Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Roma VS Lazio: Μίσος Αιωνίων

Η Ρώμη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πανέμορφα αρχαία της μνημεία, την αρχιτεκτονική της, αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα των κατοίκων της.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με το σπουδαιότερο γεγονός που λαμβάνει χώρα στην ιταλική πρωτεύουσα τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Το Derby della Capitale, όπως ονομάζεται η συνάντηση ανάμεσα σε Roma και Lazio, είναι ο αγώνας που κάνει τους κατοίκους της “Αιώνιας Πόλης” να χωρίσουν την πόλη στα 2.

Το τεράστιο πλήθος, που ακολουθεί πιστά τις 2 ομάδες, η ένταση, που συχνά μετατρέπεται σε βία, όπως και οι αντιθέσεις των 2 ομάδων, αφού το μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι χρησιμοποιούν το ίδιο γήπεδο, δίνουν στο συγκεκριμένο αγώνα χαρακτηριστικά που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.


Αρκετά ακραία περιστατικά έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία του Derby della Capital.

Το 1979, ένας οπαδός της Lazio χτυπήθηκε στο μάτι από φωτοβολίδα που είχε εκτοξευθεί από τους αντίπαλους οπαδούς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το 2004 συνέβη ένα πρωτοφανές (στα παγκόσμια χρονικά) περιστατικό όταν στο ημίχρονο διαδόθηκε η φήμη πως ένας νεαρός οπαδός είχε δολοφονηθεί έξω από το γήπεδο, από την αστυνομία. Οι οπαδοί της Roma απαίτησαν να διακοπεί ο αγώνας, πράγμα που έγινε από το διαιτητή της αναμέτρησης.

Ωστόσο, η φήμη αυτή, λίγο αργότερα αποδείχθηκε ψευδής!

Το Δεκέμβρη του 2009, ο αγώνας ξεκίνησε με 15 λεπτά καθυστέρηση λόγω των βεγγαλικών που έπεφταν στον αγωνιστικό χώρο από τους οπαδούς και των 2 ομάδων.

Η κόντρα των 2 συλλόγων ξεκινάει από την ίδρυσή τους.

Η Roma ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης μεταξύ τριών ομάδων: Roman, Alba-Audace και Fortitudo, το 1927 και παραδοσιακά αντλεί οπαδούς από την εργατική τάξη.






Από την άλλη, η Lazio ιδρύθηκε το 1900 από 9 κατοίκους της Ρώμης, στην Piazza della Liberta. Στη συγκεκριμένη πλατεία της πόλης, ακόμα και στις μέρες μας, μαζεύονται οι οπαδοί της ομάδας κάθε 9 Ιανουαρίου για να γιορτάσουν την ίδρυση του συλλόγου. Τα ιδρυτικά μέλη άντλησαν έμπνευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 και είχαν την ελληνική σημαία στο μυαλό όταν χρησιμοποίησαν το γαλάζιο χρώμα στις φανέλες της ομάδας.


Η Lazio χρησιμοποιήθηκε από τον αρχηγό του Φασιστικού Κόμματος Benito Mussolini για να ανταγωνιστεί τις ομάδες του πλούσιου ιταλικού Βορά. Εκείνη την περίοδο γνώρισε και τη μεγαλύτερη ακμή της, βάζοντας τη μισητή συμπολίτισσα σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, κληρονομιά από εκείνη την εποχή έχουν μείνει οι ρατσιστικές εκδηλώσεις και η φασιστική ιδεολογία που συναντά κανείς στους οπαδούς της.






Κοινό σημείο των 2 αντίπαλων οπαδών είναι η απέχθεια για τις ομάδες της Βόρειας Ιταλίας. Ακόμα, όμως και αυτό το γεγονός είναι ικανό να εντείνει τη μεταξύ τους κόντρα, καθώς θέλουν, ο καθένας για την ομάδα του, να είναι “το μοναδικό αφεντικό της Αιώνιας Πόλης”.


Επίσης, επειδή η Lazio ιδρύθηκε στα βόρεια της Ρώμης, ενώ η Roma στα νότια, οι οπαδοί στο Στάδιο Olimpico καταλαμβάνουν και τα αντίστοιχα πέταλα (Curva Nord για τους “Λατσιάλοι” και Curva Sud για τους “Ρωμαίους”).

Η περιθωριοποίηση που βιώνουν οι κάτοικοι της Ρώμης, από τον ιταλικό Βορά, κάνουν το ντέρμπι ακόμα πιο έντονο, καθώς οι οπαδοί το βλέπουν ως μια μάχη μεταξύ δύο συλλόγων που αγωνίζονται για το δικαίωμα να εκπροσωπεί την πόλη στο υπόλοιπο της χώρας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, άλλωστε, έχει πολλές πολιτικές προεκτάσεις.

Οι σβάστιγκες και τα ρατσιστικά συνθήματα είναι κάτι κοινό, για τους οπαδούς της Lazio. Τη σεζόν 1998-1999, οι συγκεκριμένοι οπαδοί ξεδίπλωσαν ένα πανό 50 μέτρων που έγραφε “Το Άουσβιτς είναι η πόλη σας, οι φούρνοι τα σπίτια σας”. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα άλλο πανό έγραψαν “Roma ομάδα των μαύρων που ακολουθείται από τους Εβραίους” σε απάντηση του πανό των “Ρωμαίων” που έλεγε “Lazio ομάδα των προβάτων που ακολουθείται από τους βοσκούς”.



Το 2000 οι οπαδοί της Lazio εξέφρασαν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους προς τους Σέρβο εθνικιστή και εγκληματία πολέμου Arkan.

Η διοίκηση του συλλόγου, βέβαια, αποδοκιμάζει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Από την άλλη, οι οπαδοί της Roma θεωρούνται λανθασμένα “αριστεροί”, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιδείξει ρατσιστική συμπεριφορά.






Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Christian Panucci για το Derby della Capitale: “Έχω παίξει πολλά ντέρμπι στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, αλλά η ένταση που υπάρχει εδώ δεν τη συναντάς πουθενά στον κόσμο!”.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου