Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Επιστημονική έρευνα για τον παθολογικό τζόγο από τον ΟΠΑΠ

Την έναρξη μιας συστηματικής επιστημονικής έρευνας με την οποία θα αποτυπωθεί το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου στη χώρα μας, θα τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση η εξέλιξη του στο χρόνο, θα διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα αναπτυχθούν επιλεγμένες-στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης και ο διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο καθηγητής Γιώργος Ν. Παπαδημητρίου.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ, το φαινόμενο της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και της εξάρτησης απ' αυτά, στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό της χώρας, έως σήμερα, δεν έχει ερευνηθεί κατά τρόπο συστηματικό και επιστημονικά άρτιο. Συνέπεια αυτής της απουσίας είναι να μην μπορεί να εκτιμηθεί αν ενεδρεύει ο κίνδυνος του παθολογικού τζόγου και στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που έχει διαπιστωθεί σε άλλες κοινωνίες και ιδίως μεταξύ των νέων.

Βέβαιο είναι, είπε ο κ. Σπανουδάκης, ότι μακροσκοπικά δεν διαπιστώνεται πως το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αποτροπής τέτοιων φαινομένων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε., ως μεγάλη εταιρεία διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών, αισθάνεται την ανάγκη να δαπανήσει και χρόνο και χρήμα, προκειμένου να διασφαλίσει την ελληνική κοινωνία από τη δημιουργία και την εξάπλωση ενός τέτοιου φαινομένου, όχι μόνο από τη δική της επιχειρηματική δράση, αλλά απ' όλες τις εκφράσεις των τυχερών παιχνιδιών που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των Ελλήνων.

Διαχρονικά η ΟΠΑΠ Α.Ε. το επιδιώκει, μέσα από δράσεις και μέτρα, ιδίως, με την αποτροπή συμμετοχής στα παιχνίδια της των ανήλικων, γεγονός που συστηματικά εφαρμόζουν οι πράκτορές της. Άλλωστε, όπως τόνισε, αυτή καθεαυτή η διάρθρωση του δικτύου της ΟΠΑΠ Α.Ε., συνιστά ένα αποτρεπτικό δεδομένο: το πρακτορείο είναι συνδεδεμένο με τη γειτονιά, ο πράκτορας είναι μέλος της μικρής κοινωνίας, γνωρίζει και γνωρίζεται με όλους, κι αυτό το γεγονός τον καθιστά περισσότερο ευαίσθητο και αποτρεπτικό έναντι της συμμετοχής των νέων στα παιχνίδια.

Προς επιβεβαίωση, όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, στη γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, τη λειτουργία της οποίας χρηματοδοτεί η ΟΠΑΠ Α.Ε., ένας στους δέκα που απευθύνθηκαν ήταν πράκτορας ή συγγενής πράκτορα, σε πολλές περιπτώσεις για ζητήσουν βοήθεια για ορισμένους πελάτες τους.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., στο πλαίσιο των δράσεων και μέτρων που εφαρμόζει για το «Υπεύθυνο Παιχνίδι», στα πρότυπα όλων των Λοταριών-μελών της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας εταιρειών οργάνωσης τυχερών παιχνιδιών, αποφάσισε, όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική που εδρεύει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, έναν επιστημονικό φορέα εγνωσμένου κύρους, με επιστημονικό δυναμικό μεγάλης γνώσης και εμπειρίας, προκειμένου να γίνει και στη χώρα μας η πρώτη συστηματική έρευνα και μελέτη του φαινομένου.

«Η έρευνα δεν αφορά αποκλειστικά τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά το σύνολο των τυχερών παιχνιδιών -νόμιμων και παράνομων- που διεξάγονται στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Υπ' αυτή την έννοια η χρηματοδότηση της έρευνας από την ΟΠΑΠ Α.Ε. συνιστά μια ακόμη μεγάλη προσφορά της προς την ελληνική κοινωνία, στον τομέα της Υγείας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο του παθολογικού τζόγου είναι μικρής έκτασης, όπως διαπιστώθηκε μέσα από εθνικές έρευνες επιπολασμού. Τα ποσοστά κυμαίνονται στον γενικό πληθυσμό από 0,2% έως 2,1% διεθνώς (Νορβηγία-0,2%, Νέα Ζηλανδία-0,5%, Σουηδία-0,6%, Νότιος Αφρική-1,4%, Αυστραλία-2,1%), αλλά τα άτομα αυτά, σε ποσοστό άνω του 90% πάσχουν από περισσότερες από μία ψυχικές διαταραχές, ενώ το 40% μπορεί να φέρει πέντε διαφορετικές ψυχιατρικές διαγνώσεις.

Γενικώς, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, υπολογίζεται πως περίπου ένα 4%-7% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών με πρόσβαση στον τζόγο θα παρουσιάσει μια φορά στη ζωή του συμπτώματα παθολογικού τζόγου για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, επισημαίνοντας πως το ποσοστό των νοσηλευόμενων για παθολογικό τζόγο στη Γερμανία, τριπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2000-2010.

Οι άντρες είναι δύο φορές πιο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να γίνουν παθολογικοί τζογαδόροι. Τα δύο φύλα παρουσιάζουν και διαφορετικές μέσες ηλικίες έναρξης αυτής της συμπεριφοράς, με τους άνδρες να ξεκινάνε στην εφηβεία και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε ότι, ενώ παθολογικός τζόγος παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν προβλήματα ως αποτέλεσμα υπέρμετρου τζόγου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες νομοθεσίες αντιμετωπίζουν τον τζόγο ως ενήλικη δραστηριότητα και απαγορεύουν τη συμμετοχή ατόμων μικρότερων των 18 ετών. Πολλά άτομα που έπαιζαν συστηματικά τυχερά παίγνια στην παιδική και την εφηβική ηλικία, εκδήλωσαν αργότερα παθολογικό τζόγο, κατά την ενήλικη ζωή. Ο κίνδυνος, όπως είπε, αυξάνει με τις νέες μορφές τζόγου που έχουν πρόσφατα εμφανιστεί, κυρίως με τη μορφή του τζόγου μέσω του διαδικτύου.

Αναφερόμενος στη έρευνα που ξεκινά με χρηματοδότηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. είπε ότι θα ξεκινήσει με μια αρχική έρευνα αποτύπωσης του φαινομένου (μια έρευνα ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, με πανελλαδικό δείγμα 5.000 ατόμων, ηλικίας 15 ετών και άνω) και θα συνεχιστεί με τη συστηματική παρακολούθηση όσων ατόμων εντοπιστούν να παρουσιάζουν στοιχεία του φαινομένου (εφήβους και ενήλικες) και θα καταλήξει με τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης του φαινομένου, μέσα από το οποίο θα μπορεί να γίνει η διατύπωση προτάσεων για την εφαρμογή μιας πολιτικής αποτροπής εξάπλωσης του φαινομένου.

Ένα φαινόμενο που ήδη αντιμετωπίζεται σε κάποιο βαθμό με τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής (1114) Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, η οποία λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2011, παρέχει υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής, και επιχορηγείται από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Στο διάστημα της λειτουργίας της, η τηλεφωνική γραμμή έχει δεχθεί 565 κλήσεις. Από αυτές, οι 53 κλήσεις ήταν από ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ Ψυχολόγος Εύη Μπασιώτη, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν, ενώ τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία. Η υπηρεσία είναι στελεχωμένη από τρεις ειδικούς ψυχικής υγείας και απευθύνεται σε παίκτες, συγγενείς και φίλους που καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις σχετικές με τον τζόγο.

Η αποτελεσματικότητα του Κέντρου είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα διεθνή δεδομένα (ο μέσος όρος αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ 21% - 24%, έναντι 12% - 14% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων).




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου