανέζους αμυντικούς), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από ώρα, στο 23’ ο Ντέμπσεϊ έβγαλε πολύ ωραία κάθετη πάσα στον Μπράντλεϊ, εκείνος γύρισε στο κέντρο της περιοχής, αλλά ο Κίνγκσον βγήκε και μπλόκαρε προτού γίνει απειλητικός ο Φίντλεϊ.

Στο 35’ οι ΗΠΑ έχασαν μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Ο Φίντλεϊ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μπροστά στην εστία του Κίνγκσον, αλλά ο Γκανέζος τερματοφύλακας βροντοφώναξε «ΟΧΙ», αποσοβώντας με τα πόδια τον κίνδυνο. Η τελευταία ωραία στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ήταν το σουτ του Ασαμόα στο 36’, ο οποίος δεν μπόρεσε να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του, αφού ο Χάουαρντ αντέδρασε σωστά και έδιωξε με τα κάτω άκρα σε κόρνερ.
Αλλαγή εικόνας

Με το ξεκίνημα της επανάληψης οι ΗΠΑ έχασαν και άλλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν, αυτή τη φορά ακόμα πιο χαρακτηριστική απ’ την προηγούμενη του πρώτου ημιώρου (35’). Στο 47’ ο Άλτιντορ έστρωσε για τον Φαϊλάμπερ, όμως το πλασέ του τελευταίου εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο Κίνγκσον.
Κατά τα άλλα οι Γκανέζοι συνέχισαν όπως στο πρώτο ημίχρονο. Δηλαδή με διαρκείς αντεπιθέσεις και πολλά σουτ. Στο 51’ ο Μπόατενγκ «άδειασε» πολύ όμορφα τον Ντόνοβαν στην γωνία της περιοχής, αλλά η σέντρα σουτ που επιχείρησε από αριστερά βγήκε άουτ, ενώ δυο λεπτά αργότερα το μακρινό βολέ του Γιάν είχε την ίδια κατάληξη.


Ισοφάριση με πέναλτι

Οι Αμερικάνοι έβγαιναν σιγά-σιγά μπροστά και στο 57’ ο Ντόνοβαν έβγαλε επικίνδυνη σέντρα από αριστερά, αλλά κανείς επιθετικός δεν βρέθηκε στην πορεία της μπάλας. Ήταν πασιφανές ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν δυσκολία στην τελική προσπάθεια, η ισοφάριση όμως ήρθε με άλλο τρόπο. Στο 61’ ο Ντέμπσεϊ με ωραία ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή της Γκάνας και κέρδισε το πέναλτι έπειτα από αντικανονικό μαρκάρισμα του Τζόναθαν Μενσά. Ο Ντόνοβαν δεν αστόχησε στην εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και το μας ήρθε στα… ίσια (1-1).

Στο 67’ οι ΗΠΑ έχασαν μοναδική ευκαιρία να πετύχουν την ολική ανατροπή. Ο Κίνγκσον λειτούργησε όμως σαν «μπακότερμα», αφού μετά από ωραία μπαλιά του Ντόνοβαν, ο Γκανέζος τερματοφύλακας έκανε έξοδο στη γωνία της περιοχής και έδιωξε προ του Άλτιντορ.


Έχασαν τα… άχαστα οι Αμερικάνοι

Η πλάστιγγα είχε γύρει υπέρ των Αμερικανών αυτή τη φορά, αφού οι αλλαγές του Μπομπ Μπράντλεϊ (Έντου, Φαϊλάμπερ) έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες των «γιάνκις», οι οποίοι πήραν τη σκυτάλη στις χαμένες ευκαιρίες. Η χαρακτηριστικότερη από αυτές ήταν η φάση του 76’. Ο Άλτιντορ βρήκε όμορφα στον κενό χώρο τον Μπράντλεϊ, αλλά ο γιος του προπονητή των ΗΠΑ δεν κατάφερε να βάλει τη Γκάνα στον τοίχο, αφού ο Κίνγκσον λειτούργησε για μια ακόμα φορά σωστά και μπλόκαρε τη μπάλα.

Με τη συμπλήρωση του 80’ ο Άλτιντορ διείσδυσε ξανά στη περιοχή αλλά στο τετ α τετ με τον Γκανέζο τερματοφύλακα δεν πλάσαρε σωστά και έστειλε τη μπάλα άουτ. Στο 83’ ήρθε η σειρά των Αφρικανών για να απειλήσουν, μετά από πολύ ώρα, αλλά η κεφαλιά του Ασαμόα Γκιάν πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χάουαρντ. Κάπου εκεί το ματς φάνηκε ότι θα έληγε ισόπαλο και η αναμέτρηση θα οδηγούταν στην παράταση. Όπως και έγινε δηλαδή, καθώς στο κόρνερ που κέρδισε η Γκάνα στις καθυστερήσεις δεν κατάφερε να πετύχει το… χρυσό γκολ, που θα της έδινε την πρόκριση.


Πρόκριση με Ασαμόα

Στον έξτρα χρόνο αυτό θα μετρούσε περισσότερο ήταν η συντήρηση δυνάμεων και το καθαρό μυαλό. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα είχε η Γκάνα και τα έβαλε εξ αρχής σε εφαρμογή, αφού ο Ασαμόα Γκιαν στο 2ο λεπτό της επανάληψης, διείσδυσε στην περιοχή των ΗΠΑ και με δυνατό βολέ έστειλε τη μπάλα στο βάθος των διχτύων του Χάουαρντ, σημειώνοντας το γκολ της πρόκρισης για την αφρικανική ομάδα.


Κίτρινες: Κλαρκ, Τσερούντολο, Μένσα, Μποκανέγκρα, Αγιού, Αϊέου


Η.Π.Α (Μπομπ Μπράντλεϊ): Χάουαρντ, Μποκανέγκρα, Μπράντλεϊ, Τσερούντολο, Ντέμπσεϊ, Ντόνοβαν, Μπόρνσταϊν, Κλαρκ (Έντου), Ντεμέριτ, Άλντιντορ (Γκόμες), Φίντλεϊ (Φαϊλάμπερ).

ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Σαρπέι (Άντι), Γκιάν, Πέιντσιλ, Μενσά, Ανάν, Ινκούμ (Μουντάρι), Τζόναθαν, Αγιού, Ασαμόα, Μπόατενγκ (Άπια).


Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Γήπεδο: «Ρόιγιαλ Μποαφένγκ»



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου