Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η απελευθέρωση του τζόγου φέρνει νέες συγκρούσεις

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ





Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr



ΤΡΙΚΥΜΙΑ στις τάξεις των ιδιοκτητών πρακτορείων του ΟΠΑΠ προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ελεγχόμενη απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, γιατί όπως πιστεύουν οι ίδιοι το άνοιγμα της αγοράς θίγει τα συμφέροντά τους.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει ήδη καθυστερήσει. Η εφαρμογή του αναμένεται ότι θα καθυστερήσει περισσότερο, καθώς πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν ένας πολύπλοκος μηχανισμός ελέγχου της αγοράς. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται αυστηρός μηχανισμός ελέγχου για όσους εμπλακούν σε στοιχηματικά παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ, είτε αυτά είναι «φρουτάκια», είτε ιντερνετικό στοίχημα. Θα κληθούν να εκδώσουν ατομική κάρτα, όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να γνωρίζει τι χρήματα παίζει ο κάθε παίκτης, καθώς οι κινήσεις ποσών θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στο θέμα του τζόγου, καθώς μόνο φέτος θέλει να αντλήσει από το συγκεκριμένο χώρο 700 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις, πάντως, που προβλέπονται θίγουν και τα συμφέροντα επιχειρηματιών που είτε προωθούν παράνομα σήμερα υπηρεσίες στοιχηματισμού είτε θέλουν να εισέλθουν στην αγορά μέσω δημιουργίας μέσων μαζικής ενημέρωσης, που θα συνδέονται άμεσα με το στοίχημα, τον τζόγο, την ψυχαγωγία.

Οι πράκτορες πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την περασμένη Τετάρτη, ενώ την επομένη αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Γιάννη Σπανουδάκη, για να του εκθέσει τις αποφάσεις της συνέλευσης και τον προβληματισμό για τις απειλούμενες εξελίξεις. Αναλυτικά:

* Πιστεύουν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία (ν. 2843/2000) σε συνδυασμό με τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, που έχουν δώσει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στον υπό κρατικό έλεγχο οργανισμό μέχρι το 2020, απαγορεύουν στο ελληνικό Δημόσιο να παραχωρεί δικαίωμα διαχείρισης οργάνωσης και λειτουργίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο εκτός του ΟΠΑΠ. Με άλλα λόγια, απαγορεύει στο ελληνικό Δημόσιο και κατ' επέκταση στο υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει νέες άδειες όπως προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο (4 έως 10 άδειες για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και 15 έως 50 άδειες για διενέργεια τυχερών παιχνιδιών μέσω Ιντερνετ). Θεωρούν ότι το άνοιγμα της αγοράς, που προβλέπει τη διενέργεια στοιχηματισμού και σε νέα σημεία, θα θίξει τα συμφέροντά τους γιατί ανοίγει το δρόμο να δημιουργηθούν πρακτορεία από άλλες εταιρείες. Οι ίδιοι ζητούν ο ΟΠΑΠ να αναλάβει την έκδοση των αδειών και τον έλεγχο της αγοράς, όπως περίπου είναι σήμερα η κατάσταση στον κλάδο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που έχουν εμπλακεί στη σύνταξη του νομοσχεδίου, υποστηρίζουν ότι έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλίδες για να μην υπάρξουν μαγαζιά δίπλα δίπλα. Οσον αφορά το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ αναφέρουν υπάρχει αποκλειστικό δικαίωμα μόνο για το επίγειο αθλητικό στοίχημα το οποίο θα διατηρηθεί. Για τα νέα παιχνίδια υπάρχει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: ο ΟΠΑΠ να λάβει όσα παιγνιομηχανήματα ζητήσει και τα υπόλοιπα να μοιραστούν σε τρίτους.

* Οι πράκτορες έχουν, επίσης, παράπονα για τον ανεπαρκή έλεγχο του ΟΠΑΠ και του ελληνικού κράτους απέναντι στον παράνομο στοιχηματισμό είτε αυτός αφορά στο Ιντερνετ είτε στα τυχερά παιχνίδια σε επίγεια σημεία, λέσχες κ.λπ.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες εταιρείες διαφημίζουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το στοίχημα που παρέχουν στο Ιντερνετ, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από την κείμενη νομοθεσία. Το ζήτημα έθιξε με άρθρο του στην εφημερίδα «Παρόν» (9/1/2011) μέχρι και ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Σωτήρης Κωστάκος, ο οποίος μίλησε για «κάποιους που εδώ και χρόνια παραβιάζουν ευθέως και ξεδιάντροπα τον νόμο», που «δεν καταβάλλουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ φόρο και προκαλούν βλάβη και ζημιά στα συμφέροντα του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ και κατ' επέκταση στους πράκτορες» και όλα αυτά «με την ανοχή του κράτους».

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι όλα αυτά γίνονται και με την ανοχή του ίδιου του ΟΠΑΠ. Εκπρόσωπος του οργανισμού μέχρι προσφάτως δεν γνώριζε (ή έλεγε ότι δεν γνωρίζει) «εάν η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει καταθέσει αγωγή κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης για παράνομη διαφήμιση ιντερνετικού στοιχήματος». Εκ των υστέρων, βέβαια, βρέθηκαν οι αγωγές. Ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ απέδωσε την άγνοιά του στην ελλιπή οργάνωση της νομικής υπηρεσίας! Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σ. Κωστάκος, υποστήριξε ότι ο οργανισμός βάσιμα διεκδικεί με τις αγωγές ποσόν άνω των 10 εκατ. ευρώ (στο άρθρο του θεωρεί λεπτομέρεια ότι η αγωγή έχει στραφεί σε έντυπα συμφερόντων μεγαλοεκδότη και μεγαλοκατασκευαστή, εννοώντας προφανώς την οικογένεια του Γ. Μπόμπολα).

Πάντως, η ανοχή του ΟΠΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου για τον έλεγχο του παράνομου τζόγου και της διαφήμισής του φαίνεται να έχει εκληφθεί από τους ανταγωνιστές του ως αδυναμία. Ολοι βλέπουν την ένταση με την οποία η εταιρεία sportingbet διαφημίζει τις υπηρεσίες της, χρησιμοποιώντας στις προωθητικές ενέργειες τον γνωστότερο ίσως αθλητικογράφο της χώρας, κ. Χρήστο Σωτηρακόπουλο.

Η θέση του ΟΠΑΠ είναι ότι δεν μπορεί να κινηθεί κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ, καθώς δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση. Για τις διαφημίσεις όμως σε επίγεια μέσα, ο ΟΠΑΠ απλώς... σφυράει αδιάφορα περιμένοντας το νομοσχέδιο.




ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Προσωρινό «λουκέτο» από την ΕΕΠ


Ο,τι δεν έκαναν τόσα χρόνια η πολιτεία και ο ΟΠΑΠ, θα πράξει με ρηξικέλευθο τρόπο το νομοσχέδιο.

Υπάρχει διάταξη που θα προκαλέσει σοκ στον κλάδο, όχι όμως μόνιμο, αλλά παροδικό. Προβλέπει την απαγόρευση της εμπορικής επικοινωνίας των τυχερών και ψυχαγωγικών παιγνίων μέχρι να θεσπιστεί και να συνταχθεί κώδικας συμπεριφοράς και διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών. Επίσης προβλέπεται απαγόρευση του στοιχήματος στο Διαδίκτυο εντός Ελλάδας.

Πρακτικά, εάν ισχύσει αυτή η διάταξη, οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχηματισμού στο Ιντερνετ θα πρέπει να σταματήσουν την δραστηριότητα σε ιστοσελίδες με κατάληξη διεύθυνσης «.gr». Κάτι ανάλογο έγινε και στη Γαλλία, όταν απελευθερώθηκε η αγορά με τη διαφορά ότι η ρύθμιση εκεί ήταν ακόμα πιο αυστηρή. Οσες εταιρείες παρέμβαιναν τη διάταξη αντιμετώπιζαν ποινή αποκλεισμού από τον διαγωνισμό.

Αυτές οι πρόνοιες έχουν προκαλέσει τη μήνιν των εταιρειών που παρέχουν ιντερνετικό στοίχημα και όσων άλλων επενδύουν σε μέσα (έντυπα, Ιντερνετ κ.λπ.) ειδικού περιεχομένου για την προώθηση και διαφήμιση των τυχερών παιγνίων. Ολοι αυτοί με παρεμβάσεις τους προσπαθούν να «εξαφανίσουν» τη συγκεκριμένη διάταξη, αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την εμπορική επικοινωνία, θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Το άρθρο 23 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου λέει ότι «το περιεχόμενο των κάθε είδους εμπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές και τη δεοντολογία που καθιερώνει ο Κώδικας Συμπεριφοράς και Διαφήμισης Τυχερών Παιγνίων, ο οποίος θα θεσπίζεται από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΠ) και σε κάθε περίπτωση να μην προτρέπει στη συμμετοχή σε παίγνια ή στοιχήματα».

Υποθετικά μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να προωθούν τις υπηρεσίες τους, όπως κάνουν τώρα, έστω και με τον μη σύννομο τρόπο, που λέει ο κ. Κωστάκος. Ομως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα επιτρέπεται η διαφήμιση, προώθηση των υπηρεσιών, μέχρι βεβαίως τη θέσπιση των κανόνων και των διατάξεων του διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Αυτό πρακτικά δημιουργεί προβλήματα στις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Και μπορεί να μεταφραστεί σε καθυστέρηση αρκετών μηνών, γιατί το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρατείνει την περίοδο απαγόρευσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου