Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Στη δίνη της κρίσης και το ισπανικό ποδόσφαιρο

 Μπορεί η Ισπανία να καυχιέται ότι διαθέτει την κορυφαία εθνική ομάδα και τον πλουσιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του κόσμου, αλλά ο φίλαθλος λαός της έχει ήδη βυθιστεί στην πρώτη ύφεση μετά από 15 έτη, ενώ πολλές μικρές και μεσαίες ομάδες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα μειούμενα έσοδα από διαφημίσεις και χορηγίες, τα λιγότερα εισιτήρια που κόβονται στους αγώνες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, απειλούν με καθεστώς επιτήρησης ολοένα και περισσότερους συλλόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος μεταγραφών και στις αμοιβές των παικτών.

Σοβαρό πλήγμα από την κρίση έχουν δεχθεί η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, ο πλουσιότερος και ο τρίτος πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο αντιστοίχως, οι οποίες έχουν συνάψει τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις αναλυτών και αξιωματούχων.

Από τις επόμενες κατηγορίες του πρωταθλήματος τουλάχιστον έξι σύλλογοι, μεταξύ των οποίων οι Real Sociedad, Celta Vigo και Levante της δεύτερης κατηγορίας, έχουν ήδη εισαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι όσο η ύφεση παρατείνεται.

«Η οικονομική κατάσταση πολλών συλλόγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», προειδοποίησε ο ¶νχελ Μπαράχας, ειδικός επί των οικονομικών των ισπανικών ποδοσφαιρικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο του Βίγκο.

«Φοβάμαι πολύ για το ποδόσφαιρο γιατί η κατάσταση δεν μοιάζει βιώσιμη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Εξαιρετικά ζοφερή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία.

Το χρέος των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ισπανίας -μόνο προς τις φορολογικές αρχές- ανέρχεται στα 607 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης τον Ιούλιο.

Εκτός από τις φορολογικές υποχρεώσεις, οι σύλλογοι οφείλουν υπέρογκα ποσά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε άλλους κρατικούς φορείς, το ύψος των οποίων η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισπανικών ΜΜΕ, το συνολικό χρέος των ισπανικών συλλόγων ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 3,5 δισ. ευρώ που βαρύνουν την Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου